Σε 54 χειρόγραφες σελίδες που έστειλε απαντώντας στο ερωτηματολόγιο των «New York Times», υποστηρίζει πως αυτό που τον εξοργίζει περισσότερο είναι ότι τον εξαναγκάζουν να παρακολουθεί κρατική τηλεόραση και επιλεγμένα προπαγανδιστικά φιλμ επί οκτώ ώρες κάθε ημέρα.
Οι Αρχές το αποκαλούν «εξύψωση της αντίληψης/επίγνωσης» και έχει αντικαταστήσει τη σκληρή σωματική εργασία για τους πολιτικούς κρατούμενους. «Το διάβασμα, το γράψιμο ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα» απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής τηλεοπτικής παρακολούθησης. Αν κάποιος κρατούμενος αποκοιμηθεί, οι φρουροί του φωνάζουν «Μην κοιμάσαι, βλέπε!», αναφέρει.
Ο Ναβάλνι υπήρξε ο ιδρυτής ενός μεγάλου αντιπολιτευτικού κινήματος θέλοντας να «ξεμπροστιάσει τη διαφθορά σε υψηλές βαθμίδες εξουσίας» και να ανταγωνιστεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις εκλογές. Φυλακίστηκε τον Μάρτιο, αφότου επέστρεψε από τη Γερμανία, όπου νοσηλευόταν μετά από επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, – τακτική πολύ χαρακτηριστική των Ρώσων πρακτόρων.
Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αρνείται τα πάντα αλλά οι κυβερνήσεις στη Δύση έχουν ήδη προβεί σε κυρώσεις για την επίθεση, καθώς η δίωξη του Ναβάλνι θεωρείται πολιτικώς υποκινούμενη. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στη Μόσχα, την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η φυλάκιση του πολιτικού του αντιπάλου είναι απαράδεκτη στη βάση μιας παλιάς καταδικαστικής απόφασης, την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θεωρεί προφανώς δυσανάλογη.
Από την ημέρα που φυλακίστηκε στην «Πτέρυγα Ποινικών Νο2», ανατολικά της Μόσχας, έχει κάνει μερικές αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια, μέσω των δικηγόρων του, που τον επισκέπτονται. Παρομοιάζει τη φυλακή του με κινεζικό στρατόπεδο εργασίας, όπου όλοι περπατούν με ρυθμικό βηματισμό σε γραμμές και βιντεοκάμερες κρέμονται από παντού.
Παρά την κατάστασή του, ο Ναβάλνι αισιοδοξεί και σκιαγραφεί τη στρατηγική του για να πετύχει «πολιτική αλλαγή μέσω του εκλογικού συστήματος, ακόμα και σε ένα απολυταρχικό κράτος». Ο ίδιος υποστηρίζει πως το «ιστορικό ατύχημα της διακυβέρνησης του καθεστώτος του Πούτιν θα επιδιορθωθεί και η Ρωσία θα προχωρήσει σε ένα δημοκρατικό, ευρωπαϊκό μονοπάτι ανάπτυξης. Απλώς και μόνο επειδή αυτό θέλει ο λαός».
Ο Ναβάλνι επικρίνει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν στη Ρωσία, λέγοντας πως πλήττουν τους απλούς Ρώσους με κίνδυνο να αποξενώσουν ένα ευρύ κοινό στο εσωτερικό της χώρας που είναι φυσικός σύμμαχος. Οπως λέει, οι κυρώσεις θα έπρεπε να στοχεύουν μόνο τους ισχυρούς ολιγάρχες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Πούτιν, αντί για δεκάδες απροσδιόριστες οντότητες.
Γαλλικά μέσα ενημέρωσης προσφεύγουν στην δικαιοσύνη κατά της πλατφόρμας Χ
«Τρομαγμένο Κρεμλίνο»
Ο 45χρονος Ναβάλνι εκτιμά ότι οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές στη Λευκορωσία τρόμαξαν το Κρεμλίνο. Για αυτό το λόγο η ρωσική κυβέρνηση μηχανεύτηκε την καταστολή όχι μόνο σε βάρος της δικής του ομάδας και άλλων ακτιβιστών, αλλά και σε βάρος μετριοπαθών πολιτικών της αντιπολίτευσης, ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και ανεξάρτητων ειδησεογραφικών μέσων. Οπως εξηγεί, πιστεύει πως η τακτική του Πούτιν μπορεί να αποδεικνύεται επιτυχημένη τώρα, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει πρόβλημα, σημειώνοντας πως η καταπίεση συνοδεύεται από ρίσκα. Επιμένει πως όταν η «ανωμαλία» της εξουσίας του Πούτιν εξασθενήσει, η Ρωσία θα επανέλθει σε σύστημα δημοκρατικής διακυβέρνησης. «Είμαστε ιδιαίτεροι, όπως κάθε άλλο έθνος, αλλά είμαστε Ευρώπη. Είμαστε η Δύση».
Στέρηση ελευθερίας στους συνεργάτες Ναβάλνι λόγω Covid
Δικαστήριο στη Μόσχα επέβαλε στην εκπρόσωπο Τύπου του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμους, 1,5 χρόνο απαγόρευση ελευθερίας -ένα είδος κατ’ οίκον περιορισμού- για παραβίαση κανόνων υγιεινής. Η Γιάρμους κι άλλοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και υποχρεούνταν να περιοριστούν στο σπίτι τους, ωστόσο «συμμετείχαν σε μη εγκεκριμένες συγκεντρώσεις στις 23 Ιανουαρίου, δημιουργώντας απειλή για μαζική εξάπλωση της ασθένειας», όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο. Στο μεταξύ, ο αδερφός του Ναβάλνι, Ολεγκ, που καταδικάστηκε για τους ίδιους λόγους, έλαβε αναστολή για ένα έτος αφού εξέτισε ποινή για οικονομικό παράπτωμα. Οπως αναφέρει το Sputnik, το δικαστήριο έχει ήδη επιβάλει ποινές σε άλλους συμμάχους του Ναβάλνι, τον Λιούμποφ Σομπόλ και τον Νικολάι Λιάσκιν, σε σχέση με την ίδια υπόθεση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Περιμένουν και νέο μακελειό στο Αφγανιστάν
- «Macedonia the great» – Πώς ο ΣΕΒΕ κατάφερε να κατοχυρώσει τα μακεδονικά προϊόντα στην Ευρώπη
- Ακης Τσοχατζόπουλος: Από κορυφαίος του ΠΑΣΟΚ στην εμπλοκή με σκάνδαλα
- Εβδομάδα… ανασχηματισμού – Τι κρύβει η ατζέντα του Μητσοτάκη!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter