Σε άρθρο της στην εφημερίδα Times, η Στέρτζον αναφέρει ότι η απόφαση της Βρετανίας να ψηφίσει υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ άλλαξε το τοπίο από το 2014 που η Σκωτία διενήργησε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της, κατά το οποίο επικράτησε το ναι στην παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο με δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.
“Αν προκύψει ένα δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση, δεν θα οφείλεται σε κακοπιστία εκ μέρους της κυβέρνησης της Σκωτίας αλλά στην απόλυτη αδιαλλαξία από πλευράς της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν είναι πολύ αργά για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αλλάξει πορεία, αλλά ο χρόνος εξαντλείται”.
Ενώ οι ψηφοφόροι στην Αγγλία και στην Ουαλία ψήφισαν υπερ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν μαζικά υπερ της παραμονής.
Οι εικασίες για την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στη Σκωτία αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με δημοσιεύματα του Τύπου να υπαινίσσονται ότι οι εθνικιστές προετοιμάζονται να ζητήσουν δημοψήφισμα ίσως και στις αρχές του επόμενου μήνα για να συμπέσει με το σχέδιο της Τερέζα Μέι να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία εξόδου.
Πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η ημιαυτόνομη κυβέρνηση της Σκωτίας με επικεφαλής το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας της Στέρτζον, το οποίο είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κέρδιζε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Χθες Δευτέρα, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η απειλή διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος προκαλεί χωρίς λόγο αβεβαιότητα και πόλωση.
“Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά αν θα πρέπει να υπάρξει και η σαφής απάντηση σε αυτό είναι όχι”, δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι.
Πηγή: ΑΠΕ