Το γερμανικό κράτος καταγράφει πλεόνασμα εδώ και τρία χρόνια, το οποίο αυξήθηκε στα 23,7 δισεκ. ευρώ το 2016, στο υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της χώρας το 1990, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της στατιστικής αρχής της χώρας.
Αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό ‘μαξιλάρι’ σε μια εποχή κατά την οποία οι αρχές εργάζονται για να φιλοξενήσουν και να ενσωματώσουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες ενώ άλλη έκθεση της στατιστικής αρχής έδειξε ότι οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες ήταν ένας παράγοντας που ενίσχυσε την οικονομική ανάπτυξη πέρυσι στο 1,9%.
Η βασίλισσα Λετίθια όπως δεν την έχουμε ξαναδεί - Γιατί όλοι μιλάνε για τις νέες φωτογραφίες;
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για το 2016 ήταν ο υψηλότερος εδώ και μισή δεκαετία και το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αναμένει οι δαπάνες από τα νοικοκυριά και τους κρατικούς φορείς να αποτελέσουν βασικό παράγοντα για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος – παγιώνοντας τη μετατόπιση από την εξαγωγική δραστηριότητα που παραδοσιακά ήταν η κινητήριος δύναμη για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Εκτός από το να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, η άφιξη πάνω από ένα εκατομμύριο προσφύγων στη Γερμανία πέρυσι δημιούργησε πόλωση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, που επιβεβαίωσαν τα αρχικά στοιχεία για το ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,4%, ενώ η επίπτωση του εμπορικού ισοζυγίου στο ΑΕΠ ήταν αρνητική. Η κυβέρνηση αναμένει η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο 1,4% το 2017.
«Η γερμανική οικονομία είναι σε σταθερή πορεία ανάπτυξης», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στη μηνιαία έκθεσή του που επίσης δημοσιοποίησε σήμερα προσθέτοντας ότι οι δείκτες υποδηλώνουν συνέχιση της ανοδικής τάσης της οικονομίας το 2017. «Η κατανάλωση μάλλον θα παραμείνει βασικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε το υπουργείο, αναφέροντας ως λόγους τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις αυξήσεις μισθών, τα χαμηλά επιτόκια και τις μέτριες, αν και αυξανόμενες τιμές ενέργειας.
Πηγή:ΑΠΕ