Δύο μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (27 Απριλίου), ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό υπερασπίστηκε το ενιαίο νόμιμα που το χαρακτήρισε “όπλο στον διεθνή ανταγωνισμό”. “Αν ήμασταν ολομόναχοι (…) θα βρισκόμασταν άοπλοι απέναντι στην κερδοσκοπία των χρηματαγορών (…) και απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις στο δολάριο” είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Χωρίς το ευρώ, η χρηματοδότηση του γαλλικού δημόσιου χρέους θα στοίχιζε επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε επιτόκια, πρόσθεσε.
“Πολλές χώρες που έχουν το ευρώ, όπως εμείς (…) τα καταφέρνουν πολύ καλά στον οικονομικό τομέα, όσον αφορά την απασχόληση και έχουν ισχυρή ανάπτυξη”, σημείωσε. Επιπροσθέτως, “τα επιτόκια, αφότου εισαγάγαμε το ευρώ, υποχώρησαν κατά περίπου 1,5%”, συνέχισε, υπενθυμίζοντας πόσο σημαντικά είναι για τον καθορισμό των επιτοκίων των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.
Η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ζητά την επαναφορά ενός “εθνικού νομίσματος” αλλά και τη δημιουργία, παράλληλα, ενός κοινού νομίσματος που θα διαφέρει από το ευρώ. Για να γίνει κάτι τέτοιο πάντως θα χρειαστεί να συμφωνήσουν και οι υπόλοιπες χώρες που σήμερα χρησιμοποιούν το ευρώ.