«Μετά από εβδομάδες εντατικών συνομιλιών, είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια συμφωνία», ανακοίνωσε ο Αλί Μπαγκερί στο Twitter αργά την Τετάρτη. Ωστόσο, ο διπλωμάτης προειδοποίησε ότι είναι νωρίς για πανηγυρισμούς, επισημαίνοντας ότι «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι να συμφωνηθούν όλα».
Συνέστησε στους διαπραγματευτικούς εταίρους του Ιράν να «είναι ρεαλιστές, να αποφύγουν την αδιαλλαξία» και να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος στην αντιμετώπιση της χώρας του. Η Τεχεράνη ακόμη περίμενε «σοβαρές αποφάσεις» από την άλλη πλευρά, είπε ο Μπαγκερί.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μίλησε επίσης για τη συμφωνία την Πέμπτη, λέγοντας στη Γερουσία της χώρας του ότι «δεν είναι θέμα εβδομάδων, είναι θέμα ημερών».
« Χρειαζόμαστε πολιτικές αποφάσεις από τους Ιρανούς. Έχουν μια πολύ ξεκάθαρη επιλογή», είπε ο Λε Ντριάν, προειδοποιώντας ότι η Τεχεράνη «θα εξαπολύσει μια σοβαρή κρίση τις επόμενες ημέρες» εάν δεν υπογράψει τη συμφωνία.
Οι συνομιλίες για την αναβίωση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA) βρίσκονται σε εξέλιξη στην αυστριακή πρωτεύουσα Βιέννη από τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν δύσκολες και διακόπηκαν αρκετές φορές, για μεγάλα διαστήματα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία διαπραγματεύονται απευθείας με το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ συμμετέχουν άμεσα στη διαδικασία. Αυτές οι χώρες είχαν υπογράψει την αρχική συμφωνία το 2015.
Σύμφωνα με το JCPOA, η Τεχεράνη είχε συμφωνήσει να περιορίσει το πυρηνικό στρατιωτικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της.
Ωστόσο, το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε μονομερώς την Ουάσιγκτον από τη συμφωνία – ορόσημο, την οποία περιέγραψε ως «τη χειρότερη συμφωνία που έχει ποτέ υπογραφεί» και επέβαλε μια σειρά νέων περιορισμών στην Τεχεράνη. Ο Τραμπ υποστήριζε ότι το Ιράν παραβίαζε ήδη τους όρους της συμφωνίας.
Η κίνηση των ΗΠΑ εξέπληξε τους άλλους υπογράφοντες, ενώ ώθησε το Ιράν να αρνηθεί τις δεσμεύσεις του και να επιστρέψει στον εμπλουτισμό ουρανίου. Οι προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας ξεκίνησαν, αφότου ο Τζο Μπάιντεν αντικατέστησε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ ήραν ορισμένες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, επιτρέποντας σε ξένες εταιρείες να συμμετάσχουν σε ορισμένα μη στρατιωτικά έργα στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ του Ιράν και σε ορισμένες άλλες εγκαταστάσεις. Η κίνηση θεωρήθηκε ως προσπάθεια διευκόλυνσης της επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πάτρα:«Ψάχνουν ντε και καλά για δολοφόνο…» λέει η μητέρα των τριών παιδιών που έφυγαν από τη ζωή
- Ουκρανία: «Πόλεμος για την απόσυρση – Ρωσία: Φεύγουμε – ΝΑΤΟ: Φέρνετε νέες δυνάμεις
- Άρση μέτρων: Τέλος οι περιορισμοί στη διασκέδαση – «Πράσινο» για σχολικές εκδρομές και αρκετός κόσμος στα γήπεδα
- Τρόμος στο Παγκράτι: Έκρηξη σε πολυκατοικία που μένουν αστυνομικοί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr