Δημόσια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν υποσχεθεί να χτυπήσουν οικονομικά τη Ρωσία όσο ποτέ άλλοτε, εάν ο στρατός της εισέλθει στην Ουκρανία. Οι δυτικοί ηγέτες έχουν δώσει, ωστόσο, μέχρι στιγμής ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά. Εβδομάδες μετά τις διαπραγματεύσεις, δεν είναι καθόλου σαφές ότι η Ουάσιγκτον κατάφερε να επιτύχει μια διατλαντική συναίνεση σχετικά με το ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν και τι επακριβώς θα τις πυροδοτούσε.
Αποκοπή της Ρωσίας από το «SWIFT» – Αλλά όχι με το…αζημίωτο
Σύμφωνα με τους LA Times, στο κομμάτι των οικονομικών κυρώσεων ένα από τα πιο δραστικά μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η Δύση κατά της Ρωσίας, θα ήταν η αποκοπή της τελευταίας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα «SWIFT». Η κίνηση θα μπορούσε να αποκόψει τη Ρωσία από τις περισσότερες διεθνείς οικονομικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών κερδών από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια βιομηχανία που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% των εσόδων της χώρας.
Οι σύμμαχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εξέτασαν επίσης την επιλογή SWIFT το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε την Κριμαία της Ουκρανίας και υποστήριξε τις αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία δήλωσε τότε ότι η απομάκρυνσή της από το SWIFT θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου. Οι σύμμαχοι απέσυραν τότε την ιδέα.
Η Ρωσία από τότε προσπάθησε να αναπτύξει το δικό της σύστημα χρηματοοικονομικών μεταφορών, με περιορισμένη επιτυχία. Οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει στο παρελθόν να πείσουν το σύστημα SWIFT να εκδιώξει μια χώρα: το Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Αλλά η εκδίωξη της Ρωσίας από τη SWIFT θα έβλαπτε και άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Αμερικανοί βουλευτές δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να αναλύει πόσο μεγάλο και αρνητικό αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει και στη Δύση μια τέτοια κίνηση. Η Ανναλένα Μπέρμποκ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε επίσης τις επιφυλάξεις της. «Η πιο σκληρή λύση δεν είναι απαραίτητα και η πιο έξυπνη», δήλωσε.
Εκκαθάριση δολαρίων
Ένα άλλο ισχυρό οικονομικό πλήγμα που θα μπορούσαν να καταφέρουν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας θα ήταν ο αποκλεισμός της τελευταίας από το δολάριο, το νόμισμα που κυριαρχεί στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε όλο τον κόσμο. Οι συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ εκκαθαρίζονται τελικά μέσω του Federal Reserve (της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ) ή μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι ξένες τράπεζες πρέπει να έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ για να διακανονίζουν τις συναλλαγές σε δολάρια.
Προηγουμένως, οι ΗΠΑ ανέστειλαν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την εκκαθάριση δολαρίων για φερόμενη παραβίαση των κυρώσεων στο Ιράν, το Σουδάν και άλλες χώρες.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Ο Μπάιντεν ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η αποκοπή της ικανότητας της Ρωσίας και των Ρώσων να συναλλάσσονται σε δολάρια ήταν μία από τις επιλογές που μελετούσαν οι ΗΠΑ. Σε αντίθεση με την εκδίωξη της Ρωσίας από το SWIFT και άλλα οικονομικά μέτρα, είναι κάτι που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν μόνες τους. Πολλοί Ρώσοι και ρωσικές εταιρείες θα παρεμποδίζονταν να πραγματοποιήσουν ακόμη και τις πιο συνηθισμένες συναλλαγές, όπως τη μισθοδοσία ή την αγορά αγαθών, επειδή δεν θα είχαν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.
Έλεγχος στις εξαγωγές
Μια τρίτη επιλογή για τις ΗΠΑ θα ήταν ο έλεγχος των εξαγωγών. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχων στις εξαγωγές — δυνητικά αποκόπτοντας τη Ρωσία από υψηλή τεχνολογία που βοηθά τα πολεμικά και τα επιβατικά αεροσκάφη να πετούν και που κάνει τα smartphone «έξυπνα».
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προσθήκη της Ρωσίας σε μια λίστα χωρών αποκλεισμένων από την πρόσβαση σε τέτοιου είδους αμερικανική τεχνολογία, μαζί με την Κούβα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Όπως ορισμένες από τις υπό εξέταση κυρώσεις, οι περιορισμοί των εξαγωγών των ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρακινήσουν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Αγορές ομολόγων
Μια επέκταση των περιορισμών στην αγορά των ρωσικών ομολόγων θα μπορούσε να είναι μια ακόμη επιλογή για τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν περιόρισε τη δυνατότητα της Ρωσίας να δανείζεται χρήματα απαγορεύοντας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ να αγοράζουν ρωσικά κρατικά ομόλογα απευθείας από κρατικούς θεσμούς πέρυσι. Αλλά οι κυρώσεις δεν στόχευαν τη δευτερογενή αγορά, αφήνοντας αυτό ως πιθανό επόμενο βήμα.
Nord Stream 2: Μια πάντοτε «βολική» λύση
Από τις επιλογές δεν θα μπορούσε να λείπει το (περαιτέρω) μπλοκάρισμα του Nord Stream 2, που ήδη έχει αποτελέσει την «πέτρα» του σκανδάλου πολύμηνων αντιπαραθέσεων μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ. Στις ΗΠΑ, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο πολέμησαν τον νέο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς τη Γερμανία για χρόνια, υποστηρίζοντας ότι θα βοηθούσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον έλεγχο της παροχής φυσικού αερίου ως «μοχλό» για να επιτύχει τους στόχους της πολιτικής της στην Ευρώπη. Αντίπαλα νομοσχέδια στο Κογκρέσο θα επιβάλλουν κυρώσεις στους φορείς εκμετάλλευσης του αγωγού. Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να επιβάλουν τις κυρώσεις αμέσως, αλλά οι Δημοκρατικοί μόνο εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προηγουμένως είχε απομακρυνθεί από αυτό το επίπεδο κυρώσεων, για να αποφύγει τη διένεξη με τη σύμμαχο Γερμανία. Γερμανοί αξιωματούχοι λένε πλέον ότι το μπλοκάρισμα της λειτουργίας του αγωγού, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα ήταν «στο τραπέζι».
Το ζήτημα μπορεί να γίνει…προσωπικό
Εάν οι κυρώσεις τέτοιας κλίμακας αποκλειστούν από τη συζήτηση, μια τελευταία επιλογή για τις ΗΠΑ θα ήταν να κάνουν το ζήτημα πιο «προσωπικό», λένε οι LA Times.
Μία από τις πιο χρησιμοποιούμενες τακτικές κυρώσεων από τις ΗΠΑ είναι η επιβολή κυρώσεων στους άμεσους κύκλους των ηγετών, τις οικογένειές τους και στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους. Ο Πούτιν, οι φίλοι και η οικογένειά του θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επίσης κάτι παρόμοιο, μαζί με τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ολιγάρχες της Ρωσίας και τις τράπεζές της.
Ένα νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Ιντιάνα, Τζιμ Μπανκς και που συνυποστηρίζεται από σχεδόν 40 άλλους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα επέβαλε τέτοιου είδους κυρώσεις ακόμη και πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα περιελάμβαναν την οικογένεια του Πούτιν, αλλά και μια γυναίκα που αναφέρεται ως το «ρομαντικό ενδιαφέρον» του Ρώσου ηγέτη, την Αλίνα Καμπάεβα, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας στη ρυθμική γυμναστική.
ΠΗΓΗ: Los Angeles Times
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κακοκαιρία «Ελπίδα» – Αττική Οδός: «Μπαλάκι» οι ευθύνες – Σοκάρουν τα λόγια των υπευθύνων, 1200 οχήματα εγκλωβισμένα [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα» – Αττική Οδός: Συγκλονιστική μαρτυρία – «Άρχισα να έχω σπασμούς από το κρύο» [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ολονύχτια μάχη του στρατού για τον απεγκλωβισμό πολιτών – Ιστορίες τρέλας και οργής, εικόνες ντροπής στην Αττική Οδό [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Εικόνες αποκάλυψης στη Μεσογείων – «Μόλις απεγκλωβίστηκα, αφήνουν το αυτοκίνητό τους και τρέχουν να σωθούν οι άνθρωποι» [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πώς θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μεταφοράς – Ακινητοποιημένα τρόλεϊ και λεωφορεία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr