Η εκδήλωση είχε χαρακτήρα απολογισμού των τελευταίων 16 χρόνων που βρέθηκε στο τιμόνι της Καγκελαρίας, καθώς μετά τις 26 Σεπτεμβρίου θα παραδώσει τα ηνία.
Οι πρόσφατες φονικές πλημμύρες στη Γερμανία και η πρωτοφανής υγειονομική κρίση δεν άφησαν χώρο για νοσταλγικές αναδρομές. Οι ερωτήσεις έπεσαν βροχή για τις πολιτικές της γερμανικής κυβέρνησης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λόγω του υπόβαθρου της καγκελαρίου στη Φυσική και στο προσωπικό της ενδιαφέρον για το περιβάλλον – έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος. Η ίδια σημείωσε πως έγιναν κινήσεις για μια «πράσινη» διακυβέρνηση, ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα επιστημονικά δεδομένα απαιτούν επιτάχυνση των προσπαθειών. Οπως δήλωσε, τα μέτρα δεν ήταν αρκετά σε σχέση με το στόχο να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Τόνισε, δε, την αναγκαιότητα να επιταχυνθούν στην Ε.Ε. οι διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα. Η καγκελάριος εικάζει ότι οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν θα συνεπάγονται «βαθιές τομές» στη ζωή των ανθρώπων, στον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας και στην προμήθεια ενέργειας.
Η πανδημία κορονοϊού αποτέλεσε το κορυφαίο ζήτημα αντιμετώπισης τους τελευταίους μήνες της θητείας της. Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων και απηύθυνε έκκληση στους εμβολιασμένους να ενθαρρύνουν τους ανεμβολίαστους στο στενό τους περιβάλλον να κλείσουν το ραντεβού τους και να κάνουν το εμβόλιο. Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα να τηρούνται οι κανόνες προστασίας, όπως η κοινωνική απόσταση, χρήση μάσκας και η πραγματοποίηση των διαγνωστικών τεστ.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, η καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στην Αθήνα και στην Αγκυρα. Τα «μικρά βήματα υπονομεύονται», σύμφωνα με την καγκελάριο, από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο. «Το αίτημά του βρίσκεται σε αντίθεση με ψηφίσματα των ΟΗΕ και συνιστά πλήγμα για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Το πλήγμα αυτό δεν θα πρέπει όμως να αποθαρρύνει. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα πρέπει να ξεπεραστεί μέσω συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά θα χρειαστεί πολύ χρόνο», δήλωσε η καγκελάριος, σύμφωνα με ανταπόκριση της «Deutsche Welle».
Η Ανγκελα Μέρκελ, όπως συνηθίζει, κράτησε ίσες αποστάσεις απέναντι στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν έβλεπα και εξακολουθώ να μη βλέπω ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Αλλά, όπως είπε, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για καλές σχέσεις με την Αγκυρα κυρίως λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος, σημειώνοντας πως η Τουρκία κάνει καλή δουλειά ιδιαίτερα με τους Σύρους πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. να διαθέσει άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
«Σφίγγα» για το μέλλον της
Η Ανγκελα Μέρκελ ανέλαβε τα ηνία της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης το 2005, ωστόσο δεν θα είναι υποψήφια για πέμπτη θητεία στην Καγκελαρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Παραδέχθηκε πως δεν είχε χρόνο να σκεφτεί με τι θα ασχοληθεί όταν ολοκληρωθεί η τελευταία θητεία της. «Με τον καιρό, κάτι θα βρεθεί να κάνω δήλωση», είπε. Ερωτηθείσα για το ότι ο πιθανός διάδοχός της, υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών Αρμιν Λάσετ, είχε επαινέσει τη στάση του ακροδεξιού κόμματος AfD ως προς την επιστήμη, η Μέρκελ απάντησε ότι πλέον «όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει εκθετική αύξηση». «Με τον Αρμιν Λάσετ βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο», ξεκαθάρισε.
Η υπόθεση «Πήγασος»
Το ζήτημα της επικαιρότητας με την υπόθεση κατασκοπείας 50.000 στόχων (πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών) με το κακόβουλο λογισμικό «Πήγασος» της ισραηλινής εταιρίας NSO δεν έμεινε ασχολίαστο. «Είναι σημαντικό τέτοιο λογισμικό να μην καταλήγει σε κακά χέρια και δεν πρέπει να πωλείται λογισμικό σε χώρες όπου η επιτήρηση των επιχειρήσεων (υποκλοπών) από τη Δικαιοσύνη δεν είναι ίσως διασφαλισμένη», δήλωσε η καγκελάριος.
Πρόκειται για το πρώτο σχόλιο της Μέρκελ σχετικά με την υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο παγκοσμίως. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, άλλαξε τηλέφωνο και συσκευή μετά τις αποκαλύψεις ότι ήταν μεταξύ των στόχων υποκλοπών, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις εγχώριες αρχές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Εμβολιασμός: Κίνητρα για ραντεβού «Ελευθερίας» σε γιατρούς, φαρμακοποιούς
- Φολέγανδρος: «Δολοφόνησε για ασήμαντη αφορμή» – Το σκεπτικό της προφυλάκισης του 30χρονου
- Όλες οι ρυθμίσεις για παλαιά και νέα χρέη στην εφορία – Κριτήρια, μυστικά, παγίδες
- Μάτι: «Τρέχουν» οι παρεμβάσεις τρία χρόνια μετά την τραγωδία
- Ανάλυση «Ε.Τ.»: Σκληρό διπλωματικό παρασκήνιο για την καταδίκη της Τουρκίας για τα Βαρώσια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter