Ένας Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post” σχετικά με αναφορά της πρώην (υπηρεσιακής) υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Σάλι Γκέιτς προς το Λευκό Οίκο, στα τέλη Ιανουαρίου. Η Γέιτς εξέφραζε την εκτίμηση ότι ο Φλιν είχε παραπλανήσει το Λευκό Οίκο σχετικά με τη φύση της επικοινωνίας που είχε με το Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τη Γέιτς, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ήταν ενδεχόμενο να είχε περιέλθει σε ευάλωτη θέση έναντι πιθανού εκβιασμού του, από τους Ρώσους, σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου Αμερικανού αξιωματούχου. Ωστόσο, λίγο αργότερα, η Γέιτς απαλλάχθηκε των καθηκόντων της, εξαιτίας της αντίθεσης της, στην εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του Τραμπ, αναφορικά με την προσωρινή απαγόρευση εισόδου ταξιδιωτών και προσφύγων στις ΗΠΑ, από επτά χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.
Όπως γίνεται κατανοητό, η ευάλωτη θέση του Φλιν εστιάζεται στην παραβίαση του νόμου (Logan Act) που απαγορεύει την εμπλοκή πολιτών σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, με δεδομένο ότι οι συνομιλίες προσδιορίζονται στα τέλη Δεκεμβρίου και πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, ως Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Κατά τη γενικότερη εκτίμηση η παράνομη αυτή συμπεριφορά του, θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκβιασμού από τους Ρώσους, στην περίπτωση που παρέμεινε στη θέση του.
Από την άλλη μεριά, Αμερικανός αξιωματούχος περιγράφοντας τις συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε ότι ο Φλιν δεν είχε δώσει κάποια υπόσχεση για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Ωστόσο, άφηνε να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά της Ρωσίας, για την πολεμική εμπλοκή στην Ουκρανία, αλλά και την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στην προεδρική προεκλογική εκστρατεία του 2016, “δεν ήταν αναγκαίο να εξακολουθούν να εφαρμόζονται από μία αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προσβλέπει στην αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας,” τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.
Ο Φλιν είναι απόστρατος υποστράτηγος, αλλά κι ένας από τους αρχικούς υποστηρικτές του Τραμπ, καθώς τάσσεται κατά του γραφειοκρατικού κατεστημένου στην Ουάσιγκτον, ενώ είναι υποστηρικτής της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.
Η παραίτηση του Φλιν μαζί με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και το κλίμα πολιτικής αντίθεσης που επικρατεί στο Κογκρέσο, έναντι της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, απομακρύνει από το επιτελείο του Τραμπ, τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της υιοθέτησης μιας πιο διαλλακτικής γραμμής έναντι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την άποψη Αμερικανού αξιωματούχου. Η αποχώρησή του “καθιστά λιγότερο πιθανή την υλοποίηση μιας δραστικής αλλαγής, τουλάχιστον για το άμεσο χρονικό διάστημα,” τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.
Από την άλλη μεριά, διατυπώνεται και η άποψη, ότι η παραίτηση Φλιν θα ενισχύσει την επιρροή ορισμένων υπουργών, όπως, του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Ματίς και του υπουργού των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. Παράλληλα, στην Ουάσιγκτον εκφράζονται εκτιμήσεις για ενίσχυση της ισχύος των προεδρικών συμβούλων Στιβ Μπάνον και Στίβεν Μίλερ, οι οποίοι είναι γνωστό ότι ασκούν επιρροή στον πρόεδρο Τραμπ.