Καθώς οι Ταλιμπάν εισέρχονται στις τελικές διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της αφγανικής κυβέρνησης, η οργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με χώρες της περιοχής (κυρίως με Κίνα και Ρωσία). Τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα έχουν ήδη θέσει πολύ συγκεκριμένους όρους για την αναγνώρισή τους. Ο πιο σημαντικός είναι να περιορίσουν οι Ταλιμπάν τις επιθέσεις προς άλλες χώρες από το έδαφός τους.
ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ των Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί το αφγανικό έδαφος για επιχειρήσεις εναντίον άλλων χωρών, εφόσον οι χώρες αυτές δεν συμμετέχουν σε στρατιωτική δράση εναντίον τους. Μόσχα και Πεκίνο προθυμοποιούνται να συνεργαστούν μαζί τους, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει επίσημη διπλωματική αναγνώριση μέχρι να καταφέρουν οι Ταλιμπάν να ελέγξουν τους ξένους μαχητές (π.χ. Αλ Κάιντα) με τους οποίους συνεργάζονται. Η προθυμία τους, λοιπόν, θα εξαρτηθεί από την ισορροπία δύο αντίθετων παραγόντων: Την ανάγκη να αποκτήσουν διεθνή νομιμότητα και την ανάγκη να διατηρήσουν την αφοσίωση των εκτός συνόρων οργανώσεων με τις ίδιες αντιλήψεις. Οι Ταλιμπάν στο παρελθόν παρείχαν καταφύγιο σε ξένους μαχητές (κυρίως στην Αλ Κάιντα), παρά τη δυτική καταδίκη. Η υποστήριξη αυτή συνέβαλε στην ανατροπή των Ταλιμπάν από τις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Επί του παρόντος, αρκετοί ξένοι μαχητές και οργανώσεις δρουν στο πλευρό των Ταλιμπάν, από την Αλ Κάιντα και την AQIS μέχρι την Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) και το δίκτυο Haqqani.
ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ θα επιδιώξουν διεθνή νομιμοποίηση για την απόκτηση πρόσβασης στο εμπόριο, καθώς και επιλεκτική υποδομή και αναπτυξιακή βοήθεια. Μια τέτοια νομιμοποίηση, την οποία αρνήθηκαν τη δεκαετία του ’90, θα μειώσει επίσης την πιθανή εξωτερική υποστήριξη για τα κινήματα κατά των Ταλιμπάν στο εσωτερικό του Αφγανιστάν. Η αναγνώριση από την Κίνα ή τη Ρωσία θα βοηθούσε στην προστασία ενός Αφγανιστάν υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν από τις ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εάν τα οφέλη αυτά υπερτερούν σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τον σχεδιασμό από το εσωτερικό του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν ενδέχεται να περιορίσουν τις επιθέσεις των σημερινών εταίρων τους, τουλάχιστον για τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια.
ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ έχουν ξεκάθαρα συμφέρον να αποκτήσουν διεθνή ή τουλάχιστον περιφερειακή νομιμοποίηση για να πάρουν τον έλεγχο του Αφγανιστάν. Αλλά με τους εγγενείς περιορισμούς, θα είναι δύσκολο για την οργάνωση να ελέγξει τις δραστηριότητες των μαχητών, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων. Η πολιτική συνοχή στο εσωτερικό των Ταλιμπάν θα είναι η πρώτη και σημαντικότερη δοκιμασία. Οι μαχητές των Ταλιμπάν προέρχονται από άτομα και ομάδες, ορισμένοι με ανταγωνιστικές ιδέες για το τι ακριβώς πρέπει να είναι, πού πρέπει να επικεντρωθούν και αν πρέπει να αναλάβουν έναν πιο διεθνιστικό ρόλο. Το κατά πόσον οι ηγέτες τους είναι σε θέση να διατηρήσουν την κεντρική αφοσίωση και να διασφαλίσουν τη δέσμευση σε κεντρικούς στόχους και όχι σε τοπικά ή προσωπικά συμφέροντα, κατά τη διάρκεια της μετάβασης από το αντάρτικο σε καθεστώς εξουσίας, θα αποτελέσει την πρώτη ένδειξη των δυνατοτήτων τους να ελέγξουν τους μαχητές εκτός συνόρων. Η δεύτερη δοκιμασία θα είναι αν οι Ταλιμπάν μπορούν να ασκήσουν έλεγχο σε όλο το Αφγανιστάν, ώστε να μην κινδυνεύσουν να δημιουργήσουν χώρο για άλλες ομάδες. Και η τρίτη και τελευταία δοκιμασία θα είναι αν οι Ταλιμπάν μπορούν να επιβάλουν τον έλεγχο σε ομάδες που έχουν πολεμήσει στο έδαφός τους, αλλά τώρα έχουν αλλάξει προτεραιότητες.
Εμανουέλ Μακρόν: Το «ευχαριστώ» στη Ζιζέλ Πελικό - «Το θάρρος σας ενέπνευσε τον κόσμο»
Η ΜΑΧΗ εναντίον ενός κοινού ξένου εχθρού στο Αφγανιστάν ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ των Ταλιμπάν και των ξένων μαχητών-εταίρων τους, αλλά με την εξαφάνιση αυτού του εχθρού τα βασικά συμφέροντα των επιμέρους ομάδων επανέρχονται στο προσκήνιο. Οι Ταλιμπάν μοιράζονται κάποιους κοινούς στόχους και προθέσεις με αυτές τις ομάδες, αλλά δεν ευθυγραμμίζονται σε όλα. Η AQIS και η TPP έχουν σαφώς επικεντρωθεί στο εξωτερικό και θα δουν τη νίκη των Ταλιμπάν ως σύνθημα για να επιταχύνουν τις επιθέσεις τους σε Πακιστάν και Μπανγκλαντές.
ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ μπορεί να είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν βία ή να διώξουν ενοχλητικούς ηγέτες ή ομάδες από το Αφγανιστάν, ωστόσο το αν μπορούν να το κάνουν παραμένει υπό αμφισβήτηση. Οι Ταλιμπάν όντως έστρεψαν τις δυνάμεις τους κατά του ISKP, καθώς υπήρχαν σαφείς ιδεολογικές διαφορές και ανταγωνισμός για την εξουσία. Είναι πιθανό να προκύψουν παρόμοια μοτίβα με την TTP ή την Τζαμάατ Ανσαρουλάχ. Μικρότερες οργανώσεις, όπως τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κινήματος Ανατολικού Τουρκιστάν (ETIM), μπορεί επίσης να είναι σχετικά εύκολοι στόχοι. Αλλά είναι δύσκολο να δούμε τους Ταλιμπάν να στρέφουν το βλέμμα τους εναντίον της Αλ Κάιντα. Μια διάσπαση με το Δίκτυο Χακάνι θα πυροδοτούσε, επίσης, έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των μαχητών των Ταλιμπάν.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ζάκυνθος: Τρεις συλλήψεις για τον θάνατο του 9χρονου από ηλεκτροπληξία
- Άγριο έγκλημα στον Βόλο: Συνελήφθη ένας 34χρονος για τη δολοφονία – Τον σκότωσε με μαχαίρι και τούβλο
- Νέες μειώσεις φορολογίας στο «πακέτο» ΔΕΘ: «Ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ, καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης
- Κορονοϊός: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, τι θα συμβεί σε σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο και εργασιακούς χώρους
- Το νέο «Εξοικονομώ» αναβαθμίζει 50.000 κατοικίες – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο πρόγραμμα
- Προσφυγικό: Αστακός ο Έβρος – Πώς η κυβέρνηση κλείνει τις «πληγές» σε ξηρά και θάλασσα
- Εκτάκτως στο νοσοκομείο η Ματίνα Παγώνη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter