Στις 27 Ιουνίου, οι ηγέτες του Ιράκ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου συναντήθηκαν στη Βαγδάτη για συνομιλίες υψηλού επιπέδου. Η εξάρτηση αυτών των τριών αραβικών μεσαίων δυνάμεων από εξωτερική υποστήριξη θα περιορίσει τον γρήγορο σχηματισμό της νέας τριμερούς συμμαχίας τους. Αλλά τα κοινά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα θα τροφοδοτήσουν και πάλι τη σταδιακή δημιουργία μιας συμφωνίας, ιδίως αν η απειλή της τουρκικής και ιρανικής περιφερειακής επιρροής αυξηθεί.
ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ακολούθησαν μήνες προετοιμασίας. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουσταφά Καντίμι, οικοδεσπότης της συνάντησης της 27ης Ιουνίου, αναφέρθηκε στην ύπαρξη ενός «κρίσιμου ιστορικού σημείου καμπής» τόσο στην παγκόσμια μάχη κατά του κορονοϊού όσο και στον περιφερειακό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, επιτρέποντας τη δημιουργία μιας νέας περιφερειακής συμμαχίας, η οποία επιδιώκει να επιτύχει ισχυρότερους δεσμούς σε τρεις τομείς: Την οικονομική εταιρική σχέση, την πολιτική συνεργασία και τον συντονισμό σε επίπεδο ασφάλειας και πληροφοριών.
ΤΟ ΙΡΑΚ, από την πλευρά του, προσπαθεί να δημιουργήσει καλύτερες σχέσεις με την πλειονότητα των αραβικών χωρών για να ενισχύσει τη δυνατότητά του να αντέξει την αυξανόμενη πίεση από το Ιράν και, σε μικρότερο βαθμό, από την Τουρκία. Η κυβέρνηση του Ιράκ ήταν ο κύριος εμπνευστής της νέας αραβικής συμμαχίας. Η ενίσχυση των σχέσεων με άλλα αραβικά έθνη αποτελεί μέρος της προσπάθειας των σουνιτών πολιτικών να μειώσουν τη μεγάλη οικονομική και ενεργειακή εξάρτηση του Ιράκ από το Ιράν, η οποία μπορεί να αποτελέσει βάρος, λόγω των κυρώσεων και της δυτικής αντίθεσης προς την Τεχεράνη. Το Ιράκ εξαρτάται, επίσης, από την Τουρκία για μέρος της υδροδότησης, καθώς και για το εμπόριο – ειδικά στο πλούσιο σε πόρους Βόρειο Ιράκ, όπου η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν συνεργάζεται στενά με την Αγκυρα για την εξαγωγή πετρελαίου.
Η ΛΙΓΟΤΕΡΗ συνεργασία ενάντια σε κοινούς εχθρούς, όπως το Ισλαμικό Κράτος, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Τουρκία και το Ιράν να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή, κάτι που ορισμένα αραβικά κράτη θα θεωρήσουν ως απειλή. Το χάος της Αραβικής Ανοιξης του 2011 και η δράση των μαχητικών ομάδων, που προέκυψε τα επόμενα χρόνια, έφεραν κοντά πολλούς περιφερειακούς αντιπάλους, μεταξύ των οποίων το Ιράν και την Τουρκία, καθώς και την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ιράκ. Η απειλή του Ισλαμικού Κράτους οδήγησε, επίσης, σε μια βαθύτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Ενώ η παγκόσμια τζιχαντιστική οργάνωση απέχει πολύ από την εξάρθρωσή της, το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει την ικανότητά του να αναπτύσσεται γρήγορα και να κερδίζει εδάφη, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και άλλες περιφερειακές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει καλύτερα τις δυνατότητές τους εναντίον της τρομοκρατίας.
Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και του Ιράκ από εξωτερικές δυνάμεις για συμφέροντα οικονομικά και σε επίπεδο ασφαλείας όχι μόνο θα επιβραδύνει τη δημιουργία της συμμαχίας τους, αλλά θα περιορίσει και το τελικό πεδίο εφαρμογής της. Αυτά τα τρία αραβικά κράτη εξαρτώνται όλα με κάποιο τρόπο από εξωτερική βοήθεια και δεν έχουν την πολυτέλεια να γκρεμίσουν τις γέφυρες με τους πλουσιότερους υποστηρικτές τους. Για τον λόγο αυτόν, η νέα τους συμμαχία αποσκοπεί μόνο στη διαφοροποίηση των δεσμών τους, διατηρώντας παράλληλα τις υπάρχουσες σχέσεις βοήθειας και εμπορίου. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία βρίσκονται ακριβώς πίσω από το Ισραήλ, όσον αφορά στη λήψη της μεγαλύτερης βοήθειας για το ζήτημα της ασφάλειας από τις ΗΠΑ, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό θα αλλάξει.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, η Ιορδανία και το Ιράκ μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την περιφερειακή κυριαρχία των δυνάμεων του Αραβικού Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, που προσπαθούν να καλοπιάσουν τον αραβικό κόσμο να υποστηρίξει την πολιτική και τις προτεραιότητές τους. Αλλά είναι, επίσης, απίθανο το Κάιρο, το Αμάν και η Βαγδάτη να απορρίψουν τα επενδυτικά χρήματα του Αραβικού Κόλπου, δίνοντας κάποια πολιτική επιρροή στις κυβερνήσεις του Ριάντ και του Αμπου Ντάμπι. Το εξαρτώμενο από το πετρέλαιο και καταχρεωμένο Ιράκ, ειδικότερα, δεν είναι σε θέση να απορρίψει την ξένη χρηματοδότηση, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια βαθύτερη οικονομική κρίση.
ΜΙΑ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ συμμαχία μεσαίων δυνάμεων μεταξύ των λιγότερο πλούσιων αραβικών κρατών του Κόλπου θα προσφέρει κάποια αντίσταση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες έχουν διοχετεύσει τον πλούτο τους σε προσπάθειες να γίνουν ηγέτες του ευρύτερου αραβικού κόσμου. Το Αμπου Ντάμπι και το Ριάντ πιθανότατα θα προσπαθήσουν να κερδίσουν ή τουλάχιστον να αντλήσουν κάποιο όφελος από οποιουσδήποτε αυξανόμενους δεσμούς από ορισμένους από τους βασικούς αραβικούς εταίρους τους στην περιοχή, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι τον έλεγχο των εκκολαπτόμενων σχέσεων.
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και του Ιράκ θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή της ανάπτυξης μιας άλλης πολυεθνικής απειλής στην περιοχή, όπως αυτή που κάποτε αποτελούσε το Ισλαμικό Κράτος. Και οι τρεις χώρες διαθέτουν ικανές υπηρεσίες πληροφοριών και δυνάμεις ασφάλειας που έχουν λάβει σημαντική εκπαίδευση από τη Δύση και τις ΗΠΑ. Οι ισχυρότεροι δεσμοί μεταξύ τριών από τους στενότερους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της ασφάλειας και της διπλωματίας θα καθησυχάσουν, επίσης, την Ουάσιγκτον ότι μια περαιτέρω απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων στο μέλλον δεν θα διαταράξει σε μεγάλο βαθμό την περιφερειακή σταθερότητα σύμφωνα με τους αμερικανικούς στόχους. Υπάρχουν, επίσης, κάποια πιθανά αναξιοποίητα εμπορικά οφέλη, όσον αφορά στους ενεργειακούς και τους εμπορικούς δεσμούς, που θα μπορούσαν να είναι αμοιβαία επωφελή και για τις τρεις χώρες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Covid Free GR: Η εφαρμογή στα κινητά για να μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους – Πώς θα λειτουργεί
- Τι θα ισχύσει σε εστίαση και διασκέδαση από 16 Ιουλίου – Όλα τα μέτρα
- Μύκονος: Δολοφόνησαν 27χρονο – Άγρια συμπλοκή για οικονομικές διαφορές
- Φαλάσαρνα: Λιώνουν από αγωνία οι γονείς του 16χρονου Νικόλα – «Περιμένουμε ένα σημάδι»
- Κορονοϊός: «Βόμβα» από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ – «Περιμένουμε 3.000 κρούσματα την Τρίτη»
- Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη – «Ένας μπορεί να κολλήσει 100 σε κορονοπάρτι»
- Ολυμπιακός – Γαλατάσαραϊ: «Πόλεμος» δηλώσεων από Τερίμ και Τσαβούσογλου – «Δεν είμαστε φίλοι»
- Βάσεις 2021: Ο χάρτης ανά πεδίο – Πού πέφτουν και πού ανεβαίνουν οι βάσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter