Και η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου. Στην τελευταία ανάρτηση της εκπληκτικής ζωής της, η 24χρονη Μαλάλα ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες από τον γάμο της με τον Ασέρ Μαλίκ, προπονητή της εθνικής ομάδας κρίκετ του Πακιστάν.
«Σήμερα είναι μια πολύτιμη μέρα στη ζωή μου. Ο Ασέρ κι εγώ δεσμευτήκαμε να είμαστε σύντροφοι για μια ζωή. Γιορτάσαμε μια μικρή τελετή nikkah στο σπίτι μας στο Μπέρμιγχαμ μαζί με τις οικογένειές μας. Στείλτε μας τις προσευχές σας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα περπατήσουμε μαζί στο ταξίδι που έχουμε μπροστά μας», έγραψε στην ανάρτηση που συνοδεύει τις φωτογραφίες της τελετής του γάμου της.
Today marks a precious day in my life.
Asser and I tied the knot to be partners for life. We celebrated a small nikkah ceremony at home in Birmingham with our families. Please send us your prayers. We are excited to walk together for the journey ahead.
????: @malinfezehai pic.twitter.com/SNRgm3ufWP— Malala (@Malala) November 9, 2021
Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκόρα του Πακιστάν, μέλος μιας οικογένειας σουνιτών Παστούν. Οι Γονείς της είναι οι Ζιαουντίν Γιουσαφζάι και Τουρ Πεκάι. Η Μαλάλα έχει και δύο μικρότερους αδελφούς. Η πρώτη της εκπαίδευση τής δόθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής. Το όνομά της είναι προς τιμή της Πακιστανής λαϊκής ηρωίδας Μαλαλάι (1861-1880).
O Τραμπ προαναγγέλλει επιστροφή δασμών και η ΕΕ δηλώνει «έτοιμη να αντιδράσει»
Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.
Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, το οποίο επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προσφορών για τη νοσηλεία της. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.
Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Σήμερα είναι ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Εύα Μπουντούρη: Ποια ήταν η φωνή του «Εν Λευκώ» – Το πρόβλημα υγείας που την νίκησε στα 40 της χρόνια [βίντεο]
- Θλίψη: Πέθανε η ραδιοφωνική παραγωγός Εύα Μπουντούρη
- Βίσση-Βανδή: Το έκαναν ξανά – Νέο φιλί στο στόμα
- Μπρίτνει Σπίαρς: «Κολάζει» με την πίσω όψη της και το κίτρινο τάνγκα η γυμνόστηθη τραγουδίστρια – Δείτε φωτογραφίες
- Νίκος Ηλιόπουλος: Ανανεωμένος στην Ιταλία 6 μήνες μετά τον χωρισμό του από την Φαίη Σκορδά
- Φάρμα: Ποιος παίκτης του Survivor αρνήθηκε να πάει στο ριάλιτι του ΑΝΤ1
- Κάνιε Γουέστ: Το 22χρονο μοντέλο που τον βοηθά να ξεχάσει την Κιμ Καρντάσιαν
- Μενεγάκη: Ανέβασε φωτογραφία με τον Λάτσιο για να του ευχηθεί αλλά κανείς δεν παρατήρησε πως πίσω της…
- Τάσος Ξιαρχό: Το είπε και το έκανε – Αγκαλιά και γέλια με την κοπέλα που χλεύασε για τα κιλά της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr