Ο Τσαρλς Λίμπερ κρίθηκε ένοχος για ψευδείς δηλώσεις στις αρχές, για υποβολή ψευδών φορολογικών δηλώσεων και για παράλειψη αναφοράς κινεζικού τραπεζικού λογαριασμού. Ο 62χρονος κατηγορήθηκε το 2020 στα πλαίσια μιας εκστρατείας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατασκοπείας από την Κίνα.
Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές λένε ότι αυτή η εκστρατεία βλάπτει την ακαδημαϊκή έρευνα.
Οι εισαγγελείς στη Βοστώνη είπαν ότι ο Λίμπερ απέκρυψε εσκεμμένα τη συμμετοχή του στο «Σχέδιο Χιλιάδων Ταλέντων» της Κίνας, το οποίο στοχεύει στην προσέλκυση ξένων ειδικών στην κινεζική έρευνα. Το πρόγραμμα είχε επισημανθεί από τις ΗΠΑ ως ανησυχητικό για την εθνική τους ασφάλεια.
Ο καθηγητής Λίμπερ, πρώην επικεφαλής του τμήματος χημείας και χημικής βιολογίας του Χάρβαρντ, είχε ενταχθεί το 2011 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Γουχάν της Κίνας ως επιστημονικός συνεργάτης. Πληρωνόταν περίπου 50.000 δολάρια το μήνα, μαζί με 158.000 επιπλέον δολάρια τον χρόνο για «έξοδα διαβίωσης».
Τα αρχεία αναφέρουν ότι του δόθηκαν επίσης περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια δολάρια για να ιδρύσει ένα ερευνητικό εργαστήριο στο πανεπιστήμιο και, σε αντάλλαγμα, αναμενόταν να εργαστεί για το πανεπιστήμιο, κάνοντας αίτηση για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και δημοσιεύοντας άρθρα στο όνομά του.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν είναι έγκλημα. Ωστόσο, οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Λίμπερ είχε πει ψέματα στις αρχές για τη συμμετοχή του, τη σχέση του με το πανεπιστήμιο της Γουχάν και δεν δήλωνε εισοδήματα που κέρδιζε στην Κίνα.
Ο καθηγητής είχε προηγουμένως λάβει επιχορηγήσεις 15 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Οι αποδέκτες αυτών των επιχορηγήσεων πρέπει να αποκαλύπτουν τυχόν σύγκρουση συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής υποστήριξης από ξένες κυβερνήσεις ή οργανισμούς.
Ντόναλντ Τραμπ: Ανατροπή - Αυτό είναι το σχέδιο 90 ημερών για το TikTok
Η ομάδα υπεράσπισης του Λίμπερ είπε ότι οι εισαγγελείς δεν είχαν αποδείξεις για τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι ο Λίμπερ ενήργησε εν γνώσει του, ή ότι έκανε οποιαδήποτε ουσιαστικά ψευδή δήλωση.
Ο Λίμπερ, ο οποίος έχει διαγνωστεί με καρκίνο, είχε δηλώσει αθώος.
Σύμφωνα με το έντυπο Harvard Crimson , η μέγιστη ποινή για αυτή την καταδίκη είναι 26 χρόνια φυλάκιση και 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα.
Η υπόθεση του καθηγητή Λίμπερ συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο πολύκροτων υποθέσεων του προγράμματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, «Πρωτοβουλία για την Κίνα».
Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2018 κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε στόχο να περιορίσει την κλοπή έρευνας και κρίσιμων οικονομικών πληροφοριών των ΗΠΑ από την Κίνα.
Ωστόσο, ορισμένοι επικρίνουν το πρόγραμμα, λέγοντας ότι απειλεί την ακαδημαϊκή έρευνα, στοχεύει δυσανάλογα τους Κινέζους ερευνητές και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ στην έρευνα και την τεχνολογία.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Φόβοι για 20.000 κρούσματα τη μέρα στην κορύφωση της «Ομικρον»
- Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιος συναγερμός λίγο πριν τα Χριστούγεννα – Ακυρώθηκαν εκδηλώσεις και πάρτι
- Μετάλλαξη Όμικρον: Δεν την πιάνει κανένα μονοκλωνικό δείχνουν οι πρώτες μελέτες
- Γιώργος Τράγκας: Ο κακός χαμός στο κόμμα του
- Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιος συναγερμός λίγο πριν τα Χριστούγεννα
- Πέτρος Φιλιππίδης: Πότε ξεκινά η δίκη του, γατί κατηγορείται
- Αλέξης Τσίπρας: Όλα όσα δεν είπε στη Μάρα Ζαχαρέα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr