Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Η αγοραστική αξία του τουρκικού νομίσματος είναι στο ναδίρ, ενώ πολιτικοί παράγοντες στη γειτονική μας χώρα βάλλουν κατά της ιδιόρρυθμης πολιτικής του Τούρκου προέδρου με μπαράζ επικρίσεων. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 20%, με τον Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι υπάρχει εκδήλωση συνωμοσίας σε βάρος του νομίσματος της χώρας του, ενώ για πολλοστή φορά χθες απέκλεισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, εμμένοντας ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα λάβουν χώρα τον Ιούνιο του 2023.
Πολλοί αναλυτές, αλλά κυρίως υπολογίσιμες μάζες του εκλογικού σώματος, αναρωτιούνται τι μπορεί να συμβεί μέχρι τότε, γιατί το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση για μία ακόμα φορά αδυνατεί να «πιάσει» τους σφυγμούς των καιρών, με τον αρχηγό του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, να ισχυρίζεται ότι «αφήνει όλα τα άλλα για να ασχοληθεί με την οικονομία!!», ενώ ο πρώην πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστηρίζει ότι η πολιτική Ερντογάν, με τη στάση του απέναντι στα επιτόκια, στις τραπεζικές παρεμβάσεις, ως και η εντεινόμενη «φτωχοποίηση» μεγάλου μέρους της μεσαίας τάξης (της οποίας έχουν πλέον μειωμένη αξία οι χρηματικές τους απολαβές), αποτελεί μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας.
Η νομισματική κρίση της Τουρκίας, με τις συνεχείς πτώσεις και μεταβολές στα συναλλαγματικά, λαμβάνει χώρα σε ένα χρονικό διάστημα που ακάθεκτη η Αγκυρα προωθεί τα φαραωνικά κατασκευαστικά, στρατιωτικά προγράμματα, ενώ η στάση του Ερντογάν απέναντι σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα παραμένει εμπρηστική και έντονα προκλητική. Παράλληλα, η ισχυρή υποστήριξη που έχει από τη σκληροπυρηνική Δεξιά τού κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης MHP, του γνωστού πολιτικού ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί (που προ ημερών επισημοποιήθηκε και ανανεώθηκε), δεν ανοίγει κάποια «παράθυρα ευελιξίας», γεγονός που επιτείνει την παραμονή στη σκληρή γραμμή, ενώ οπλοποιεί ακόμα περισσότερο τις εμμονικές απόψεις του Τούρκου προέδρου.
- Αν παρατηρήσει κάποιος, σε συντριπτικό ποσοστό ο τουρκικός Τύπος ούτε που αναφέρεται στη νομισματική κρίση της χώρας. Επειδή τα ΜΜΕ ελέγχονται πλήρως από τον Ερντογάν, τα πρωτοσέλιδά τους ασχολούνται με πολλά και διαφορετικά ζητήματα αγνοώντας επιδεικτικά τη βαθιά κρίση και τις αδυναμίες μεγάλης μερίδας του λαού να ανταποκριθεί στις τρέχουσες προσωπικές και οικογενειακές απαιτήσεις. Να σκεφθεί κάποιος ότι οι εφημερίδες ασχολούνται πολύ με την ένταση σε Ασία-Ειρηνικό μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων, με την περίπτωση της Ταϊβάν, με τη σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκράτη πολιτικού Ολαφ Σολτς, την πρόσφατη σειρά πτήσεων αμερικανικών πυρηνικών βομβαρδιστικών κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και την Κίνα, τις εξελίξεις στη Λιβύη, την επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σομαλίας στον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, μέχρι το ότι 13χρονος κατέρριψε σε αφρικανική χώρα γαλλικό drone με σφεντόνα. Η εκ μέρους της κυβέρνησης παραπλάνηση της κοινής γνώμης ωθεί τον Ερντογάν να υποστηρίζει ότι η χώρα του είναι θύμα συνωμοτικών ενεργειών προερχόμενων από «ιέράκες και αλιγάτορες χρηματοπιστωτικών και νομισματικών εχθρικών δυνάμεων».
- Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο που ήδη η Αγκυρα, διά στόματος του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, προαναγγέλλει νέες επιθετικές λεκτικές και μη κινήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας πάγιες νεο-οθωμανικές και διεκδικητικές θέσεις λόγω επικείμενων επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων από ενεργειακούς κολοσσούς (αμερικανικούς σε πρώτη φάση). Την ίδια στιγμή ο Ακάρ και οι επιτελάρχες αναφέρονται καθημερινά στη «Γαλάζια Πατρίδα», στην ισχυροποίηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη, στα γιγαντιαία εξοπλιστικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, σε πολυεθνικές διακλαδικές στρατιωτικές ασκήσεις, στην περαιτέρω διατήρηση και ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας της Αγκυρας κ.ά. Αν και το Κατάρ, ως και άλλοι παγκόσμιοι ισλαμικοί χρηματοδοτικοί παράγοντες υποστηρίζουν ποικιλοτρόπως την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία, εντούτοις η κυβερνώσα ερντογανική ελίτ ελέγχει τη χώρα με ασφυκτικό τρόπο και ενισχύει όλο και πιο πολλά στρατιωτικά, τεχνογνωσιακά και κατασκευαστικά προγράμματα. Και όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο όπου ένεκα των «ερντογανικών ανισόρροπων οικονομικών» η καθημερινότητα στη γειτονική μας χώρα βάλλεται σκληρά και η αγοραστική δυναμική του λαού είναι σε συνεχή πτωτικά πλαίσια.
- Οι τελευταίες δραματικές εξέλιξες και λαϊκές διαμαρτυρίες που είδαμε (και τις οποίες η πανίσχυρη τουρκική προπαγανδιστική μηχανή παρουσίασε ότι ήταν και συνέβησαν στο Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου ζούνε πολλοί Κούρδοι), συμβαίνουν σε μια χρονική στιγμή όπου μετά από δέκα χρόνια ήταν χθες στην Αγκυρα ο ντε φάκτο 73χρονος ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, και συζήτησε με τον Τούρκο πρόεδρο (παρά τις πολιτικές, ιδεολογικές και θρησκευτικές διαφορές τους) την πραγματοποίηση πολλών επενδύσεων των εμιράτων στην τουρκική οικονομία, ως και την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων. Μάλιστα πριν από δύο ημέρες στο Ντουμπάι, σε επίπεδο υπουργών Εμπορίου, ελήφθησαν σοβαρές αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Μένει να δούμε αν όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο -μεταξύ άλλων- στην τουρκική οικονομία, που είναι στη χειρότερη θέση της από την εποχή που ο Ερντογάν, εδώ και 19 χρόνια, βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του.
Συμπερασματικά, οι εξελίξεις στον νομισματικό-οικονομικό τομέα στην Τουρκία, πέραν της κρίσιμης και προβληματικής καθημερινότητας, λόγω της φύσης του υπεροπτικού Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος, αναμένεται να έχουν επιπτώσεις σε αρκετά και κρίσιμα μέτωπα των περιφερειακών τάσεων, ενώ θα επηρεάσουν τις μελλοντικές επαφές τής Αγκυρας με τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους τους Ρώσους κ.ά.
Ανάσα στο «σουλτάνο» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με ανταλλαγή χρέους και επενδυτικά πακέτα
Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Σωσίβιο στον Ερντογάν την ώρα που πνίγεται μεσοπέλαγα έριξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας στρατηγικός αντίπαλος της Αγκυρας στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή, που έχουν μάλιστα ρήτρα αμυντικής συνδρομής με την Ελλάδα!
Ωστόσο, αυτή η έκτακτη παροχή οξυγόνου από τους Εμιρατιανούς -οι οποίοι με αυτόν τον ελιγμό προσπαθούν να κλείσουν τα μέτωπα με την Τουρκία και να τη θέσουν υπό οικονομική κηδεμονία- δεν αρκεί για να βγάλει την τουρκική οικονομία από την Εντατική και να λύσει τα τεράστια δομικά της προβλήματα, που έχουν προκαλέσει πολιτικό αναβρασμό και μεγάλη κοινωνική ένταση.
Υστερα από την προχθεσινή βουτιά της λίρας έως και 15% έναντι του δολαρίου (το τουρκικό νόμισμα ανέκαμψε νωρίς χθες το απόγευμα κατά 7% μετά την ανακοίνωση της «γραμμής ζωής» από τα ΗΑΕ, παραμένοντας πάντως σε ισοτιμία πάνω από 12 προς 1), η τιμή του ψωμιού διπλασιάστηκε, πολλά σούπερ μάρκετ έβαλαν δελτίο σε καφέ, λάδι και ζάχαρη, ενώ οι πωλήσεις iPhone της Apple και των ηλεκτρικών συσκευών άλλων εταιριών σταμάτησαν λόγω «έλλειψης προϊόντων». Ηδη σημειώνονται σποραδικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την Αστυνομία σε διάφορες τουρκικές πόλεις ενάντια στην ακρίβεια που μαστίζει τους Τούρκους πολίτες εδώ και μήνες (η λίρα έχει χάσει σχεδόν 45% της αξίας της από την αρχή του 2021) και των καταστροφικών πολιτικών του Ερντογάν, ο οποίος αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια, αλλάζει σαν πουκάμισα τους κεντρικούς τραπεζίτες και οδηγεί τη χώρα στο γκρεμό, εμποδίζοντας τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους.
