Μακρόν: Ο τραπεζίτης που θέλει να γίνει Ναπολέων
Ο Εμμανουέλ Μακρόν κατέβηκε ως ανεξάρτητος με το κίνημα «Εμπρός» (En Marche!) που ο ίδιος ίδρυσε και κατάφερε να μπει… σφήνα δίπολο αριστεράς-δεξιάς. Στα 39 του χρόνια πρεσβεύει κάτι νέο και το ότι είναι πρώην τραπεζίτης δεν περνάει απαρατήρητο από τις αγορές που ξέρουν πως αν εκλεγεί θα έχουν να μιλάνε με έναν δικό τους άνθρωποι.
Το 2008 προσελήφθη στον χρηματοπιστωτικό κολοσσό Ρότσιλντ όπου διακρίθηκε για την εξαγορά-μαμούθ τμήματος της φαρμακευτικής Pfizer από τη γαλλική Nestle. Για αυτό το deal κέρδισε το παρωνύμιο «ο Μότσαρτ των οικονομικών». Στην πολιτική πολύπειρος αλλά δεν είναι και πρωτάρης καθώς ήταν πρώην υπουργός Οικονομίας του Ολάντ.
Μάλιστα αν φτάσει στον στόχο του θα γίνει ο νεότερος πρόεδρος της ιστορία της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα και θα μπεί στο Ελιζέ πριν καν συμπληρώσει τα 40 του χρόνια.
Είναι παντρεμένος με την κατά 20 χρόνια μεγαλύτερή του Μπριζίτ Τρονιέ, πρώην φιλόλογό του στο Λύκειο. Εκείνος ήταν 15 όταν τη γνώρισε. Κι εκείνη 40. Στα 17, ο νεαρός Εμανουέλ έδωσε μια υπόσχεση στην εκλεκτή της καρδιάς του: «Σε ηλικία 17 ετών, ο Εμανουέλ μου είπε: “ό,τι κι αν κάνεις, εγώ θα σε παντρευτώ!”», έχει αποκαλύψει η 64χρονη σήμερα Μπριζίτ στο Paris Match. Η σχέση τους ξεκίνησε όταν πια εκείνος ήταν 18 ετών. Τότε, εκείνη ήταν παντρεμένη και ήδη μητέρα τριών παιδιών. Εκείνη είχε αμφιβολίες στην αρχή. Αλλά η επιμονή του Μακρόν, τελικά, την έπεισε. «Σιγά σιγά κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις αμφιβολίες μου, με υπομονή. Δεν ήταν έφηβος, είχε σχέσεις με άλλους ενήλικες» έχει δηλώσει η Μπριζίτ σε ντοκιμαντέρ για τη σχέση τους. Έτσι, αποφάσισε να χωρίσει από τον σύζυγό της και πατέρα των παιδιών της και να μετακομίσει στο Παρίσι για να είναι κοντά στον Μακρόν. Και από τότε, είναι αχώριστοι. Παντρεύτηκαν τελικά το 2007 αλλά εκείνη δεν άλλαξε το επώνυμό της και κράτησε το Τρονιέ, επώνυμο του πρώτου συζύγου της.
Οι βασικές του δεσμεύσεις του Μακρόν είναι:
– Διάθεση 50 δις ευρώ για την επαγγελματική κατάρτιση, την έξοδο από τον άνθρακα, τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανανέωση των υποδομών.
– Διατήρηση του 35ωρου και το κράτος να αναλάβει την ασφάλιση των ανέργων
– Η παραμονή στη ζώνη Σένγκεν και την παράλληλη ενίσχυση των συνοριακών αστυνομικών αλλά και των αστυνομικών στις πόλεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
– Η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία για παιδιά κάτω των 15 ετών.
– Η δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της ΕΕ που θα διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης.
Λεπέν: Η σκληρή κυρία που δεν έχει αναστολές
Εννέα χρόνια μεγαλύτερη από τον Μακρόν είναι η Μαρίν Λεπέν. Εκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στον πολιτικό στίβο το 1998 κερδίζοντας τις πρώτες της εκλογές το 1998 ως περιφερειακή σύμβουλος και το 2011 διαδέχθηκε τον πατέρα της στην ηγεσία του Εθνικού Μέτωπου (FN).
Γεννήθηκε στα εύπορα προάστια του Παρισιού Νειγί και Σεντ Κλοντ. Από τις πιο τραυματικές στιγμές της παιδικής της ηλικίας ήταν η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το 1976, όταν μια βόμβα εξερράγη στις σκάλες έξω από το σπίτι της οικογένειας την ώρα που όλα τα μέλη της κοιμόνταν, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Το 1984 η μητέρα της την έφυγε από το σπίτι και τρία χρόνια αργότερα οι γονείς της πήραν διαζύγιο.
Η μητέρα της δεν δίστασε να φωτογραφηθεί γυμνή για το Playboy, ως «καυτή» νοικοκυρά φορώντας μόνο μια ποδιά και κρατώντας μια σκούπα για να εκδικηθεί τον τέως σύζυγό της, που της είχε πει ότι το μόνο που της αξίζει είναι να σκουπίζει.Παντρεύτηκε και χώρισε δυο φορές με στελέχη του κόμματος του πατέρα της και σήμερα συζεί με το νούμερο 2 του Εθνικού Μετώπου, Λουί Αλιό.
Είναι απαιτητική και σκληρή και δεν δίστασε να διαγράψει ακόμη και τον πατέρα της όταν εκείνος θελησε να την οδηγήσει σε ακραία ρητορική λέγοντας πως το «Ολοκαύτωμα είναι μία λεπτομέρεια της ιστορίας».
Φυσικά και η ίδια δεν έχει ιδιαίτερη αγάπη για την δημοκρατία. Καταγγέλλει την «ισλαμοποίηση» της Γαλλίας, την παγκοσμιοποίηση και τη δικτατορία των Βρυξελλών, ενώ σε μία από τις τελευταίες της ομιλίες είπε ότι σκοπεύει να καταργήσει προσωρινά ακόμη και τη νόμιμη μετανάστευση.
Το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο κατόρθωμά της στην πολιτική σημειώθηκε το 2012 όταν ήταν και πάλι υποψήφια στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012, και σταμάτησε στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 17,9 %, τερματίζοντας στην τρίτη θέση, μετά τον Ολάντ και το Σαρκοζί.
Οι βασικές δεσμεύσεις της Λεπέν είναι:
– Δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και την έξοδο απο την ευρωζώνη
– Μείωση των περιφερειών, του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών
– «Αυτόματη» απέλαση των παράτυπων μεταναστών και την προσωρινή απαγόρευση ακόμη και της νόμιμης μετανάστευσης.
– Να κλείσιμο στα τεμένη των «εξτρεμιστών»
-Όριο συνταξιοδότησης τα 60 έτη
-Διατήρηση του 35ωρου εργασίας
-Αποκρατικοποιήσεις