Παρόλο που σε παρόμοιες επισκέψεις είθισται ο Αμερικανός υπουργός να έχει επαφές και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης αλλά και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το πρόγραμμα της μονοήμερης επίσκεψης του κ. Τίλερσον δεν περιλαμβάνει τέτοιου είδους συναντήσεις με τη δικαιολογία της έλλειψης χρόνου. Όπως άλλωστε τονίστηκε με νόημα η μεθαυριανή επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία πολύ «ευαίσθητη εποχή» για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας.
Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης έγινε γνωστό ότι το ζήτημα του Αιγαίου δεν έχει εκ των προτέρων αποκλειστεί από το τραπέζι του διαλόγου, αν και όπως ξεκαθαρίστηκε η αμερικανική πλευρά δεν έχει την πρόθεση να θέσει ένα τέτοιο θέμα. Αντιθέτως, ο κ. Τίλερσον σκοπεύει να κάνει αναφορά στο Κυπριακό και κυρίως στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα λάβει χώρα εν μέσω μίας πρωτοφανούς περιόδου πολιτικής πόλωσης στην γείτονα χώρα, καθώς η Τουρκία βαδίζει προς τις κάλπες του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την αλλαγή του Συντάγματος. Εάν κερδίσει ο Ερντογάν και διευρυνθούν οι εξουσίες του, θα αναδειχθεί στον απόλυτο κυρίαρχος της χώρας. Αντιθέτως αν χάσει, η Τουρκία θα εισέλθει σε μια περίοδο αντιπαραθέσεων και μεγάλης αβεβαιότητας.
Τα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσαν χαρακτηριστικά πως «η ρευστή πολιτική κατάσταση είναι ασφαλώς κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ενήμεροι και ο υπουργός θα το έχει υπ ‘όψιν του όσο βρίσκεται εκεί». Επιπλέον, υποστήριξαν πως ο κ. Ερντογάν θα θέσει ξανά το θέμα της απέλασης του Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και θα ζητήσει να σταματήσει η συνεργασία των Αμερικανών με τους Κούρδους της Συρίας, ένα αίτημα που φαίνεται, όμως, ότι δεν θα δεχθεί ο κ. Τίλερσον.
Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού
Επιχείρηση Ανακατάληψης της Ράκα
Όπως αναμένεται το βασικό θέμα της συνάντησης θα αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στην Συρία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και ειδικότερα την ανακατάληψη της Ράκας, της αυτοαποκαλούμενης πρωτεύουσας του χαλιφάτου, από τα χέρια των τζιχαντιστών. Βασικός σκόπελος σε αυτό το σημαντικό σημείο του αμερικανοτουρκικού διαλόγου παραμένει η υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους θεωρούν ως την πιο μετριοπαθή και αξιόμαχη στρατιωτικά ομάδα.
Τουρκική Προκλητικότητα στο Αιγαίο
Στις ερωτήσεις που τέθηκαν στα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβανόταν και οι επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον της ΕΕ αλλά και η συνεχής ένταση που παρατηρείται στο Αιγαίο σε σχέση με την Ελλάδα. Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν να χρησιμοποιούν τις πάγιες διπλωματικές διατυπώσεις που αποφεύγουν να ασκήσουν κάποιου είδους κριτική που θα μπορούσε να διαταράξει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
«Η θέση μας ήταν και παραμένει ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ πρέπει να βρουν τρόπους για να εργαστούν από κοινού για να μειώσουν τις εντάσεις. Ο σκοπός αυτού του ταξιδιού δεν είναι ειδικά να αναμειχθεί ο υπουργός σ ‘αυτό το θέμα. Αλλά προφανώς θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει να κινηθούν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση (προς την αποφυγή της έντασης). Και αυτό θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξή. Δεν είναι κάτι, όμως, που έχει εκ των προτέρων πρόθεση να κάνει σε αυτό το ταξίδι».