Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ήταν το κυριάρχο θέμα των συναντήσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν και τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, παράλληλα, συζητήθηκαν και τα θέματα της κλιματική κρίσης, της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και της προστασίας των χριστιανών σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική.
Η συνάντηση με Τζο Μπάιντεν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε στο Οβάλ Γραφείο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος τον καλωσόρισε θερμά δείχνοντας παράλληλα και το άμεσο ενδιαφέρον του για την πορεία της υγείας του Παναγιωτάτου ύστερα και από την μικρή ταλαιπωρία που υπέστη. Ο κ. Βαρθολομαίος έθεσε για ακόμη μια φορά το παγιο αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης η οποία εδώ και πενήντα χρόνια παραμένει κλειστή, ενώ συζητήθηκε και η κλιματική κρίση και η πανδημία.
Από την πλευρά της πατριαρχικής αντιπροσωπείας, τονίστηκε ότι η υπάρχουσα κατάσταση με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όπως υπογραμμίστηκε, η Τουρκία επιχειρεί να θέσει το θέμα στη βάση της αμοιβαιότητας με την Ελλάδα και ζητάει παράλογα αντίτιμα, τα οποία φυσικά δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την πλευρά της Αθήνας. Υπό αυτό το πρίσμα, η πατριαρχική αποστολή ζήτησε να αποσυνδεθεί το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για τον λόγο αυτό, ζήτησαν από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να κάνουν ένα επιπλέον βήμα που θα κινείται πέρα από το επίπεδο της ρητορικής. Όπως μάλιστα ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η Ουάσιγκτον πρέπει να αλλάξει τακτική, καθώς η πολιτική της δεν έχει αποδώσει κανένα αποτέλεσμα για τη Χάλκη. Όσον αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αίσθηση ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ιδιαίτερα στριμωγμένος, καθώς η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, και εμφανίστηκε περίεργος για το πως θα αντιδράσει από εδώ και πέρα.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος μαζί με τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλσυνόδευε τον Παναγιώτατο, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Βαθιά ευγνώμων στον Πρόεδρο Joe Biden για τη συνάντησή μας στο Οβάλ Γραφείο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε την επείγουσα ανάγκη των πολιτικών αρχηγών να ανταποκριθούν στην κλιματική κρίση, την ανάγκη διανομής εμβολίων COVID σε όλα τα έθνη, και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης”.
Μπλίνκεν: Προτεραιότητα η επαναλειτουργία της Χάλκης
Νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος για ακόμη μια φορά προχώρησε στην επαναβεβαίωση ότι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί συνεχή προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη «δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην περιοχή. Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».
Από τη πλευρά του ο Παναγιώτατος ενημέρωσε τον κ. Μπλίνκεν για διάφορα θέματα που απασχολούν τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο καθώς και για το όραμα και τη διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ανησυχίες για τα δεινά των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εκφράζοντας την ελπίδα του για σταθερότητα και θρησκευτική ελευθερία στην περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στην επείγουσα ανάγκη για άμεση πολιτική δράση ως απάντηση στην κλιματική κρίση, υπογραμμίζοντας την ευθύνη όλων των ηγετών να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, τόνισε τη ζωτική σημασία της διαθρησκευτικής συνεργασίας μεταξύ όλων των θρησκευτικών ηγετών για χάρη της αμοιβαίας ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης σε όλο τον κόσμο.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΜΜΕ Δρ. π. Ιωάννης Χρυσαυγής σημείωσε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησαν μια εκτεταμένη και παραγωγική συζήτηση για μια σειρά θεμάτων. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε ανησυχίες για τα δεινά των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη για κατάλληλη πολιτική δράση ως απάντηση στην κλιματική κρίση και τόνισε το ρόλο του διαθρησκευτικού διαλόγου για αμοιβαία ανοχή και ειρηνική συνύπαρξη. ”
Διαθρησκευτικός Διάλογος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης γνωρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πιστός καθολικός. Ως εκ τούτου, του μετέφερε τις ευχές και τους εγκάρδιους χαιρετισμούς από τον Πάπα Φραγκίσκο, με τον οποίο είχε συναντηθεί πριν από μια εβδομάδα. Επιπλέον, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον διαθρησκευτικό διάλογο που διεξάγεται με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και με άλλες χριστιανικές ομολογίες. Υπό αυτό το πρίσμα, παρουσίασε στον Αμερικανό πρόεδρο την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από κοινού με την Ρωμαιοκαθολική και την Αγγλικανική Εκκλησία για τη παροχή εμβολίων σε χώρες του τρίτου κόσμου που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσουν άνετα. Ο κ. Μπάιντεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σχολιάζοντας ότι είναι μια κίνηση τόσο ηθικά όσο και πρακτικά ορθή.
Αυτοκεφαλία Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, στις συναντήσεις τέθηκαν επί τάπητος οι συστηματικές κινήσεις που γίνονται από την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι συγκεκριμένες ενέργειες που γίνονται με πρόσχημα τη παροχή αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αντίκεινται στην εκκλησιαστική κανονικότητα και υποσκάπτουν την ενότητα της Ορθοδοξίας. Όπως ειπώθηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στον αμερικανικό παράγοντα για τον μη εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία.
Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση του, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας άνθρωπος με πίστη και όραμα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία κοντόφθαλμη πολιτική ατζέντα να παρέμβει στις σχέσεις μας, που γίνονται μέσω και μέσα στον Χριστό Ιησού, τον Κύριο και Σωτήρα του κόσμου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η συνάντηση με τον Πρέσβη της Τουρκίας
Το πρωί της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης μαζί με μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν την Πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον όπου έγιναν δεκτοί από τον Πρέσβη Χασάν Μουράτ Μερκάν.
Στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος επεσήμανε: “Η αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι καθαρά πνευματική και καταδεικνύει πώς η Τουρκία μπορεί να είναι – όχι μόνο μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ένας ρόλος που είναι πολύ απαραίτητος στον κόσμο σήμερα”.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Δυο επιστήμονες μιλούν στον «Ε.Τ.» για τη Φώφη Γεννηματά: Μπροστάρισσα και στη διάδοση του μηνύματος για πρόληψη
- Κορονοϊός: Έξαρση κρουσμάτων και ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία – Οι φόβοι για τη βόρεια Ελλάδα
- Αυτό είναι το σχέδιο πληρωμών για αναδρομικά συντάξεων [πίνακας]
- Πέραμα: Τι κατέθεσαν οι αστυνομικοί που συνεπλάκησαν στην καταδίωξη του νεκρού Ρομά
- Επεισόδια στα Μέγαρα: Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίες από σκάγια Ρομά που πυροβολήσαν
- Φώφη Γεννηματά: Η γυναίκα που πάλευε γενναία με την μοίρα της
- Σεισμός στην Αθήνα: Τα 2,9 Ρίχτερ ανησύχησαν τους πολίτες, αλλά όχι τους σεισμολόγους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr