Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ έχασε τους δήμους των Σκοπίων, των προαστίων της πρωτεύουσας, τη Γευγελή, την Μπίτολα/Μοναστήρι, τη Στιπ, το Πρέλεπ, την Οχρίδα ενώ το συνεργαζόμενο στον κυβερνητικό συνασπισμό αλβανόφωνο κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι και του υπ. Εξωτερικών Οσμάνι έχασε το Τέτοβο (προπύργιο του αλβανικού εθνικισμού και της αντίστασης το 2001). Αντίθετα υπερίσχυσαν στις δημοτικές εκλογές το εθνικιστικό VMRO-DPMNE του Κρίστο Μίτσκοσκι, ανεξάρτητοι υποψήφιοι και εκπρόσωποι από τα δύο αντιπολιτευόμενα αλβανόφωνα κόμματα.
Εκπληξη
Τα αποτελέσματα εξέπληξαν ορισμένους ισχυρούς παράγοντες σε Αλβανία, Κόσοβο και σε αρκετές δυτικές πρωτεύουσες. Οι λόγοι της σημαντικής εκλογικής υποχώρησης του Ζάεφ ήταν η προβληματική οικονομία που έχει χειροτερεύσει λόγω της πανδημίας, η χρονική οπισθοδρόμηση στο να προωθηθεί η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και η διαφθορά ορισμένων στελεχών. Παράλληλα, οι εθνικιστές έχουν καταφέρει σε υπολογίσιμες περιοχές της χώρας να… περάσουν τη δική τους ατζέντα, αυτή του σκληροπυρηνικού «μακεδονισμού».
Η αντιπαράθεση της χώρας με τη γειτονική Βουλγαρία σχετικά με θέματα γλώσσας, ταυτότητας, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά έχει προκαλέσει προβλήματα στον Ζάεφ, ενώ υπάρχουν στα δυτικά της χώρας ισχυρότατοι αλβανογενείς πυρήνες που ενισχύουν τις πάντοτε σημαντικές «τάσεις» παναλβανικής σύγκλισης. Η κόντρα με τη Βουλγαρία βάζει εμπόδια στον δρόμο προς την Ε.Ε., ενώ γνωστοί φιλορωσικοί κύκλοι έχουν προκαλέσει φθορά στον κυβερνητικό συνασπισμό. Πάντως πανσλαβικοί και άλλοι παράγοντες ασκούν δριμεία κριτική στην έντονα φιλοδυτική θέση της κυβέρνησης της Β. Μακεδονίας, ενώ επικρίνονται υπουργοί της για πολυδιάστατη υποστήριξη προς αμερικανικές και νατοϊκές θέσεις.
Σωρευτικά όλα τα παραπάνω το τελευταίο εξάμηνο αποδυνάμωσαν την κυβέρνηση, αν και πολλοί φιλοκυβερνητικοί βουλευτές τόνισαν ότι η ήττα ήταν σε δημοτικές εκλογές και όχι σε βουλευτικές, οπότε η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει για άλλα δυο και πλέον χρόνια στην ηγεσία της χώρας.
Σημειώνεται ότι οι 62 βουλευτές επί συνόλου 120 επί του παρόντος υποστηρίζουν την κυβέρνηση Ζάεφ-Αχμέτι.
Τουρκία: Τέσσερις συλλήψεις για την πυρκαγιά με τους 66 νεκρούς [εικόνες και βίντεο]
1. Οι Ευρωπαίοι, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί δεν θέλουν πρόωρες εκλογές στον βόρειο γείτονα της Ελλάδος γιατί η επικράτηση του εθνικιστικού VMRO (έχει πολύ στενές σχέσεις με τη Μόσχα και τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία) θα προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στο εσωτερικό της χώρας. Ηδη Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί στα Σκόπια έχουν πολλές επαφές με τους συνεργάτες των Ζάεφ και Αχμέτι για τη διατήρηση του κυβερνητικού σχήματος. Τυχόν διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού θα έχει επιπτώσεις στο Κόσοβο, στο Μαυροβούνιο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (η κατάσταση εκεί χειροτερεύει και το πλαίσιο DAYTON είναι πιθανό να μην αντέξει) και στη Σερβία (αφού σε όλα αυτά τα κράτη η Μόσχα υποστηρίζει γνωστά αντιδυτικά στελέχη και πολιτικές οντότητες).
Εκτιμάται ότι αν ο Ζάεφ δεν επανακάμψει ή δεν πρόκειται για κάποιας μορφής πολιτικό ελιγμό, ένα ισχυρό πολιτικά πρόσωπο από το κόμμα του πρωθυπουργού, όπως η υπ. Αμυνας και εκλεκτή των Αμερικανών Ρουντμίλα Σεκερίνσκα, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την πρωθυπουργία με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ, του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και άλλων παραγόντων. Δυο άλλες επιλογές είναι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νικολά Ντιμιτρόφ ή του υπ. Εσωτερικών Σπασόφσκι.
2. Η τυχόν επιστροφή του VMRO στην εξουσία θα προκαλέσει πολλές και εσωτερικές εντάσεις στα Σκόπια, αφού λογικά θα γυρίσει στη χώρα ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι από τη Βουδαπέστη, όπου ζει αυτοεξόριστος και προστατευόμενος του Μαγυάρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Επειδή η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια είναι οριακή και οι Αμερικανοί «χτίζουν» στρατιωτικές βάσεις από την Αδριατική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και από τον Δούναβη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, δεν επιθυμούν εσωτερική αναστάτωση σε κράτη της νότιας Ευρώπης. Συνεπώς, τα περί πρόωρων εκλογών και ανατρεπτικών τάσεων στο εσωτερικό των συγκυβερνώντων κομμάτων έντονα απορρίπτονται. Στα Σκόπια η τυχόν επιστροφή του Γκρούεφσκι, που διέφυγε με παράνομο τρόπο και σχέδιο μέσω Αλβανίας και Σερβίας προς την Ουγγαρία, είναι ιδιαίτερα λεπτεπίλεπτη υπόθεση και θα ανοίξει πληγές, που δεν επιθυμούν οι Δυτικοί.
3. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί αφού η Βόρεια Μακεδονία ανήκει πλέον στο ΝΑΤΟ και στους ευρύτερους σχεδιασμούς ενώ η αμερικανική πλευρά με υπογραφή/εκτελεστική οδηγία Μπάιντεν υποστηρίζει ότι όλες οι διακρατικές συμφωνίες για θέματα νότια του Δούναβη (Ντέιτον, Οχρίδα, Κουμάνοβο, Πρέσπες) ισχύουν και τυχόν ανατροπή των ισχυόντων είναι απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Από δικής μας πλευράς η Ελλάδα -παρά τα όποια αρνητικά της συμφωνίας- σέβεται την υπογραφή της και ακόμα και στην περίπτωση έλευσης του VMRO στην εξουσία, είναι βέβαιο ότι θα λάβουν χώρα «ρυθμίσεις» και η συμφωνία θα εξακολουθήσει να ισχύει κανονικά.
Γιατί δεν θα καταρρεύσει η Συμφωνία των Πρεσπών
Αυτά που ισχυρίζονται κάποιοι κύκλοι και στις δυο χώρες ότι θα καταρρεύσει η συμφωνία των Πρεσπών λόγω κυβερνητικής κρίσης είναι ανυπόστατα. Τα Βαλκάνια έχουν αρκετά προβλήματα και εν όψει πιθανών πολύ αρνητικών εξελίξεων σε Ουκρανία-Μαύρη Θάλασσα, το σύνολο του ευρωατλαντικού κόσμου δεν επιθυμεί νέες «αιμορραγίες» στην περιοχή. Επίσης, ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην κοινή συνέντευξη Τύπου πρόσφατα με τον Σέρβο ομόλογό του τόνισε τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών που δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από αλλαγές κυβερνήσεων.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr