Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στο θέρετρο της Αττάλειας στη νότια Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Εάν η συνάντηση πραγματοποιηθεί, θα είναι οι πρώτες τους συνομιλίες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της. «Ειλικρινά, οι προσδοκίες μου από τις συνομιλίες είναι χαμηλές», είπε νωρίτερα ο κ. Κουλέμπα.
Η Ουκρανία θέλει κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των εδαφών της και επίλυση όλων των ανθρωπιστικών ζητημάτων.
Η Μόσχα απαιτεί από το Κίεβο να λάβει ουδέτερη θέση, να εγκαταλείψει κάθε φιλοδοξία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να αναγνωριστεί ως ρώσικη η Κριμαία και αν διατηρηθεί η ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονμπάς.
Ισραήλ: Τι αποκαλύπτει για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, μετά την επίσκεψη Μπένετ στην Μόσχα
Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να αποφασίσει μεταξύ μιας «δύσκολης» πρότασης εκεχειρίας που προτείνεται από τη Ρωσία ή να διακινδυνεύσει την είσοδό της σε μια νέα, πολύ πιο καταστροφική φάση του πολέμου, δήλωσαν Ισραηλινοί δημοσιογράφοι που ενημερώθηκαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ο ιστότοπος του Axios και η εφημερίδα Maariv δημοσιοποίησαν παρόμοιες πληροφορίες, σχετικά με το τι συζήτησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Μπένετ ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή, επισκεπτόμενος το Σάββατο 5/3 την Μόσχα για να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο και επικοινωνώντας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας μέσω τηλεφώνου.
Ο Μπένετ φέρεται να μην έχει παρουσιάσει σε κανέναν ηγέτη πρόταση κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ και αρκείται στο να διαβιβάζει μηνύματα από τον έναν ηγέτη στον άλλον, είπαν οι αξιωματούχοι, πιστώνοντας στον Μπένετ ότι βοήθησε να διευκρινιστεί η θέση του Πούτιν στον Ζελένσκι και τη Δύση.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται και τα δύο μέσα, είπαν ότι και οι δύο πλευρές έχουν «μαλακώσει» τις θέσεις τους: η Ρωσία, είπαν, δεν θα απαιτήσει αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία και δεν θέλει πλέον να αποστρατιωτικοποιηθεί ολόκληρη η χώρα, αλλά μόνο η περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά.
Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι δήλωσε στο ABC News ότι «έχει κάνει υποχωρήσεις» σχετικά με τα σχέδια για μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Επισήμως, η Μόσχα είπε ότι θα αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της εάν η Ουκρανία σταματήσει τις μάχες, αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική, περάσει νομοθεσία που τη δεσμεύει σε ουδετερότητα, που θα την κρατούσε εκτός ΝΑΤΟ και αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητες.
Ανοίγει και πάλι η Παναγία των Παρισίων
Ο Ζελένσκι περιέγραψε τις απαιτήσεις ως υπερβολικές και έδειξε ότι δεν θεωρεί πως η Ρωσία διαπραγματεύεται «καλή τη πίστει».
«Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτή τη συνθηκολόγηση γιατί δεν αφορά εμένα, αλλά τους ανθρώπους που με εξέλεξαν», είπε στο ABC.
Και τα δύο δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι το Ισραήλ και η Δύση δεν έχουν πρόθεση να πιέσουν τον Ζελένσκι να κάνει τη μία ή την άλλη επιλογή, αλλά πιστεύουν ότι τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη απόφαση: Είτε να αποδεχτεί τις απαιτήσεις της Ρωσίας, πιθανόν αντιμετωπίζοντας έντονη δημόσια αντίδραση και χάνοντας επίσημα τμήματα του έθνους του — είτε να παραμείνει σταθερός στη θέση του εναντίον της Ρωσίας, πυροδοτώντας, πιθανότατα, μια πολύ πιο αιματηρή φάση του πολέμου και επιφέροντας πολύ περισσότερες καταστροφές.
Η Maariv ανέφερε ότι η εντύπωση του Ισραήλ είναι πως ο Πούτιν είναι αποφασισμένος όσο ποτέ να πετύχει κάποιο είδος νίκης, και ότι η άρνηση της ρωσικής πρότασης από την Ουκρανία θα κλείσει οριστικά την «πόρτα» στις διαπραγματεύσεις, καθώς ο Πούτιν κλιμακώνει τη στρατιωτική επίθεση.
Ζελένσκι: «Είμαι έτοιμος για συμβιβασμό»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας. Την ίδια ώρα βέβαια τονίζει ότι ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί μόνο αν μιλήσει απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο.
«Το θέμα δεν είναι στο τι μπορώ να δεσμευτώ. Στόχος μου σε οποιονδήποτε διάλογο είναι να βάλω ένα τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε εάν είναι έτοιμος να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονμπάς. «Συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν, αλλά δεν πρέπει να αποτελούν προδοσία της χώρας μου. Και η άλλη πλευρά πρέπει επίσης να είναι πρόθυμη να κάνει συμβιβασμούς – γι’ αυτό ονομάζονται συμβιβασμοί. Μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για λεπτομέρειες ακόμα. Δεν έχουμε ακόμη άμεση επαφή μεταξύ των προέδρων. Μόνο μετά τις άμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε.
Σε σχέση με την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισήμανε: «Οι κυβερνήσεις που δεν υποστηρίζουν την ένταξή μας στην ΕΕ επισημαίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να γίνουν. Δεν μας θεωρούν ίσους. Εχω ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα». Ερωτώμενος για τις ενέργειες της Γερμανίας, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν μπορεί να κρίνει τις κινήσεις του Βερολίνου: «Η κυβέρνηση σκέφτεται πρώτα και κύρια τη χώρα της – και αυτό είναι αυτονόητο. Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία υποστηρίζουν την Ουκρανία».
Ζαχάροβα: Υπάρχει «μια κάποια πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις – Δεν είναι στόχος μας η ανατροπή του Ζελένσκι
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους από το Κίεβο για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, σημειώνουν πρόοδο και υποστήριξε ότι τα στρατεύματα της Μόσχας δεν εργάζονται για να ανατρέψουν την ουκρανική κυβέρνηση.
«Έχει σημειωθεί μια κάποια πρόοδος», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενη στους -έως τώρα τρεις- γύρους συνομιλιών με το Κίεβο.
Η Ζαχάροβα επέμεινε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει λάβει εντολή να «ανατρέψει την τρέχουσα κυβέρνηση», ενώ τόνισε ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία συνεχίζεται αυστηρά «βάσει σχεδίου».
Ο Ερντογάν σε ρόλο διαμεσολαβητή
Ανακοινώθηκε χθες ότι ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Ουκρανός υπουργός εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, θα συναντηθούν για συνομιλίες στην Αττάλεια της Νότιας Τουρκίας αύριο στη διάρκεια γνωστού FORUM.
Όπως το Ισραήλ, η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την καλή της σχέση τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή, αν και όλα τα σημάδια μέχρι στιγμής δείχνουν την αδιαλλαξία και τη δέσμευση της Μόσχας να συνεχίσει μια καταστροφική εκστρατεία για την «καμένη γη» στην Ουκρανία.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε πολιορκία όλες οι πόλεις της Ουκρανίας και νέα κατάπαυση του πυρός – Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου
- Κλειστά σχολεία στην βορειοανατολική Αττική και απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών σε Νέα και Αττική Οδό
- Αυτό είναι το σχέδιο της Ελλάδας σε περίπτωση ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση
- Ανδραβίδα: Προκλητικός ο 60χρονος – «Πήγα στο σπίτι να ταΐσω τον σκύλο αλλά… τσακωθήκαμε και τους σκότωσα»
- Πόλεμος στην Ουκρανία: 17 τραυματίες από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου παίδων στην Μαριούπολη
- Πάτρα: «Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει τι έπαθε η Τζωρτζίνα»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr