Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει χάσει τον πόλεμο των πληροφοριών ο αντισυνταγματάρχης της διαβόητης KFB/FSB της Δρέσδης, στην τρισάθλια Ανατολική Γερμανία. Δεν είναι τυχαίο ότι αδυνατεί να εισέλθει με λογικές απώλειες στις ουκρανικές πόλεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη φορά οι ψυχολογικές του επιχειρήσεις είναι για τον κάλαθο των αχρήστων. Δεν είναι τυχαίο ότι στρέφεται πλέον σε απαράδεκτους μαζικούς βομβαρδισμούς που μάταια προσπαθούν να προκαλέσουν σοκ και δέος. Και ξεκάθαρα η Ρωσία, με την 11η οικονομία στον κόσμο, δεν είναι υπερδύναμη. Αν δεν διέθετε τα πυρηνικά θα ήταν μια μεσαία δύναμη. Τίποτα παραπάνω, και απλά μυθοπλαστικά και φαντασιοπληκτικά διαφημιζόμενη σε κάποιες σελίδες περιοδικών.
Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας: Το Ιράν «πατάει γκάζι» στον εμπλουτισμό ουρανίου
Προφανώς ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς έχει κάνει μεγάλα λάθη και ήδη κάνει τα βήματα προς το τέλος του. Θέμα χρόνου… Γιατί η Ρωσία θα υπάρχει… για τον ίδιο δεν θα υπέγραφα.
- Ο Πούτιν επέλεξε λάθος εποχή (με άσχημο καιρό) για να επιτεθεί στην Ουκρανία. Αποτέλεσμα να κολλήσουν τα άρματα και τα πυροβόλα του στη λάσπη, καθώς η εκτός δρόμου κίνηση ήταν αδύνατη. Αναγκάστηκε να περιοριστεί στους αμαξωτούς δρόμους, οι οποίοι εύκολα κόβονται και από ομάδες χούλιγκαν, άσε από τακτικό στρατό…
- Ο πρόεδρος της Ρωσίας επιτέθηκε στο Κίεβο από Βορρά, που έχει δάση. Μέσα στο δάσος η Ρωσία δεν μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογική της και αριθμητική της υπεροχή (σε άρματα, πυροβολικό, αεροπορία κ.λπ.) διότι το δάσος ανήκει στο ελαφρό πεζικό. Ελαφρό πεζικό έχει και η Ουκρανία, ακόμα και η Ζιμπάμπουε! Πηγαίνοντας από εκεί, ακόμα και μια σχετική υπερδύναμη μπορεί να κολλήσει, όπως και κόλλησε.
- Το μέτωπο είναι τεράστιο (κάπου 900 χλμ. σε ευθεία γραμμή). Και ο Πούτιν, αντί να το συρρικνώσει, το επέκτεινε στα 1.600 χλμ., βάζοντας μέσα και τη Λευκορωσία. Ετσι, την πρώτη μέρα, επιτέθηκε σε τρία σημεία στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο: Στο Λουγκάνσκ, σε δεύτερο σημείο 200 χλμ. βορειότερα του πρώτου και σε τρίτο σημείο 400 χλμ. βορειότερα του δεύτερου, διασπείροντας τις δυνάμεις του σε μικρά κομμάτια, που δεν ήταν δυνατόν να αλληλοϋποστηριχθούν. Χρόνια γράφω ότι ο ρωσικός στρατός δεν είναι τιτανοτεράστιος (αλλά οι θεωρητικολόγοι της ασχετοσύνης στη χώρα μας περί άλλων τυρβάζουν και φαντάζονται ότι είναι οι στρατιές του Ζούκοφ, του Μαλινόφσκι και του Βορόσιλοφ, όμως δεν είναι… και δεν θα είναι πλέον ποτέ….), αλλά είναι μόλις κάπου 40 ταξιαρχίες ελιγμού. Οφειλε να δράσει σε περιορισμένο μέτωπο, με περιορισμένους αντικειμενικούς σκοπούς.
- Είχα τονίσει ότι οι γραμμές εφοδιασμού της Ρωσίας ήταν εκτεταμένες και έφερα ως παράδειγμα τη γραμμή από τα σύνορα ΒΑ του Χάρκοβου και μέχρι το Ντνιπροπετρόσκ, που είναι κάπου 260 χλμ. Ποιος θα τη φυλάξει τη γραμμή αυτή; Ετσι, Ουκρανοί εθνοφύλακες ή και άτακτες ομάδες ενόπλων χωρικών, χωρίς βαριά όπλα, πυραύλους ή NLAW, με μόνο τα τυφέκια, τα πολυβόλα και τις χειροβομβίδες τους, κατέσφαξαν και λεηλάτησαν τις φάλαγγες ανεφοδιασμού, οι οποίες δεν είχαν συνοδεία ή άλλη προστασία.
- Πέραν αυτών, η πολύμηνη αναμονή μέσα στα χιόνια κούρασε το στρατό της Μόσχας (από τον Μάιο του 2021), ενώ έδωσε το χρόνο στους Ουκρανούς να προετοιμαστούν, διασπείροντας κρίσιμα στοιχεία της άμυνάς τους και εγκαθιστώντας ψευδοστόχους. Μπορεί λοιπόν στην τηλεόραση να είδατε μια κεραία ραντάρ κατεστραμμένη, αλλά δεν μπορείτε να ξέρετε αν αυτή ήταν αληθινή ή μια απλή σιδηροκατασκευή ντόπιου σιδερά. Ετσι λοιπόν η αρχική ρωσική επίθεση με τους πολυθρύλητους πυραύλους χτύπησε αέρα και γι’ αυτό οι διάφορες τηλεπερσόνες, έκπληκτες, ανακαλύπτουν ότι πράγματα που θεωρούσαν πως έχουν καταστραφεί την πρώτη μέρα, υπάρχουν ακόμη.
Ο αγώνας συνεχίζεται. Μέχρι σήμερα ξέρουμε ότι έχει εξουδετερωθεί το 30% της δύναμης εισβολής, που διενεργήθηκε από 100 περίπου BTG (συγκροτήματα επιπέδου τάγματος). Από αυτά, 13 έχουν πλήρως καταστραφεί, ενώ άλλα 18 έχουν χάσει τη μαχητική τους δύναμη (σύμφωνα με τα αμερικανικά εγχειρίδια, αυτό συμβαίνει όταν μία μονάδα έχει απώλειες άνω του 30%) και πρέπει να αποσυρθούν από το πεδίο της μάχης για να ανασυγκροτηθούν. Το μέτωπο της Κριμαίας είναι το πιο δύσκολο, διότι δεν υπάρχει κάλυψη (δεν έχεις πού να κρυφτείς), ενώ και ο καιρός είναι καλύτερος απ’ ό,τι στον Βορρά. Η Οδησσός προστατεύεται από μία επίλεκτη μονάδα πυροβολικού, που έχει καθηλώσει τους Ρώσους. Κανονικά θα έπρεπε, σύμφωνα με τα σχέδια, να υποστηρίζεται από τα Bayraktar, αλλά αυτά έχουν μεταφέρει τη δραστηριότητά τους πέριξ του Κιέβου. Ασχημα είναι τα πράγματα μόνο για τους αμάχους. Ακόμη και από τη Μαριούπολη μαθαίνουμε νέα για επικές ενέδρες και σφαγές στις εχθρικές φάλαγγες.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Διάγγελμα Μητσοτάκη τις επόμενες ώρες – Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα – Πώς θα δοθεί η επιδότηση στα καύσιμα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Δήλωση ελπίδας από Λαβρόφ για να τελειώσει ο εφιάλτης
- Κορονοϊός: – Τζανάκης: Σε έξαρση η Όμικρον 2, έχει εξαφανιστεί η Δέλτα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο πλήγμα με πυραύλους «κρουζ» σε πολυκατοικία στο Κίεβο [βίντεο]
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου και της διπλωματίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr