Ωστόσο, ένας νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να ανατρέψει αυτήν την απόφαση, καθιστώντας την Ντόχα και πάλι ευάλωτη. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης, στις 31 Ιανουαρίου, του εμίρη του Κατάρ, ο Τζο Μπάιντεν (φωτό) ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ενημερώσει το Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ θα χαρακτηρίσουν το αραβικό κράτος του Κόλπου ως σημαντικό σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ (MNNA), μια διπλωματική και νομική κατάταξη που προσφέρει ενισχυμένη εκπαίδευση, αμυντική συνεργασία και στρατιωτική έρευνα. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ανακοίνωση αυτή έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό, ύστερα από δεκαετίες συνεργασίας ΗΠΑ-Κατάρ και τη φιλοξενία (από το Κατάρ) της μεγαλύτερης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης της περιοχής. Ομως, παρά το γεγονός ότι είναι επίσης σημαντικοί αμυντικοί εταίροι των ΗΠΑ και αγοραστές αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν οριστεί ως σημαντικοί σύμμαχοι εκτός ΝΑΤΟ (MNNA), λόγω του αμφιλεγόμενου ιστορικού περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εξωτερικής πολιτικής και των δύο χωρών στην εμπόλεμη Υεμένη και τη Λιβύη.
ΠΕΡΑ ΑΠΟ τη φιλοξενία στρατευμάτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στηριχθεί στο Κατάρ για τις εκκενώσεις από το Αφγανιστάν, τη φιλοξενία διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, την ενίσχυση της ισραηλινής ασφάλειας με την παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και τη διευκόλυνση των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Οι άλλες χώρες που έχουν οριστεί ως σημαντικοί σύμμαχοι εκτός ΝΑΤΟ (MNNA) στη Μέση Ανατολή είναι: Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ισραήλ, Ιορδανία, Αίγυπτος, Τυνησία και Μαρόκο.
ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ σημαντικός σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ (MNNA), το Κατάρ διαθέτει ένα επιπλέον επίπεδο διπλωματικής προστασίας από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή/και η Σαουδική Αραβία επαναλάβουν τις εκστρατείες πίεσης κατά της Ντόχα. Ο αποκλεισμός του Κατάρ έληξε τον Ιανουάριο του 2021, μόλις ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά τίποτε από αυτά που οδήγησαν στον αποκλεισμό δεν επιλύθηκε, καθώς το Κατάρ άντεξε, αντί να αλλάξει πολιτική. Αν και ένας ακόμα αποκλεισμός φαίνεται απίθανος βραχυπρόθεσμα, το Ριάντ και το Αμπου Ντάμπι ενδέχεται να καταφύγουν σε εκστρατείες παραπληροφόρησης, δασμούς, μποϊκοτάζ ή και επιβράδυνση της επεξεργασίας των θεωρήσεων, όπως έκαναν πριν από τον αποκλεισμό, για να προσπαθήσουν να κλονίσουν τη φήμη και την οικονομία του Κατάρ – ιδίως κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, στο τέλος του τρέχοντος έτους. Αλλά, αν υπάρξουν εκστρατείες πίεσης, πιθανότατα θα είναι μετριοπαθείς μετά την αμερικανική κίνηση να αναβαθμίσει τη στρατηγική τους θεώρηση για το Κατάρ. Ούτε η Σαουδική Αραβία ούτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να αποξενωθούν από τις ΗΠΑ, καθώς εξακολουθούν να επιδιώκουν την προστασία τους έναντι του Ιράν και τη συνεργασία τους έναντι απειλών, όπως οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ τον ίδιο χαρακτηρισμό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία θα έχουν κίνητρο να προσαρμόσουν περαιτέρω τις πολιτικές τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις αμερικανικές προσδοκίες, όπως η διατήρηση χαμηλών εντάσεων με το Κατάρ, η δημόσια στήριξη των αμερικανικών προσπαθειών για επαναδιαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, η αποφυγή εμβάθυνσης των δεσμών με την αντίπαλη της Ουάσιγκτον, Κίνα, η αποφυγή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και η υποστήριξη των αμερικανικών στόχων για αποκλιμάκωση του εμφυλίου στην Υεμένη. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πιθανό να επιδιώξουν τον δικό τους χαρακτηρισμό ως σημαντικός σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ (MNNA) για να διατηρήσουν τόσο τη διπλωματική ισοτιμία με το αντίπαλο Κατάρ όσο και να ενισχύσουν τις δικές τους σχέσεις ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες (οι οποίες εξακολουθούν να είναι ο κύριος εγγυητής της ασφάλειάς τους). Ομως, τόσο το Ριάντ όσο και το Αμπου Ντάμπι έχουν δεχθεί συνεχείς επικρίσεις από Αμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο, οι οποίες θα πρέπει να αμβλυνθούν προτού τα αραβικά κράτη του Κόλπου μπορέσουν να κάνουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να τα εξετάσει ως υποψήφιους σημαντικούς συμμάχους εκτός ΝΑΤΟ. Και οι δύο χώρες έχουν ήδη αρχίσει να τροποποιούν ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές και συμπεριφορές τους, καθώς προσπαθούν να αποφύγουν μια μεγάλη διπλωματική ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Μπάιντεν. Αλλά η επιθυμία να θεωρηθούν ως το ίδιο είδος αξιόπιστου συμμάχου με το Κατάρ θα δώσει κίνητρο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία να κάνουν περαιτέρω παραχωρήσεις για να κατευνάσουν τους Αμερικανούς πολιτικούς, ιδίως εκείνους του Κογκρέσου.
ΕΝΑΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ Αμερικανός πρόεδρος, ιδίως αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει για δεύτερη θητεία, μπορεί να μπει στον πειρασμό να ανατρέψει τον προσδιορισμό του Κατάρ, πολιτικοποιώντας την κατηγορία σημαντικός σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ. Ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν επικρίνει το Κατάρ για τους δεσμούς του με το Ιράν, την Τουρκία και την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς. Οι ίδιοι πολιτικοί πίεσαν την κυβέρνηση Τραμπ να στηρίξει τον αποκλεισμό του Κατάρ το 2017-21. Και θα μπορούσαν να το ξανακάνουν, αν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο το 2024 ή αν ένας άλλος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος με παρόμοια πολιτική βάση αναλάβει την εξουσία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr