Διαβόητος διεθνής τρομοκράτης των δεκαετιών 1970 και 1980, ο Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, γνωστός ως Κάρλος, 67 ετών, θα βρεθεί ξανά επί τρεις εβδομάδες σε δικαστήριο του Παρισιού για να δικαστεί για την πιο παλιά τρομοκρατική επίθεση που του αποδίδει η γαλλική δικαιοσύνη, την τελευταία για την οποία θα δικαστεί στη Γαλλία.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 1974 δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 ακόμη τραυματίστηκαν από την έκρηξη μιας χειροβομβίδας που ερρίφθη στον περίβολο του Drugstore Publicis, ενός εμπορικού κέντρου που ήταν τότε στη γωνία της λεωφόρου Σεν Ζερμέν με την οδό Ρεν, στην καρδιά του Παρισιού.
Στο δικαστήριο θα καταθέσουν 17 μάρτυρες και δύο ειδικοί, με την υπόθεση να περιλαμβάνει συνολικά 14 τόνους δικαστικών εγγράφων.
Καζακστάν: 38 νεκροί από τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines
Ο Κάρλος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια. Όμως ήδη κρατείται στη Γαλλία, μετά τη σύλληψή του στο Σουδάν από τις γαλλικές υπηρεσίες το 1994, και είναι καταδικασμένος σε δις ισόβια για τον φόνο τριών ανδρών, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, το 1975 στο Παρίσι και για τέσσερις επιθέσεις με εκρηκτικά από τις οποίες σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και σχεδόν 150 τραυματίστηκαν το 1982 και 1983 στο Παρίσι, στη Μασαλία και σε δύο τραίνα.
Η νέα αυτή δίκη θα έχει λοιπόν κυρίως στόχο να ξεκαθαρίσει ιστορικά τα γεγονότα και να ικανοποιήσει το αίσθημα δικαιοσύνης των θυμάτων και των συγγενών τους.
«Επιτέλους δίκη: Τα θύματα περίμεναν εδώ και καιρό να κριθεί ένοχος ο Κάρλος και να καταδικαστεί, τα τραύματά τους δεν θα κλείσουν ποτέ», δήλωσε ο δικηγόρος Ζορζ Ολό, που εκπροσωπεί 18 εξ αυτών, μεταξύ τους και τις χήρες των δύο νεκρών της επίθεσης.
Συνολικά 27 θύματα της επίθεσης στο Drugstore Publicis συμμετέχουν στην κατηγορούσα αρχή μαζί με τρεις οργανώσεις.
Παρόλα αυτά η δικηγόρος του Κάρλος, η Ιζαμπέλ Κουτάν-Περ η οποία τον παντρεύτηκε το 2001, διερωτάται: «Ποιος ο λόγος να γίνει δίκη τόσο καιρό μετά τα γεγονότα; Είναι υπερβολικό», τονίζοντας ότι τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί.
Όμως έπειτα από μια μακρά δικαστική διαμάχη, η δικαιοσύνη απέρριψε το επιχείρημά της.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 1979 στο περιοδικό Al Watan Al Arabi ο Κάρλος παραδέχθηκε ότι έριξε τη χειροβομβίδα στο Drugstore Publicis, όμως στη διάρκεια της προανάκρισης αρνήθηκε ότι έδωσε αυτή τη συνέντευξη.