Προσωρινά πάντως ο «σουλτάνος» πήρε το φιλί της ζωής από τον ισχυρό άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πρίγκιπα-διάδοχο σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν. Ο Εμιρατιανός ηγέτης, που συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Ερντογάν, πήγε φορτωμένος δώρα στην Αγκυρα, με τη μορφή επενδύσεων στους τουρκικούς τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας και στα λιμάνια, μέσα από ένα μνημόνιο ανάμεσα στα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Αμπου Ντάμπι (ΑDQ) και της Τουρκίας (TVF), υπό την εποπτεία του Γραφείου Επενδύσεων της Τουρκικής Προεδρίας, που ελέγχει τα πάντα. Το εμιρατιανό fund επρόκειτο να υπογράφει συμφωνίες με την τουρκική εταιρία ενέργειας και υποδομών Kalyon, με τον όμιλο CCN για συνεργασία σε θέματα υγείας και με το Επενδυτικό Γραφείο της Τουρκικής Προεδρίας για προγράμματα ανανεώσιμης ενέργειας έως 3GW.
To ύψος των επενδύσεων δεν ανακοινώθηκε, αλλά Τούρκος αξιωματούχος έκανε λόγο για πολλά δισ. δολάρια, που θα εδραιώσουν μια συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος, αφήνοντας πίσω τις «διαιρέσεις του παρελθόντος».
Το «κλου» της επίσκεψης όμως είναι η διαθεσιμότητα των ΗΑΕ να ελαφρύνουν την Τουρκία από το χρέος της (η Αγκυρα πρέπει να καταβάλει 200 δισ. δολάρια το χρόνο σε ξένους δανειστές) μέσα από ένα σχέδιο ανταλλαγών χρέους (swap) που συζήτησε ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης, Σαχάπ Καβτζίογλου, με Eμιρατιανούς ομολόγους του. Η προσπάθεια να αλλάξει το κακό κλίμα για την τουρκική οικονομία επισημάνθηκε από το πρακτορείο Bloomberg.
Κιλιντσάρογλου: «Στην Ελλάδα ο βασικός μισθός είναι τριπλάσιος. Αρα, ποιος ζει στη φτώχεια;»
«Mέχρι χθες η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν μας έλεγε ότι η Ελλάδα ζει στη μιζέρια. Είναι κατεστραμμένη και χρεοκοπημένη. Ομως στην Ελλάδα ο βασικός μισθός είναι 2,7 φορές μεγαλύτερος από τον τουρκικό, σχεδόν τριπλάσιος. Αρα, ποιος ζει στη φτώχεια;…». Η αντικυβερνητική κορόνα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), άφησε άφωνους πολιτικούς σχολιαστές και απλούς Τούρκους, αποκαλύπτοντας ωστόσο την ένταση της πολιτικής σύγκρουσης στη γείτονα. Η αιχμή του κεμαλιστή ηγέτη απευθυνόταν και στον «δελφίνο» του Ερντογάν, υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος εκφράστηκε πρόσφατα υποτιμητικά για τους φτωχούς εξοπλισμούς, τις υποδομές της Ελλάδας και τη «χρεοκοπημένη οικονομία της». Να σημειωθεί ότι την 1η Ιανουαρίου 2021 ο βασικός μισθός στην Τουρκία αντιστοιχούσε σε 380 δολάρια, ενώ σήμερα έχει πέσει στα 210-220.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για την Ευρώπη – Τα τρία «κλειδιά» για να σταματήσει η εξάπλωση
- Time: Η κα Παναγιώτα από την Εύβοια στις καλύτερες φωτογραφίες – Το εξώφυλλο που συγκλόνισε όλη την Ευρώπη
- Γερμανία: Γεγονός η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Ελεύθερων Δημοκρατών – Ποιοι αναλαμβάνουν υπουργεία
- Καιρός – Αρναούτογλου: «Πανευρωπαϊκό καιρικό καρουζέλ φέρνει τα πάνω κάτω»
- Αιματηρό περιστατικό στον Κολωνό: Φυλάκιση 28 μηνών με αναστολή στον τράπερ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr