Η Γαλλία κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση για αθέτηση των δεσμεύσεών της στο ζήτημα των δικαιωμάτων αλιείας στα νερά της Μάγχης και ζητεί παρέμβαση των Βρυξελλών. Οι Γάλλοι ψαράδες της Μάγχης έχουν εξεγερθεί για τις δραστικά μειωμένες άδειες αλιείας στα βρετανικά χωρικά ύδατα (στα 6 έως 12 μίλια) που εξέδωσε φέτος το Λονδίνο (συγκεκριμένα, εξέδωσε μόλις 12 επί 87 αιτήσεων).
Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, απείλησε με κινητοποίηση του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού σε περίπτωση που οι Γάλλοι ψαράδες αποκλείσουν το λιμάνι του Καλαί και το υποθαλάσσιο τούνελ της Μάγχης -όπως απειλούν- εμποδίζοντας την τροφοδοσία της βρετανικής αγοράς με κρίσιμα αγαθά εν όψει των Χριστουγέννων. Πριν από λίγους μήνες, δύο βρετανικά πολεμικά πλοία πραγματοποιούσαν περιπολίες όταν οι Γάλλοι ψαράδες είχαν και πάλι ξεσηκωθεί και απειλούσαν να αποκλείσουν τη νήσο Τζέρσεϊ, στη Μάγχη.
Τώρα, η κατάσταση φαίνεται ότι έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο. Ο επικεφαλής των αλιέων της βόρειας Γαλλίας, Ολιβιέ Λεπέτρ, αντέτεινε απτόητος ότι «αν δεν κάνει πίσω ο Μπόρις Τζόνσον, οι Αγγλοι δεν θα έχουν πολλά και καλά τρόφιμα να φάνε αυτά τα Χριστούγεννα».
Ηδη στη Βρετανία πολλοί καταναλωτές σπεύδουν να ψωνίσουν από τώρα για τα Χριστούγεννα, από κατεψυγμένες γαλοπούλες μέχρι σνακ για πάρτι, πουτίγκες και σοκολάτες, Αρκετά καταστήματα και παράγοντες της αγοράς τροφίμων έχουν προειδοποιήσει για ελλείψεις και μειωμένες επιλογές λόγω των αναταράξεων στην παγκόσμια τροφοδοτική αλυσίδα μέσω της ναυσιπλοΐας και ελλείψει οδηγών φορτηγών και αγροτικών χεριών.
Σε αυτά ήρθε να προστεθεί ο αγγλο-γαλλικός αλιευτικός πόλεμος. Μέσω των λιμανιών του Ντόβερ και του Καλαί εκτιμάται ότι διακινούνται ετησίως εμπορικά αγαθά αξίας 100 δισεκατομμυρίων στερλινών, ενώ ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η τροφοδοσία της Βρετανίας σε ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το νησί Τζέρσεϊ και το γειτονικό Γκέρνσεϊ (αμφότερα βρετανικά, αλλά κοντά στις γαλλικές ακτές) εξαρτώνται από το γαλλικό ρεύμα. Πέραν αυτού, δύο υποβρύχια καλώδια τροφοδοτούν με ρεύμα πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία. Ο Μπον είπε ακόμη ότι και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να λάβουν μέτρα κατά της Βρετανίας, επιβάλλοντας π.χ. δασμούς. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, ζήτησε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων. Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε πως η Γαλλία θα προσφύγει σε ένδικα μέσα της Ε.Ε. κι αν δεν ικανοποιηθεί, θα θέσει υπό αμφισβήτηση όλες τις διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία.
Την ίδια ώρα, στελέχη των Συντηρητικών απειλούν με μποϊκοτάζ στα γαλλικά κρασιά και άλλα προϊόντα.
Η συμφωνία για την αλιεία μετά το Brexit προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι αλιείς θα μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους στα βρετανικά ύδατα, αφού τους χορηγηθούν άδειες. Προϋπόθεση για τη χορήγηση αδειών είναι να αποδείξουν οι αλιείς ότι ψάρευαν εκεί και στο παρελθόν.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τουρκία: Ο Χαρδαλιάς «τρόμαξε» τους γείτονες – Νέο παραλήρημα για την παρουσία του υφυπουργού στις Οινούσσες
- Τραβάει το σκοινί η Τουρκία: Έβγαλε πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ
- Ελληνοτουρκικά: Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας – Τι συζήτησαν οι δύο πλευρές
- Πέτρος Φιλιππίδης: Να παραπεμφθεί σε δίκη για έναν βιασμό και δύο απόπειρες ζητά η εισαγγελέας
- Μητσοτάκης στη Βουλή: Για πρώτη φορά προβλέπεται στρατιωτική συνδρομή – «Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες» είπε στον Τσίπρα
- Επίθεση με βιτριόλι: Διεκόπη η δίκη – Την επόμενη Πέμπτη απολογείται η Έφη Κακαράντζουλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
- Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
- Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
- Ακολούθησε μας στο Instagram
- Ακολούθησε μας στο Twitter
- Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube