Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Σε χθεσινή ειδική ομιλία του με θέμα «Εθνικές τεχνολογίες και μελλοντικές επενδύσεις» τόνισε ότι με τις επιτυχίες της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας σε διάφορα προγράμματα «προετοιμάζει την Τουρκία για τους μελλοντικούς πολέμους, ως και για τα μελλοντικά πεδία μάχης, γι’ αυτό και ανεβάζουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχυ!». Επιπρόσθετα τόνισε ότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία εισέρχεται σε «υπερπολιτικό επίπεδο».
Αφού εξήρε την ικανότητα κατασκευής σύγχρονων πολεμικών πλοίων, καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (που έχουν διακριθεί σε Λιβύη, Συρία και Ναγκόρνο-Καραμπάχ), ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2023. Και σε έντονα υπεροπτικό ύφος τόνισε ότι «είμαστε μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών που μπορούν να σχεδιάσουν, κατασκευάσουν και συντηρήσουν τα δικά τους πολεμικά πλοία. Είμαστε, πλέον, μεταξύ των 3 κορυφαίων χωρών στον κόσμο στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών» (εννοεί μαζί με τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς).
Γερμανία: Στη φυλακή ο μακελάρης του Μαγδεμβούργου – Έρευνες εάν ήταν «κρυφοισλαμιστής»
Συνέχισε λέγοντας ότι «το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος θα βγει από το υπόστεγο στα τέλη του 2023 για να το δείξουμε σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα γίνει ταχύτατα και το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος θα κάνει την πρώτη του πτήση το 2025, ενώ θα πάρει τη θέση του στους ουρανούς το 2029, ως η δύναμη κρούσης της πολεμικής μας αεροπορίας».
Δεν παρέλειψε, πάντως, να επισημάνει το σοβαρό πρόβλημα της Τουρκίας στην προμήθεια οπλικών συστημάτων και ανταλλακτικών από το εξωτερικό λέγοντας ότι «έχουν κάποιοι επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Αγκυρα». Χαρακτηριστικά ανέφερε για επιμέρους οπλικά συστήματα ότι: «Ζητήσαμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεν τα έδωσαν. Και εμείς κατασκευάσαμε τα δικά μας όπως το Αnka, το Bayraktar, το Αkinci και το Aksungur». Επιπλέον «ζητήσαμε αντιαεροπορικά συστήματα και δεν μας τα έδωσαν. Και εμείς πρώτα αγοράσαμε από άλλη χώρα και για την ώρα κατασκευάσαμε τα δικά μας συστήματα Hisar, και σύντομα θα έχουμε το Siper, ενώ αργότερα θα κατασκευάσουμε ένα ακόμα πιο εξελιγμένο σύστημα».
Πίσω στο παρελθόν…
Ο Ερντογάν στο πλαίσιο «ιδιότυπης διάλεξης» άφησε το μέλλον και επέστρεψε στο παρελθόν της πολεμολογίας, υποστηρίζοντας ότι η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας ξεκίνησε να αναπτύσσεται από τον 3ο αιώνα π.Χ.! Χαρακτηριστικά είπε ότι: «Οι ρίζες της πολεμικής μας βιομηχανίας δεν είναι μια νέα έννοια για το τουρκικό έθνος. Ανάγονται στους προϊστορικούς χρόνους, στον 3ο αιώνα π.Χ.», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «οι Ούννοι έφτιαξαν διπλά καμπύλα τόξα με μεγάλη εμβέλεια και δύναμη κρούσης», ενώ ανέφερε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε αναπτύξει ναυπηγεία από τα πρώτα της χρόνια και ότι είχε ιδρύσει σώμα πυροβολικού πολύ πιο πριν από τους ευρωπαϊκούς στρατούς.
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, σύμφωνα με τον Ερντογάν, εξήγαγε πολλά προϊόντα, ειδικά κανόνια, τουφέκια και πλοία, στον κόσμο για αιώνες, ωστόσο άρχισε να μη διατηρεί την ηγετική της θέση σε αυτόν τον τομέα μετά τον 18ο αιώνα. Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τα πρώτα βήματα για αποκλεισμούς της Τουρκίας άρχισαν στη δεκαετία του ’60 και συνεχίστηκαν με το εμπάργκο κατά την περίοδο της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης» στην Κύπρο(!) -προφανώς εννοεί ως τέτοια τον «Αττίλα»- και «αποκάλυψαν για άλλη μια φορά την ανάγκη για μια αυτάρκη αμυντική βιομηχανία, στην οποία προχωρήσαμε».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής