Μιλώντας την Τρίτη σε τηλεοπτική ομιλία, ο ηγέτης είπε ότι βλέπει «αναφορές ότι το ΝΑΤΟ –όχι ένα ξεχωριστό κράτος, όχι οι ΗΠΑ– αυξάνει την παρουσία του και στέλνει πλοία αναγνώρισης».
Επέμεινε ότι οι αρχές του Ζάγκρεμπ «δεν έχουν καμία σχέση με αυτό και δεν θα έχουμε καμία σχέση με αυτό, σας το εγγυώμαι».
«Όχι μόνο δεν θα στείλουμε τον στρατό, αλλά αν υπάρξει κλιμάκωση, θα ανακαλέσουμε και τον τελευταίο Κροάτη στρατιωτικό», είπε ο Μιλάνοβιτς. «Αυτό δεν έχει να κάνει με την Ουκρανία ή τη Ρωσία, έχει να κάνει με τη δυναμική της αμερικανικής εσωτερικής πολιτικής, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του, την οποία υποστήριξα».
Ωστόσο, ο Κροάτης πρόεδρος επεσήμανε ότι «βλέπει επικίνδυνη συμπεριφορά σε θέματα διεθνούς ασφάλειας».
Τα σχόλια του Μιλάνοβιτς έρχονται εν μέσω υψηλών εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με αρκετούς δυτικούς ηγέτες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τις τελευταίες εβδομάδες για την συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. Τη Δευτέρα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι τα μέλη του θα αναπτύξουν περισσότερους στόλους και μαχητικά αεροσκάφη στα ύδατα της Ανατολικής Ευρώπης καθώς η Ρωσία «συνεχίζει τη στρατιωτική της συσσώρευση» εν μέσω της κλιμακούμενης διαμάχης.
Η Ισπανία και η Γαλλία επικεντρώνονται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με την Μαδρίτη φέρεται να σκέφτεται να στείλει πλοία για να «ενταχθούν στις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στη Βουλγαρία». Εν τω μεταξύ, το Παρίσι «έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ».
Πούτιν: Ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik - Τα επόμενα σχέδια του «Τσάρου»
Εν μέσω των ανησυχιών στη Δύση για επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία, τις οποίες το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί, η Μόσχα ζητά γραπτή απάντηση σχετικά με τις προτάσεις ασφαλείας της από Αμερικανούς αξιωματούχους μετά από μια σειρά διπλωματικών συναντήσεων αυτόν τον μήνα.
Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία παρέδωσε δύο σχέδια συνθηκών, το ένα απευθυνόμενο στην Ουάσιγκτον και το άλλο στο ΝΑΤΟ. Εκτός από το μπλοκάρισμα του Κιέβου από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα επιμένει ότι το μπλοκ θα πρέπει να απέχει από τη στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφος των κρατών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αρνήθηκε να συμβιβαστεί σε ζητήματα που «ο οργανισμός θεωρεί ζωτικής σημασίας για τις θεμελιώδεις αξίες του», για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ρωσίας. Επίσης επέκρινε τα αιτήματα της Μόσχας, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν έχει δικαίωμα βέτο στις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο μπλοκ και ότι δεν θα δεχτεί ένα σύστημα μελών «δύο επιπέδων» που το εμποδίζει να αναπτύξει στρατεύματα σε ορισμένα κράτη.
Το 2020, το Κροατικό κοινοβούλιο υποστήριξε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ως μέρος εννέα ξεχωριστών αποστολών, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην Πολωνία.
ΠΗΓΗ: RT
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Βομβαρδισμένο τοπίο η Συγγρού: Ισχυρή έκρηξη στους Στύλους του Ολυμπίου Διός – Ένας τραυματίας επειγόντως στο Λαϊκό, κλειστός ο δρόμος [βίντεο]
- Αργία και σήμερα σε τέσσερις περιφέρειες – Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πώς θα κινηθούν σήμερα τα μέσα μεταφοράς [βίντεο]
- Κακοκαιρία Ελπίς: Αποζημιώσεις για οδηγούς, χιονο… πόλεμος για τις ευθύνες
- Κακοκαιρία Ελπίς: Τα 7 λάθη που έφεραν το χάος
- Κακοκαιρία «Ελπίδα» – Σοκαριστική καταγγελία: «Είμαστε 36 ώρες χωρίς ρεύμα, έχουμε μωρό παιδί και ηλικιωμένη – Ανάβουμε κεριά για να ζεστάθουμε» [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Παγετός και πολικό ψύχος σε όλη την Αττική – Το πιο κρύο πρωινό του χειμώνα ήρθε, τι λένε κορυφαίοι μετεωρολόγοι
- Η ώρα των ευθυνών για το χάος – Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr