Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Στις οριακές ανακοινώσεις των δύο πλευρών επισημαίνεται ότι ο Ακάρ είχε και θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Χαν, τον υπουργό Αμυνας Περβές Χατάκ και τον πανίσχυρο αρχηγό των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Καμάρ Τζαβέντ Μπατζουά. Πέραν των ανωτέρω συναντήσεων, θα συζητήσει επιμέρους θέματα με τους επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας ISI, με τα διευθυντικά στελέχη όλων των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, καθώς και με τον διευθύνοντα της Πακιστανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (PNEA).
Τα δύο κράτη είναι πολύ στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους σε όλους τους τομείς, ενώ πληροφορίες του υπογράφοντος φέρουν να συζητούνται, μεταξύ άλλων, η ιδιαίτερα στενή στρατιωτική συνεργασία σε αεροπορικά και ναυτικά εξοπλιστικά προγράμματα, η αναβάθμιση της συνεργασίας σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών MIT-ISI, η περαιτέρω κοινή στρατιωτική εκπαίδευση, οι προσεχείς στρατιωτικές ασκήσεις, θέματα πυρηνικής συνεργασίας σε ανώτατο επιστημονικό πλαίσιο (στα πυρηνικά κέντρα του Χασάμπ και του Καράτσι), οι σχέσεις με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, καθώς και οι προσεχείς εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μετά την επικείμενη αποχώρηση του συνόλου των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από εκεί, κάτι που έχει ενισχύσει την προέλαση των Ταλιμπάν στη χώρα.
Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία θα αναλάβει τον έλεγχο και τη διοίκηση του διεθνούς αερολιμένα της Καμπούλ σε κάποια συνεργασία με τους Αμερικανούς (πρεσβεία – CIA), αλλά η Αγκυρα επιδιώκει να εμπλέξει το Ισλαμαμπάντ στο σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενων προβλημάτων με τους Ταλιμπάν (οι οποίοι διαχρονικά διατηρούν στενές σχέσεις με τους Πακιστανούς, ειδικά στις μεθοριακές ζώνες των δύο κρατών). Ο Ερντογάν, παράλληλα, βρίσκεται σε επαφή και με τη φιλική προς τη χώρα του και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ουγγαρία για την παρουσία Μαγυάρων στρατιωτικών στο αεροδρόμιο.
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ευχαρίστησε τους Πακιστανούς και τους Αζέρους για τη συνδρομή που παρείχαν στις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές στη Νοτιοδυτική Τουρκία.
Στο μεταξύ, ευρύτερο προβληματισμό αναφορικά με τη Λιβύη έχει προκαλέσει ο εντοπισμός laptop που ανήκε στη ρωσική μισθοφορική εταιρία Wagner, το οποίο βρήκαν οι φιλοτουρκικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης σε περιοχή κοντά στην παραλιακή ζώνη Μισράτα-Σύρτης. Το laptop μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη και παρέδωσε στον Ερντογάν ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα, που ήταν εκεί προ δύο ημερών. Πληροφορίες φέρουν να έχει πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την παρουσία και δράση Ρώσων μισθοφόρων στις δυνάμεις του πολέμαρχου Χαφτάρ, αλλά και σε άλλες τρεις αφρικανικές χώρες. Πάντως, ο Χαφτάρ από την Ανατολική Λιβύη δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οι δυνάμεις του να ενταχθούν σε έναν μελλοντικά ενιαίο στρατό της Λιβύης, θέση που περιπλέκει πολύ τα πράγματα στη βορειοαφρικανική χώρα. Πάντως, σχετικά με το laptop υπήρξε ήδη άμεσο «ενδιαφέρον» από την Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής στη Στουτγάρδη.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Τέλος, ο Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας και τους προέδρους της Σενεγάλης, Τζιμπουτί και Νιγηρίας στα πλαίσια των γνωστών τουρκο-αφρικανικών επαφών.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter