Η Μόσχα και η νότια ρωσική περιφέρεια έχουν γίνει αρκετές φορές στόχος Τσετσένων εξτρεμιστών στο διάστημα 2000-2013, κυρίως με επιθέσεις αυτοκτονίας και καταλήψεις μαζικών χώρων, που έχουν αιματοκυλιστεί. Ηταν όμως πρώτη φορά που η ισλαμική τρομοκρατία βάζει στο στόχαστρο το μετρό της Αγ. Πετρούπολης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο, με 2 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα. Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιφέρεια της Αγ. Πετρούπολης βρίσκονταν σε εκδρομή 23 μαθητές του 4ου Λυκείου Βέροιας, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους, αλλά ευτυχώς ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, κ. Πάνος Μπεγλίτης, διαβεβαίωσε πως είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν στο Τσαρικό Χωριό (Τσάρσκογε Σελό), έξω από την πόλη.
Στις 2.40 μ.μ. τοπική ώρα ένα βαγόνι ανατινάχτηκε ανάμεσα στους σταθμούς της Σενάγια Πλόσαντ και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές επρόκειτο για μηχανισμό 1 κιλού με σφαιρίδια ή καρφιά (κλασική τακτική των Τσετσένων) που βρισκόταν μέσα σε χαρτοφύλακα, τον οποίο φέρεται να τοποθέτησε στο συρμό ένας γενειοφόρος με μαύρο καλπάκι, όπως τουλάχιστον καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας. Λίγο αργότερα εξουδετερώθηκε άλλος ένας μηχανισμός, στο σταθμό Πλόσαντ Βοστανίγια, και οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι αναζητούν δύο υπόπτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προτού υπάρξει ανάληψη ευθύνης, οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους άρχισαν τους πανηγυρισμούς στα social media, διανέμοντας μια φωτογραφία χριστιανικού καθεδρικού ναού να καταρρέει.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, άφησε να εννοηθεί πως ο Πούτιν είχε εγκαταλείψει την πόλη πριν από το συμβάν, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος συλλυπήθηκε τις οικογένειες των θυμάτων και τόνισε πως ήδη μίλησε με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι προσπαθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση. Την εκδοχή της τρομοκρατίας επιβεβαίωσε οριστικά η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να συλληφθούν ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί και να αποτραπούν τέτοιες τραγωδίες στο μέλλον.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
«Είναι τρομερό πράγμα -συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και είναι απολύτως τρομερό πράγμα», ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη βάρβαρη επίθεση κατά αθώων πολιτών, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στη Ρωσία. «Συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες) στο μετρό της Αγ. Πετρούπολης, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας και της κυβέρνησής του», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μονγκερίνι, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Γιούρι Ράτας, και άλλοι ξένοι αξιωματούχοι.
Η σφαγή του Μπεσλάν και οι «μαύρες χήρες»
Η σθεναρή αντιμετώπιση των μουσουλμάνων Τσετσένων αυτονομιστών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, από το ξεκίνημα της πρωθυπουργίας του, το 1999, έχει πυροδοτήσει αλυσίδα τρομοκρατικών επιθέσεων σε ρωσικό έδαφος.
Το πρώτο σοκ ήλθε το 2002, με την εισβολή τρομοκρατών σε θέατρο της Μόσχας, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 120 όμηροι. Ανεπούλωτο παραμένει το τραύμα του Μπεσλάν το 2004, όταν ισλαμιστές εισέβαλαν σε σχολείο της Ν. Ρωσίας, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης να σκοτωθούν 330 άνθρωποι -οι μισοί μαθητές.
Το 2009 σημειώθηκε το πρώτο χτύπημα στο συγκοινωνιακό δίκτυο και συγκεκριμένα σε τρένο υψηλής ταχύτητας Μόσχα-Αγ. Πετρούπολη. Σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 130. Ενα χρόνο αργότερα, δύο «μαύρες χήρες» πραγματοποίησαν ισάριθμες επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας με απολογισμό 38 νεκρούς, ενώ μπαράζ επιθέσεων σημειώθηκε το 2013. Τον Οκτώβριο μια γυναίκα-καμικάζι ανατινάχτηκε σε λεωφορείο στο Βόλγκογκραντ παίρνοντας στο θάνατο 6 επιβάτες. Στις 29 και 30 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους έγιναν δύο παρόμοιες επιθέσεις στο σταθμό της πόλης, με συνολικό απολογισμό 30 νεκρούς και 62 τραυματίες.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τη βασική τρομοκρατική ομάδα των Τσετσένων ανταρτών, σε ρωσικό έδαφος δρουν από το 2000 το Εμιράτο του Καυκάσου, η Ομάδα Αναγνώρισης Ριγιάντους-Σαλίχιν, το Ισλαμικό Τάγμα Ειδικού Σκοπού, οι Ταξιαρχίες Ισλαμπουλί της Αλ Κάιντα, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τσετσενικής Δημοκρατίας, οι Μουσουλμάνοι Φονταμενταλιστές και η Γκρόζνι Τζαμαάτ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου