Αντίθετα με τους πλούσιους επιχειρηματίες που χρηματοδοτούν ιδρύματα που φέρουν το όνομά τους, ο Έντχι αφιέρωσε τη ζωή του στους φτωχούς ήδη από την ηλικία των 20 ετών και παρόλο που ο ίδιος ήταν ένας από αυτούς.
Το Ίδρυμα Έντχι κατάφερε να αποκτήσει διεθνή παρουσία και το 2005 συγκέντρωσε 100.000 δολάρια για να βοηθήσει τους πληγέντες από τον τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ.
Ο Έντχι γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1928 στην Πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας.
Πέθανε πέρυσι στο Καράτσι εξαιτίας νεφρικής ανεπάρκειας. Αν και του είχαν προσφέρει θεραπεία στο εξωτερικό, ο Έντχι προτίμησε ένα κρατικό νοσοκομείο στην πατρίδα του.
Το σύνθημα του ιδρύματός του είναι: «Ζήστε και βοηθήστε και άλλους να ζήσουν». Προς τιμήν του το Google άλλαξε το logo του και κάλεσε τους χρήστες του: «Τιμώντας τον Αμπντούλ Σάταρ Έντχι, ας βοηθήσουμε σήμερα όλοι κάποιον που έχει ανάγκη».
Με περισσότερα από 1.800 ασθενοφόρα σε όλο το Πακιστάν, το Ίδρυμα Έντχι είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός της χώρας. Το 1997 το Ίδρυμα μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες ως «ο μεγαλύτερος οργανισμός εθελοντικών ασθενοφόρων».
Υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς: Ένοχος χωρίς ποινή ο Τραμπ για το σκάνδαλο χρηματισμού
Στην αρχή, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Έντχι, το ίδρυμά του «ζητούσε δωρεές» και «ο κόσμος έδινε». Έτσι κατάφερε να μετατρέψει ένα μικρό δωμάτιο σε φαρμακείο. Μετά αγόρασε και ένα ασθενοφόρο το οποίο οδηγούσε ο ίδιος.
Καθώς συγκέντρωνε περισσότερες δωρεές και φοιτητές ιατρικής άρχισαν να εργάζονται σε αυτό ως εθελοντές, η δράση του ιδρύματος επεκτάθηκε σε ολόκληρο το Πακιστάν.
Πλέον το Ίδρυμα Έντχι λειτουργεί νοσοκομεία, ένα κέντρο υιοθεσίας και σωστικές λέμβους. Μάλιστα έξω από τις κλινικές του ιδρύματος υπάρχουν κούνιες για τα «ανεπιθύμητα μωρά».
Σε ολόκληρη τη ζωή του ο Έντχι τόνιζε ότι τα κίνητρα για το έργο του είναι ανθρωπιστικά και όχι θρησκευτικά.
Όταν πέθανε, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ δήλωσε: «Ο Έντχι ήταν η προσωποποίηση της αγάπης για τους κοινωνικά ευάλωτους, τους φτωχούς, τους ανήμπορους. Χάσαμε έναν μεγάλο υπηρέτη της ανθρωπότητας».
Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο ο Έντχι δεν τιμήθηκε ποτέ με το Νόμπελ Ειρήνης. Μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων το 2014 δημιουργήθηκε το hashtag #NobelPrizeForEdhi (Βραβείο Νόμπελ για τον Έντχι) και πολλοί υποστήριξαν ότι εκείνος θα έπρεπε να βραβευθεί και όχι η επίσης Πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι.
Πάντως ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Express Tribune είχε δηλώσει: «Δεν με νοιάζει. Το βραβείο Νόμπελ δεν σημαίνει τίποτα για εμένα».
Πηγή:ΑΠΕ