Η Κίνα έθεσε νέους περιβαλλοντικούς στόχους το 2014, όταν μια σειρά επικίνδυνων συσσωρεύσεων αιθαλομίχλης στο Πεκίνο και αλλού προκάλεσε εκτεταμένη οργή του κοινού και πυροδότησε πρωτοφανείς, συντονισμένες προσπάθειες για την μείωση της κατανάλωσης άνθρακα, τη μείωση των εκπομπών στις μεταφορές, τη μετεγκατάσταση της βαριάς βιομηχανίας και την πάταξη των παραβιάσεων.
«Η βελτίωση είναι πραγματική…και σημειώθηκε σε όλη τη βιομηχανική ζώνη που περιβάλλει το Πεκίνο, καθώς και σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης χώρας», δήλωσε ο Lauri Myllyvirta, επικεφαλής αναλυτής στο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ρύπανση παραμένει αρκετά υψηλή ώστε να «αποτελεί διαρκή κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων».
Ο ετήσιος μέσος όρος των μικρών, επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων γνωστών ως PM2,5 ήταν 33 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σχεδόν επτά φορές υψηλότερος από το συνιστώμενο επίπεδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των 5 μικρογραμμαρίων.
Ωστόσο, αυτό μειώθηκε το 2021 κατά 13% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα και πληρούσε το ενδιάμεσο πρότυπο της Κίνας των 35 μικρογραμμαρίων για πρώτη φορά στο αρχείο, δήλωσαν αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Τρίτη.
Ο Yu Jianhua, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου προστασίας του περιβάλλοντος του Πεκίνου, περιέγραψε τις προσπάθειες της πόλης την τελευταία δεκαετία, καθώς και την ταχύτητα των βελτιώσεών της, ως «πρωτοφανείς».
Οι κάτοικοι του Πεκίνου απολάμβαναν σχεδόν τέσσερις μήνες καθαρού ουρανού παραπάνω πέρυσι, σε σύγκριση με το 2013, πρόσθεσε.
Δολοφονία Κιρίλοφ: Στο σημείο του εγκλήματος ο ύποπτος για αναπαράσταση του φόνου
Το Πεκίνο υποσχέθηκε το 2015 ότι θα χρησιμοποιήσει τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2022 για να βοηθήσει να βελτιώσει το περιβάλλον του, με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping να δεσμεύεται να φιλοξενήσει «πράσινους» Αγώνες.
Ως μέτρο της προόδου που σημειώθηκε, το 2016 οι μέσες μετρήσεις PM2,5 ήταν 71 μικρογραμμάρια, αλλά συχνά πλησίαζαν τα 500 μικρογραμμάρια κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα θέρμανσης με τον άνθρακα να κυριαρχεί σε όλη την περιοχή.
Το Πεκίνο και η γύρω επαρχία Hebei έχουν κάνει από τότε προσπάθειες να στραφούν στο πιο «καθαρό» φυσικό αέριο και επίσης φύτεψαν τεράστιους αριθμούς δέντρων σε όλη την περιοχή. Έχουν επίσης επιβάλει σκληρά νέα πρότυπα καυσίμων στα αυτοκίνητα και ανάγκασαν τα χαλυβουργεία και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις να εγκαταστήσουν εξοπλισμό που στοχεύει στον έλεγχο των εκπομπών.
«Περαιτέρω βελτίωση θα απαιτήσει μια στροφή από τον άνθρακα και το πετρέλαιο στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Myllyvirta.
ΠΗΓΗ: Reuters
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία τη Δευτέρα με έξτρα τεστ – Αλλάζουν τα πρωτόκολλα
- Γεωργιάδης για μοριακά τεστ: Κοντά στα 50 ευρώ η τιμή του PCR test – Σήμερα η νέα ΚΥΑ
- Κορονοϊός: To 70% των κρουσμάτων σε πέντε περιοχές είναι «Ο»
- Άρτα: Για 1-2 χιλιοστά τη γλίτωσε ο 16χρονος – Αφαιρέθηκε ο αριστερός πνεύμονας
- Μετάλλαξη «Όμικρον»: Υπερτετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα σε 9 μέρες
- Συντάξεις: Eως 121 ευρώ κάτω οι νέες προσωπικές διαφορές για 600.000 συνταξιούχους [αποκαλυπτικοί πίνακες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr