Η σύγκριση με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό έγκειται στην επιχειρηματική δραστηριότητα των δύο πολιτικών, χαρακτηριστικό και της πολιτικής τους καριέρας. Οι πολίτες, πάντως, ψήφισαν το κόμμα το οποίο ηγείτο, αγνοώντας τις κατηγορίες περί ασυμβίβαστου μεταξύ των επιχειρήσεων και της πολιτικής.
Πανίσχυρη οικογένεια
Γεννημένος στο Ταφράουτ στο Νότιο Μαρόκο, ο 60χρονος Ακανούς έμαθε για το εμπόριο και τις επιχειρήσεις από τον πατέρα του, ο οποίος δημιούργησε τεράστια περιουσία από τη βιομηχανία των υδρογονανθράκων. Στην αρχή του 1980, ο πατέρας του τον έστειλε στον Καναδά για να συνεχίσει τις σπουδές του και έξι χρόνια μετά επέστρεψε με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εχοντας πλέον τη γνώση, ανέλαβε την ανάπτυξη της οικογενειακής επιχείρησης, Africa Gas, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της εταιρίας με στόχο να καινοτομήσει στον τομέα των υδρογονανθράκων στο Μαρόκο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τα κτηματομεσιτικά και τα ΜΜΕ.
Ο Ακανούς παντρεύτηκε τη Σαλουάι Ελ Ιντρίσι το 1993, την εγγονή ενός εκ των μεγαλύτερων εμπόρων τσαγιού στη χώρα. Η πρώτη κυρία του Μαρόκου είναι επιχειρηματίας και πρόεδρος του ομίλου Aksal, πρωτοπόρου στην εισαγωγή διεθνών εμπορικών μπραντ μόδας στη χώρα. Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», o Ακανούς διαθέτει περιουσία 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παρόλο που οι δεσμοί του με το κόμμα του, την Εθνική Συγκέντρωση Ανεξαρτήτων (RNI), κρατούν χρόνια, ο Ακανούς έμεινε μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή, εστιάζοντας στη διοίκηση του ομίλου Akwa Holding, που ελέγχει περίπου 50 εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορους οικονομικούς τομείς -οι κυριότεροι είναι στη διανομή φυσικού αερίου και στον τραπεζικό τομέα-, καθώς και σε διοικητικούς θεσμούς που κυριαρχούν στη μαροκινή οικονομία.
Η Εθνική Συγκέντρωση Ανεξαρτήτων (RNI) είναι κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα, που έχει συμμετάσχει σε πολλές κυβερνήσεις από τη δεκαετία του 1970. Ο σημερινός ηγέτης του, ο Ακανούς, διετέλεσε επικεφαλής του συμβουλίου της περιοχής Σους-Μάσα-Ντράα το διάστημα 2003-2007 και αργότερα ως υπουργός Γεωργίας για 14 χρόνια (2007-2021). Το 2016 έθεσε υποψηφιότητα και αναδείχτηκε πρόεδρος του κόμματος.
Νέα κυβέρνηση
Την προηγούμενη εβδομάδα, τα μέλη της νέας κυβέρνησης ανέλαβαν τα πόστα τους, έναν μήνα μετά τις εκλογές, έπειτα από την έγκριση του βασιλιά Μοχάμεντ Στ’. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το RNI εξασφάλισε 102 έδρες από τις 395 και η κυβέρνηση συνασπισμού επετεύχθη έπειτα από συμμαχία με το επίσης φιλελεύθερο Αυθεντικό και Μοντέρνο Κόμμα (PAM) και το συντηρητικό «Istiqlal».Τα τρία κόμματα διατηρούν άνετη πλειοψηφία με 270 έδρες – απαιτούνται 198 για να περάσει νομοσχέδιο.
O Τραμπ προαναγγέλλει επιστροφή δασμών και η ΕΕ δηλώνει «έτοιμη να αντιδράσει»
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PJD), που ήταν το ισχυρότερο στις προηγούμενες δύο αναμετρήσεις και ο πρωθυπουργός του βρισκόταν στον θώκο από το 2011, υπέστη βαριά ήττα στις τελευταίες εκλογές (εξασφάλισε 13 έδρες) και πλέον θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης μαζί με τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα.
Ο Ακανούς επισήμανε πως τα τρία κόμματα μοιράζονται το ίδιο όραμα για οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Δεσμεύτηκε το κόμμα του να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας για να ενισχύσει την οικονομία μετά την πανδημία κορονοϊού, να επεκτείνει την ασφάλεια υγείας σε όλους τους Μαροκινούς, να αυξήσει τους μισθούς των δασκάλων και να εξασφαλίσει εγγυημένη σύνταξη για τους ηλικιωμένους.
Επικρίσεις
Πριν από την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, υπήρξαν κατηγορίες κατά του κόμματος του Ακανούς για παράνομα έξοδα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, από τον γενικό γραμματέα του κόμματος AMA, Αμπντελατίφ Ουαχμπί, ο οποίος αργότερα τον… συγχώρησε, συμμετέχοντας στον συνασπισμό.
Επιπλέον, το 2018, η εταιρία χαρτοφυλακίου του Ακανούς έγινε στόχος καταναλωτικού μποϊκοτάζ το 2018 λόγω των υψηλών τιμών της, την περίοδο που ο ίδιος αναλάμβανε τη θέση του υπουργού Γεωργίας. Μετά τον διορισμό του ως πρωθυπουργού, ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, «παρά την απουσία νομικού κωλύματος», όπως ανέφερε η ανακοίνωσή του.
Ο ρόλος του βασιλιά
Το Μαρόκο είναι συνταγματική μοναρχία και η εκτελεστική εξουσία παραμένει στα χέρια του βασιλιά Μοχάμεντ Στ’ (φωτό), που γιόρτασε 22 χρόνια στον θρόνο τον Ιούλιο. Επιλέγει τον πρωθυπουργό από το κόμμα που εξασφαλίζει τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο και αναθέτει υπουργεία στα πρόσωπα-κλειδιά. Το παλάτι επιπλέον θέτει την οικονομική ατζέντα για τη βορειοαφρικανική χώρα των 37 εκατομμυρίων κατοίκων και σκιαγραφεί το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο βασιλιάς είναι, επίσης, βασικός «παίκτης» στις μαροκινές επιχειρήσεις. Το 2015 το «Forbes» υπολόγισε ότι η περιουσία του ανέρχεται στα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Μόλις 200 υγειονομικοί έκαναν το χρέος τους – Πάνω από 6.000 τα κενά στα νοσοκομεία
- Τέλη Οκτωβρίου η τελευταία επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα ως Καγκελάριος της Γερμανίας
- Σεισμός: Πώς τα ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι βοηθούν τον μηχανισμό πρόγνωσης – Τι λέει στον Ε.Τ. ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
- Συντάξεις Νοεμβρίου: Δείτε πότε θα πληρωθούν ανά ταμείο
- ΚΙΝΑΛ: Ραγδαίες εξελίξεις – Τι συνέβη στις συναντήσεις του Παπανδρέου με τους…
- «Με φίλησε στο στόμα. Ήταν αηδιαστικό. Πάγωσα» – Σοκάρουν οι μαρτυρίες για…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr