Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εμφάνιση του Τούρκου πρέσβη στη Σόφια, Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ, στο προεκλογικό σποτ του φιλοτουρκικού βουλγαρικού κόμματος DOST, που θεωρείται ενεργούμενο του Ερντογάν και λέγεται ότι χρηματοδοτείται από το Μέγαρο Τσάνκαγια! Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Αγκυρα εξαγόρασε ακόμη και τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλγαρίας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος έκλινε… ξαφνικά υπέρ του DOST και κάλεσε τους Βουλγάρους της Διασποράς (ουσιαστικά της Τουρκίας) να ψηφίσουν μαζικά την Κυριακή! Ο πρόεδρος του DOST (σημαίνει «φιλία» στα τουρκικά), Λιούτβι Μεστάν, βρίσκεται κάθε τρεις και λίγο στο προεδρικό παλάτι της Αγκυρας, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι το 2015 διαγράφηκε από το μετριοπαθές κόμμα της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», μολονότι ήταν αρχηγός του. Η κατηγορία που του προσήφθη ήταν αυτή της «αντεθνικής στάσης» στην κρίση με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία, επειδή μόνος αυτός από τους Βούλγαρους αρχηγούς πήρε το μέρος της Τουρκίας!
Τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκαν επεισόδια στα συνοριακά περάσματα Καπετάν Αντρέγεβο και Μάλκο Τάρνοβο, όπου εκατοντάδες Βούλγαροι εθνικιστές έστησαν οδοφράγματα για να παρεμποδίσουν τον «εκλογικό τουρισμό» των κατόχων βουλγαρικών διαβατηρίων, που ζουν στην Τουρκία. Τουλάχιστον 1.000 λεωφορεία με Τούρκους της Βουλγαρίας αναμένεται να περάσουν τα σύνορα έως την Κυριακή, ενώ πάμπολλες καταγγελίες έχουν γίνει, στο μεταξύ, για μαζικές εξαγορές ψήφων στα τουρκικά χωριά της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας υπέρ του DOST.
Γι’ αυτό ο επικεφαλής του εθνικιστικού συνασπισμού «Ενωμένοι Πατριώτες», Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, που ανέβηκε δημοσκοπικά στην τρίτη θέση με 11,5% λόγω του αντιτουρκικού κλίματος, ζήτησε να πάψει να μεταδίδεται το επίμαχο κλιπ με τον Τούρκο πρέσβη από το κρατικό κανάλι ΒΤΝ, επειδή παραβιάζει τη Συνθήκη της Βιέννης για το «ρόλο των διπλωματών σε ξένες χώρες». Στο ίδιο προεκλογικό σποτ εμφανίστηκαν επιγραφές στα τουρκικά, μολονότι απαγορεύεται αυστηρά από την εκλογική νομοθεσία.
Τη σοβαρότητα της κατάστασης επιβεβαίωσε η υπερκομματική παρέμβαση του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ. Κάλεσε την Ε.Ε. να πάρει σαφή και ομόφωνη θέση απέναντι στην ανάμιξη της Τουρκίας στις βουλγαρικές εκλογές, αποκαλύπτοντας ότι έχει ήδη φέρει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχει ενημερώσει κατ’ ιδίαν τους πρέσβεις Γερμανίας, Γαλλίας, Αυστρίας και Ολλανδίας! Παρότι τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης και της καλής γειτονίας με την Τουρκία, ο Βούλγαρος πρόεδρος φάνηκε να επιδιώκει μια ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά όργανα.
Είναι σίγουρο ότι η αντιπαράθεση με την Τουρκία ευνοεί τα δεξιά-εθνικιστικά κόμματα της Βουλγαρίας, όπως συνέβη στην Ολλανδία. Τη σημαία του αντιτουρκισμού δεν σηκώνουν μόνο οι «Ενωμένοι Πατριώτες», αλλά και ο «φιλοαμερικανός» πρώην πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, του κόμματος GERB, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ύστερα από μια αλυσίδα κοινωνικοπολιτικών γεγονότων τους προηγούμενους μήνες (διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων 30% στο ρεύμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, νίκη στις προεδρικές εκλογές του πολιτικού αντιπάλου του, «φιλορώσου» υποψηφίου των Σοσιαλιστών, Ρούμεν Ράντεφ, πρώην… ανώτατου επιτελικού του ΝΑΤΟ).
Στην τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup το κόμμα του Μπορίσοφ ακολουθεί με 29,9% σε απόσταση αναπνοής τους Σοσιαλιστές της Κορνίλια Νίνοβα, που προηγούνται με 30,3%. Το μετριοπαθές κόμμα της τουρκικής μειονότητας συγκεντρώνει 8,5%, ενώ γρίφος παραμένει η επίδοση του DOST. Να σημειωθεί ακόμη ότι σε τουρκικό έδαφος θα συσταθούν 35 εκλογικά τμήματα, ενώ μαζικά αναμένεται να ψηφίσουν οι Βούλγαροι της Γερμανίας και του Λονδίνου.
Πρόσφυγες ανάμεσα στους ψηφοφόρους από Τουρκία
Η διαφορά σε σχέση με την Ολλανδία και τη Γερμανία είναι ότι η Βουλγαρία συνορεύει άμεσα με την Τουρκία και φοβάται ότι μέσα στο κύμα ψηφοφόρων θα αυξηθούν και οι προσφυγικές ροές. Μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται πως η μεταναστευτική συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. εφαρμόζεται σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των τουρκο-βουλγαρικών συνόρων. «Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε ουρές αυτοκινήτων στα σύνορα και πιθανή αύξηση των προσφυγικών ροών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης και υπουργός Αμυνας (δεν είναι τυχαίο!), Στέφαν Γιάνεφ.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής η βουλγαρική κυβέρνηση έχει επιτρέψει σιωπηρά σε παραστρατιωτικές ομάδες (κυρίως πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων) να συνδράμουν άτυπα το έργο των συνοροφυλάκων σε δύσκολα περάσματα, που δεν φρουρούνται επαρκώς. Η ιταλική «La Stampa» μίλησε με κάποιους από αυτούς τους εθελοντές, που δηλώνουν με υπηρηφάνεια: «Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρώπης από την εισβολή του Ισλάμ, μιας και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα». Συλλαμβάνουν και στέλνουν πίσω στην Τουρκία παράνομους μετανάστες στα δασώδη νοτιοανατολικά περάσματα Μπροντίλοβο, Γιάσνα Πολιάνα και Ζβέζντεζ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.
Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης πέρασαν τράνζιτ από τη Βουλγαρία συνολικά 800.000 πρόσφυγες με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη, ενώ σε βουλγαρικό έδαφος φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περίπου 13.000 σε έξι ανοιχτά και δύο κλειστά κέντρα κράτησης. Για τη συντήρησή τους η Ε.Ε. διέθεσε στη Βουλγαρία 150 εκατ. ευρώ.
Γιάννης Παπαδάτος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου