Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και η πολιτική ηγεσία των Ταλιμπάν απορρίπτουν τον καθορισμό μιας νέας ημερομηνίας, αν και το Αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ήδη εκπονήσει για κάθε ενδεχόμενο ένα Plan B. Η παρουσία των συγκεκριμένων, υψηλού επιπέδου δυνάμεων από τρεις κορυφαίες μεραρχίες των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπουλ -αν και δεν φαίνεται επί του παρόντος- δεν αποκλείει δεύτερες σκέψεις…
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του G7, πέραν των ηγετών των επτά ισχυρότερων κρατών του Δυτικού κόσμου, έλαβαν μέρος ο γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γ.γ./ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η ανώτατη ηγεσία της Ε.Ε., δηλαδή ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φαν ντερ Λάιεν. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Νορβηγού γ.γ./ΝΑΤΟ, που επισήμανε ότι η Συμμαχία έχει ακόμα στελέχη της στην Καμπούλ, και συγκεκριμένα άτομα που εργάζονταν στους τομείς του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, στην υποστήριξη με καύσιμα για τα αεροσκάφη και τα οχήματα στο αεροδρόμιο, καθώς και στις τηλεπικοινωνίες. Πρόσθεσε ότι το Αφγανιστάν δεν θα πρέπει ξανά να καταστεί εκκολαπτήριο τρομοκρατών και εκτιμά ότι η Ατλαντική Συμμαχία θα κληθεί να επικεντρωθεί πολύ στις αντιτρομοκρατικές αποστολές.
Στο μεταξύ χθες, για πρώτη φορά, παραχώρησαν μία εκτενή συνέντευξη αναφορικά με την αμερικανική επιχείρηση εκκένωσης και απεγκλώβισης συμμαχικών δυνάμεων, ως και Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις των ISAF-Resolutε Support Missiοn/ΝΑΤΟ επί δύο δεκαετίες στο Αφγανιστάν ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, πτέραρχος Τοντ Ουόλτερς USAF (SACEUR και USEUCOM ), ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ (NORTHCOM-NORAD με έδρα το Κολοράντο) πτέραρχος Γκλεν Βανχέρκ και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Πέραν της όλης διαδικασίας, αναφέρθηκαν σε ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές βάσεις όπου προσωρινά εγκαθίστανται οι Αφγανοί με τις οικογένειές τους, μεταξύ των οποίων είναι η στρατηγικής εμβέλειας βάση Σιγκονέλα στη Σικελία, η Αλ Ουντέιτ στο Κατάρ, η Αλ αζ Σαλίμ στο Κουβέιτ, ως και βάσεις σε Βιρτζίνια-Νεβάδα και Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ.
Επίσης, χθες έκανε παρέμβαση και ο επικεφαλής της Διοίκησης Μεταφορών των ΗΠΑ/TRANSCΟM (με έδρα την αεροπορική βάση Σκοτ στο Ιλινόι) στρατηγός Στέφεν Λάιονς, που χαρακτήρισε την επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν ως μία από τις μεγαλύτερες στην Ιστορία, ενώ χρησιμοποιούνται 29 γιγαντιαία αεροσκάφη C-17, 3 C-130, μεγάλος αριθμός αεροσκαφών-τάνκερ KC-10 και συνολικά περίπου 200 αεροσκάφη διαφόρων τύπων που ανήκουν σε στρατηγικές διοικήσεις των ΗΠΑ. Επισημάνθηκε ότι λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Κορεατική χερσόνησο δεν θα φιλοξενηθούν Αφγανοί σε βάσεις της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και στο Γκουάμ.
Αναφορά έγινε από τους ανώτατους Αμερικανούς αξιωματικούς στο προσωπικό που υποστηρίζει την όλη επιχείρηση, με αξιωματικούς και στελέχη που «δεν έχουν αρκετές ώρες ξεκούρασης και εργάζονται μέχρι 20-21 ώρες!!». Κάτι τέτοιο, είπαν, συνέβη με την ιστορική 10η Ορεινή Μεραρχία που μετέβη απευθείας από ασκήσεις στη Βόρεια Καρολίνα σε βάσεις των ΗΠΑ στο Κατάρ και την άμεση εμπλοκή των στελεχών της με την ανθρωπιστική αποστολή.
Στο μεταξύ, Ρεπουμπλικανικοί πολιτικοί που συμμετέχουν στις πιο σημαντικές επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων ασκούν έντονη κριτική στον Μπάιντεν για τη διαχείριση της αποστολής και τη βιαστική αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη όπως οι βουλευτές Μάικ Ρότζερς (Αλαμπάμα), Κέβιν ΜακΚάρθι (Καλιφόρνια), Μάικ Μποστ (Ιλινόι), Μάικ Γολτ (Φλόριντα), Τζιμ Μπάνκς (Ιντιάνα), Μαρκ Γκριν (Τενεσί), Τζέικ Ελιζέι (Τέξας), ως και ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας Μάικ ΜακΚολ (από το Τέξας).
Με εξαίρεση τον ΥΠΕΞ του Κατάρ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι δεύτερος στον κατάλογο των πολύ συχνών τηλεφωνικών και άλλων επαφών του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν. Χθες συνομίλησαν για περίπου μία ώρα για το Αφγανιστάν (επιμέρους λεπτομέρειες), με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση να επισημαίνει ότι «η Τουρκία είναι σπουδαία σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ανεκτίμητης αξίας για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ».
Ο Τσαβούσογλου ανέφερε στον Μπλίνκεν ότι στο ανώτατο συμβούλιο των Ταλιμπάν υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη «που επιθυμούν στενές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά είναι εναντίον της παρουσίας τουρκικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο ΚΙΑ της Καμπούλ». Επιπλέον ενημέρωσε τον Μπλίνκεν για τις πρόσφατες επαφές του σχετικά με την επιχείρηση στο Αφγανιστάν με τους ομολόγους του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του για τις πρόσφατες συζητήσεις που είχε με τους ΥΠΕΞ Ολλανδίας, Σουηδίας, Κουβέιτ και Πακιστάν.
Έλεν Ντε Τζένερις: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση της - Έγινε μελαχρινή! [βίντεο]
Τέλος, εν συντομία, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη νέα κρίση που ξέσπασε μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου για τη Δυτική Σαχάρα (διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Ραμπάτ και Αλγέρι), με τον Τσαβούσογλου να αναφέρει ότι πριν από μία εβδομάδα ήταν στο Αλγέρι και είχε επαφές με την αλγερινή ηγεσία.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter