Όταν από το βήμα της Βουλής ο Έλληνας πρωθυπουργός έλεγε πως η χώρα βρίσκεται σε εγρήγορση για ασύμμετρες, υβριδικού τύπου απειλές που ήδη εκδηλώνονται στον κυβερνοχώρο, ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Το εύρος της απειλής, από στοχευμένη παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις μέχρι κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες ψηφιακές υποδομές, είναι κυριολεκτικά τεράστιο. Oπως αποδεικνύεται, εκτός από τον πόλεμο στη γη της Ουκρανίας, διεξάγεται παράλληλα ένας αόρατος και απολύτως υπαρκτός κυβερνοπόλεμος.
Στην ερώτησή μας πόσο «ενδιαφέρουσα» είναι η Ελλάδα σε αυτό τον κυβερνοπόλεμο, η κ. Κωνσταντίνα Κούκου, Cyber Security Specialist της Check Point Software Technologies, εταιρίας που εξειδικεύεται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας διεθνώς, είναι σαφής: « Υπάρχουν στοιχεία ότι οι χώρες που καταδικάζουν αυτό τον πόλεμο και την εχθρότητα της ρωσικής κυβέρνησης, όπως η Ελλάδα, αποτελούν στόχους κυβερνοεπιθέσεων ως αντίποινα της στάσης τους. Ιστορικά, η Ρωσία έχει ισχυρά hacking groups, τα οποία έχουν θεωρηθεί υπεύθυνα για επιθέσεις μεγάλης κλίμακος παγκοσμίως. Ρεαλιστικά, όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά όλες οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο απαιτείται να έχουν αυξημένη επαγρύπνηση στον κυβερνοχώρο το διάστημα αυτό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι προ ολίγων ημερών ο Mπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου για την εισβολή της Ρωσίας ανακοίνωσε εμφατικά ότι ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να «απαντήσει» στο ενδεχόμενο ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων, τονίζοντας ότι οι άμυνες τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και η ικανότητα ανταπόκρισης αυτών σε περιστατικά ασφάλειας έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα.
Δηλαδή, εκτός από αέρος, θαλάσσης και εδάφους, πλέον οι πολεμικές επιχειρήσεις διεξάγονται (επισήμως ή ανεπισήμως) και στο Διαδίκτυο;
Η βασίλισσα Λετίθια όπως δεν την έχουμε ξαναδεί - Γιατί όλοι μιλάνε για τις νέες φωτογραφίες;
Ακριβώς. Γύρω από τα κράτη συσπειρώνεται, αν δεν ενορχηστρώνεται από τα ίδια, ένας κυβερνοστρατός, ικανός να στηρίξει τη χώρα κατά τη διάρκεια ενός πολέμου και να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων σε ένα διευρυμένο πεδίο μάχης που περιλαμβάνει την προστασία κρίσιμων κρατικών υποδομών και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Παράδειγμα, στις 26 Φεβρουαρίου, ο Mykhailo Fedorov, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, ανάρτησε στο twitter του ότι η Ουκρανία δημιουργεί έναν στρατό εθελοντών για να πολεμήσει τη Ρωσία στο μέτωπο του κυβερνοχώρου. Η αδιάλειπτη λειτουργία και προστασία της κρίσιμης υποδομής των κρατών από κυβερνοεπιθέσεις είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μεθοδευμένα στο πλαίσιο της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας.
Ενδιαφέρον είναι ότι μετά από ένα κυβερνοχτύπημα η ανάληψη ευθύνης δεν είναι δεδομένη. «Κάποιες φορές υπάρχει ανάληψη ευθύνης στο πλαίσιο του χακτιβισμού περισσότερο, όπου εντάσσουν τη δράση τους οι Anonymous, αλλά τις περισσότερες όχι», σημειώνει η κ. Κούκου. «Τα hacking groups προτιμούν να κρατούν ανωνυμία, να σβήνουν τα ίχνη της δράσης τους και το κακόβουλο περιεχόμενο να διανέμεται στους στόχους χωρίς να μπορεί να ανιχνευθεί η “πηγή” τους. Παραδείγματος χάριν, στα τέλη του Ιανουαρίου, πριν ξεσπάσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, υπήρχαν ενδείξεις ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας διεξήγαγε κυβερνοεπιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς κατά των ουκρανικών κυβερνητικών υπηρεσιών και τραπεζών. Δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Αντίστοιχα, από το άλλο μέτωπο, πάλι εντός του Ιανουαρίου, πιθανολογείται ότι το βορειοκορεατικό Κonni APT Group, τασσόμενο υπέρ της Ουκρανίας, βρισκόταν πίσω από τις επιβεβαιωμένες επιθέσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με στόχο τη συλλογή πληροφοριών».
Πάντως, εξίσου εντυπωσιακά με τα χτυπήματα των κυβερνοεπιθέσεων είναι και τα ποσά που επενδύονται για την άμυνα του κυβερνοχώρου. «Οι επενδύσεις σε συστήματα και υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας αναμένεται να φτάσουν μέχρι το 2025 παγκοσμίως συνολικά στα 200 δισεκατομμύρια, ενώ το 2004 υπολογίζονταν μόλις στα 3,5 δισεκατομμύρια. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται επενδύσεις τόσο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ασφαλείας, καθώς και για τη χρήση εργαλείων για τη διερεύνηση και τη διαχείριση κινδύνων. Ενδεικτικά, μιας και αναφερθήκαμε στην κρατική κυβερνοασφάλεια, ο Λευκός Οίκος το 2021 αποφάσισε να εκταμιεύσει 2 δισεκατομμύρια αποκλειστικά για τη θωράκιση της χώρας στον κυβερνοχώρο. Γενικότερα θα έλεγα ότι το 2021 αποτέλεσε ένα έτος επαγρύπνησης γύρω από την ασφάλεια, όπου αναδείχθηκε ότι τα περιστατικά ασφάλειας και οι επιπτώσεις τους αφορούν εξίσου το ίδιο τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη. Η προστασία αυτών τα επόμενα χρόνια συμπαρασύρει επενδύσεις σε λύσεις ασφάλειας, αλλά και τεράστια ανάγκη σε εργατικό δυναμικό εξειδικευμένο στην κυβερνοασφάλεια».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρίσιμη ημέρα στα πεδία των μαχών και της διπλωματίας – Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακαρπη η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα – «Δεν κάναμε καμία πρόοδο»
- Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Ντύνεται ξανά στα λευκά η Αττική – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες [εικόνες & βίντεο]
- Παλαιό Φάληρο: «Γάζωσαν» με σφαίρες 63χρονο επιχειρηματία – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
- Οι Ρώσοι κροίσοι συνεχίζουν τις δουλειές τους στην Ελλάδα – Τι λένε στον Ε.Τ. οι εκπρόσωποί τους
- Φωτοβολταϊκά στο σπίτι: πόσο κοστίζει η ενεργειακή αυτονομία – Όσα πρέπει να ξέρετε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr