Η προειδοποίηση από τον Vasily Nebenzya, μόνιμο εκπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ήρθε σε μια ημέρα συνεχιζόμενης διπλωματίας υψηλού επιπέδου με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι έλαβε απάντηση από τη Μόσχα σε ένα έγγραφο που παρέδωσαν οι ΗΠΑ στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, το οποίο περιγράφει επισήμως τους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν το περιεχόμενο της ρωσικής επιστολής, λέγοντας ότι δεν θα «διαπραγματευθούν δημόσια».
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία είχε στείλει επακόλουθες ερωτήσεις αντί για απάντηση και ότι η Μόσχα εξακολουθεί να εργάζεται για μια πραγματική απάντηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, πρόκειται να συνομιλήσουν την Τρίτη, μετά τη ρωσική επιστολή και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με τον Εμανουέλ Μακρόν στη δεύτερη τηλεφωνική τους συνομιλία από την Παρασκευή.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές μέσω τηλεφώνου και να εξετάσουν αμέσως το ενδεχόμενο να συναντηθούν προσωπικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Η χθεσινή συνεδρίαση δεν πέτυχε να γεφυρώσει έστω και λίγο το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, όσον αφορά το ουκρανικό ζήτημα. Η σύγκληση του Σ.Α./ΟΗΕ επιταχύνθηκε, αφού για τον μήνα Ιανουάριο προήδρευε η Νορβηγία, και δεδομένου ότι η κατάσταση θα ήταν εξαιρετικά δυσχερής, λόγω του ότι τον Φεβρουάριο προεδρεύει η Ρωσία.
Ο Nebenzya ξεκίνησε τη συνάντηση χλευάζοντας τους ισχυρισμούς της Δύσης για σχεδιαζόμενη ρωσική επίθεση ως «υστερικούς» και κατηγόρησε την Ουκρανία για μη τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ του 2014 και του 2015, οι οποίες υποτίθεται ότι έδιναν τέλος στη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.
Ο Nebenzya, μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, κατηγόρησε επίσης τα δυτικά έθνη για το ότι «γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα», τα οποία, όπως είπε, θα χρησιμοποιούνταν εναντίον αμάχων στα ανατολικά της χώρας και «παραβιάζουν τις συμφωνίες του Μινσκ».
Ολοκλήρωσε την ομιλία του στο συμβούλιο ασφαλείας με μια προειδοποίηση: «Εάν οι δυτικοί μας εταίροι πιέσουν το Κίεβο να σαμποτάρει τις συμφωνίες του Μινσκ, κάτι που η Ουκρανία… κάνει πρόθυμα, τότε αυτό μπορεί να καταλήξει με τον απόλυτο χειρότερο τρόπο για την Ουκρανία», είπε ο Nebenzya. «Και όχι επειδή κάποιος την κατέστρεψε, αλλά επειδή θα έχει καταστρέψει τον εαυτό της και η Ρωσία δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό».
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει μια έκτακτη συζήτηση για την Ουκρανία, ως μέρος μιας διπλωματικής εκστρατείας για να παρεμποδιστεί αυτό που η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της λένε ότι είναι μια προγραμματισμένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία είχε προσπαθήσει να σταματήσει τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Ουκρανία, μέχρι να αναλάβει η ίδια την προεδρία του Συμβουλίου την Τρίτη. Αλλά μόνο η Κίνα υποστήριξε την αντίθεσή της, με την Γκαμπόν, την Ινδία και την Κένυα να απέχουν, αφήνοντας τις ΗΠΑ με περισσότερες από τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για να προχωρήσουν σε ανοιχτή συνεδρίαση για την κρίση.
Στις παρατηρήσεις της, η απεσταλμένη των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε ότι, ακόμη και όταν το θέμα συζητούνταν στη Νέα Υόρκη, η Ρωσία συνέχισε να προσθέτει στρατεύματα στους περισσότερους από 100.000 στρατιώτες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας και ότι, εντός των ημερών, θα είχε 30.000 στρατιώτες εντός της Λευκορωσίας.
«Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει περισσότερα από 2.000 σιδηροδρομικά βαγόνια για να μετακινήσει στρατεύματα και όπλα από όλη τη Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε η Τόμας- Γκρίνφιλντ. «Η Ρωσία έχει επίσης μεταφέρει σχεδόν 5.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, μαζί με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς και ειδικές δυνάμεις. Έχουμε δει στοιχεία ότι η Ρωσία σκοπεύει να εντείνει την παρουσία της, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 30.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας, λιγότερο από δύο ώρες βόρεια του Κιέβου, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου».
Μιλώντας προς το τέλος της συνόδου, ο Ουκρανός απεσταλμένος, Sergiy Kyslytsya, περιέγραψε τη ρωσική συσσώρευση στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού γύρω από τα σύνορα της χώρας του και δεν φάνηκε να υποστηρίζει την θέση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι η Δύση υπερβάλλει σχετικά με την απειλή.
Ο Kyslytsya είπε ότι υπάρχουν τώρα 112.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρωμένοι γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία, ενώ άλλοι 18.000 έχουν αναπτυχθεί στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της χώρας.
Επεσήμανε την πολυπλοκότητα των όπλων που συγκεντρώνονται στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Iskander, των αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsir και των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi-35.
Ο Kyslytsya είπε επίσης ότι η Ρωσία ενισχύει τις παραστρατιωτικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, τις οποίες υπολόγισε στα 35.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 3.000 Ρώσων στρατιωτών «σε διοικητές και σε άλλες κρίσιμες θέσεις μάχης».
Σε ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός απεσταλμένος είπε ότι οι Ρώσοι είχαν αναπτύξει φρεγάτες, θωρηκτά, πυραυλικά πλοία, πλοία προσγείωσης και ναρκαλιευτικά.
Άλλα έξι θωρηκτά από τον βόρειο ρωσικό στόλο αναφέρθηκε ότι εισήλθαν στη Μεσόγειο τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα la Repubblica, τα σκάφη μεταφέρουν 60 τανκς και περισσότερους από 1.500 στρατιώτες. Τα πολεμικά πλοία πλέουν αυτή τη στιγμή στο κανάλι της Σικελίας υπό εναέρια επιτήρηση από αεροπλάνα του ΝΑΤΟ.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Andriy Zagorodnyuk, δήλωσε ότι εάν τα πλοία εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, οι πιθανότητες θα οδηγούσαν στην πιθανότητα ρωσικής επίθεσης.
Στα σχόλιά του στο συμβούλιο ασφαλείας, ο Nebenzya επέμεινε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο.
Ο απεσταλμένος της Λευκορωσίας στον ΟΗΕ, Βαλεντίν Ριμπάκοφ, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν στη χώρα του για κοινές ασκήσεις από τις 10 έως τις 20 Φεβρουαρίου «για την ανάπτυξη κοινών μέτρων με στόχο την εξάλειψη της απειλής στα σύνορα του συμμαχικού μας κράτους, συμπεριλαμβανομένης της μεταναστευτικής κρίσης και την ανάγκη σταθεροποίησης της ανθρωπιστικής κατάστασης».
Οι συνδυασμένες δυνάμεις των δύο εθνών, είπε ο Ριμπάκοφ, θα οργανώσουν την άμυνα «στρατηγικά σημαντικών εγκαταστάσεων» και θα «περιορίσουν και αποτρέψουν την εξωτερική ενεργό επιθετικότητα».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Στα ύψη τα καύσιμα: Η αμόλυβδη θα αγγίξει τα 2 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα-Στα 2,20 ευρώ στα νησιά
- Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Έφτασε το email με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών στο ΑΠΘ
- Κορονοϊός: Γιατί οι σκληροί δείκτες καταγράφουν αρνητικές επιδόσεις παρά το κλίμα αισιοδοξίας
- Ρουβίκωνας: Επίθεση στα γραφεία της Αττικής Οδού – Οκτώ συλλήψεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr