Στη μέση των διαπραγματεύσεών τους για τον συνασπισμό, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θέλουν να επαναπροσδιορίσουν την πορεία του κορωνοϊού στη Γερμανία με μια αλλαγή στον νόμο περί προστασίας από λοιμώξεις.
Στην ομιλία του, ο Σολτς υπογράμμισε ότι «η χώρα μας πρέπει να θωρακιστεί κατάλληλα για τον χειμώνα που έρχεται». Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί σε καμιά περίπτωση, σημείωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, αναδεικνύοντας επιμέρους πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν: εκ νέου άνοιγμα εμβολιαστικών κέντρων σε ολόκληρη τη χώρα, επανεισαγωγή των δωρεάν τεστ κορονοϊού (τα οποία είχαν καταργηθεί τον Οκτώβριο), κανόνες 3G στον χώρο εργασίας, ενισχυτική δόση για όλους τους πολίτες και τήρηση κανόνων «2G» σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα γυμναστήρια, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κλαμπ, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία και οι γκαλερί.
Ο Σολτς τόνισε ότι όλα αυτά χρειάζεται να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους, ώστε να εξασφαλιστεί η τήρησή τους.
Τι είναι οι κανόνες 3G
Ο κανονισμός αυτός, που προορίζεται για εφαρμογή σε χώρους εργασίας, ορίζει ότι κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί, υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ ή νοσήσει.
Μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι στη Γερμανία δε χρειαζόταν να δηλώσουν αν έχουν εμβολιαστεί. Το υπουργείο Εργασίας είχε επίσης αντιτεθεί στην επιβολή των τεστ ως γενικού κανόνα για τους χώρους εργασίας.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας είχε αποφασίσει ότι οι εργοδότες θα έπρεπε να προσφέρουν δύο τεστ ανά εργαζόμενο την εβδομάδα – αλλά η χρήση τους από τους εργαζόμενους ήταν εθελοντική.
Κανόνες 2G σε άλλους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος
Αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν ήδη εισαγάγει τον κανόνα 2G σε περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό. Η Γερμανική Ένωση Αστικών Δήμων (Deutscher Städtetag), που αριθμεί 200 πόλεις- μέλη, έχει ζητήσει την εφαρμογή του κανόνα σε εθνικό επίπεδο.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Πιο «σκληρός» από τον 3G, ο κανονισμός 2G αυτός ορίζει ότι σε ορισμένους χώρους μπορούν να εισέρχονται μόνον πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Η επέκταση του κανόνα 2G συναντά ως τώρα αντίλογο, που βασίζεται στον φόβο κοινωνικών εντάσεων από την εφαρμογή του, αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχει μετάδοση του ιού ακόμα και μεταξύ των εμβολιασμένων, όταν η ανοσία αρχίζει και φθίνει.
Για τον λόγο αυτό συζητάται ακόμα και η εισαγωγή ενός κανόνα 2G+ σε ορισμένες περιπτώσεις, που σημαίνει ότι στον εκάστοτε χώρο εισέρχονται μόνον εμβολιασμένοι/ νοσήσαντες που υποβάλλονται και σε τεστ.
Εμβολιασμοί
Ένας γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός απορρίπτεται περαιτέρω από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ωστόσο, στη Γερμανία συζητείται ευρέως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους σε εγκαταστάσεις με ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα, όπως οι οίκοι ευγηρίας.
Μέσα στον συνασπισμό- φανάρι, το FDP συνεχίζει να απορρίπτει ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο. Εναλλακτικά, τα κόμματα- μέλη του συνασπισμού προτείνουν καθημερινά, υποχρεωτικά και δωρεάν τεστ για το προσωπικό τέτοιων εγκαταστάσεων. Το να καταστεί η τρίτη δόση διαθέσιμη προς όλους βρίσκεται επίσης στο «τραπέζι». Ως τώρα στη Γερμανία, η τρίτη δόση διατίθεται για συγκεκριμένες ομάδες (π.χ. πολίτες άνω των 70 ή με ανοσοκαταστολή), ενώ σε άλλες προσφέρεται κατόπιν σύστασης ιατρού (π.χ. πολίτες άνω των 60, υγειονομικό προσωπικό).
Όπως προαναφέρθηκε, ο Σολτς κρίνει απαραίτητο να ανοίξουν ξανά εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα ενώ διατίθεται να συζητήσει την εκ νέου επιχορήγηση των νοσοκομείων, ίσως για μια τελευταία φορά, όπως είχε συμβεί στη Γερμανία στο απόγειο των προηγούμενων «κυμάτων» της πανδημίας.
Ποιος αποφασίζει τι – «ανατροπή» των πολιτειακών κοινοβουλίων στον νόμο προστασίας από λοιμώξεις
Ένα βασικό πολιτικό ερώτημα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο για τη Γερμανία είναι το ποιος μπορεί να αποφασίσει τι. Τα κόμματα του «φαναριού» είναι αποφασισμένα να απαγορεύσουν στα ομοσπονδιακά κρατίδια να επιβάλλουν δραστικά μέτρα, όπως απαγορεύσεις κυκλοφορίας, λοκντάουν και κλείσιμο των σχολείων στο μέλλον.
Τα τρία κόμματα ελπίζουν ότι μια αναχαίτιση της επιδημικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο θα επαναφέρει, από την άλλη, τις σχετικές αποφάσεις στην Μπούντεσταγκ. Το σχέδιο νόμου που προτείνουν αναφέρει: «Η λήψη απόφασης από μεριάς των πολιτειακών κοινοβουλίων δεν φαίνεται πλέον απαραίτητη, λόγω του χαμηλότερου επιπέδου παρέμβασης που θα απαιτείται για τα μελλοντικά μέτρα πρόληψης και προστασίας». Όπως τονίζουν τα κόμματα, η ρύθμιση αυτή θα εξυπηρετήσει τα ομοσπονδιακά κρατίδια, καθώς θα μπορούν να δρουν πιο γρήγορα, χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση των πολιτειακών κοινοβουλίων, κάθε φορά.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: «Μαύρος» Νοέμβριος με 23 περιοχές της χωράς στο «βαθύ κόκκινο»
- Αποκάλυψη Ε.Τ. για την συμμορία ανηλίκων: Σοκάρουν οι διάλογοι – «Αύριο σφαγείο»
- Κορονοϊός: Πέθανε 22χρονος ανεμβολίαστος στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
- Άρθρο Νότη Μηταράκη στον Ε.Τ.: Η Ελλάδα δεν θα ξαναζήσει όσα έζησε το 2015
- Βόλος: Καταδικάστηκε 80χρονη γιατί ξυλοκοπούσε τον 90χρονο σύζυγό της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr