Ο MERS-CoV παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2012 στη Σαουδική Αραβία. Ο ιός ήταν πολύ θανατηφόρος, καθώς περίπου το 40% των αρχικών ασθενών είχαν αποβιώσει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η πλειονότητα των λοιμώξεων προήλθε από μολυσμένες αραβικές καμήλες (δρομάδες). Βρέθηκαν, επίσης, κάποια στοιχεία ότι οι καμήλες είχαν μολυνθεί από μολυσμένες νυχτερίδες.
Ο ιός MERS δεν έλαβε μεγάλη προσοχή παγκοσμίως και αυτό καθώς δε φάνηκε να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων. Από το αρχικό ξέσπασμα, επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι έως και 80% των ζώων στα οποία εντοπίζεται (αραβικές καμήλες) έχουν αντισώματα έναντι του MERS-CoV. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των ζώων αυτών ζουν στην Αφρική.
Ένα “μυστήριο” σχετικά με τον ιό είναι γιατί δε μολύνθηκαν περισσότεροι Αφρικανοί ενώ ο αριθμός των καμηλών και των αλληλεπιδράσεων με τους ανθρώπους είναι πολύ μεγάλος στην αφρικανική ήπειρο. Για να το μάθουν, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα του ιού σε διάφορα μέρη στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αναζητώντας τις παραλλαγές του. Ομαδοποίησαν σε διαφορετικές ομάδες αυτά από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Συνέκριναν τα δείγματα χρησιμοποιώντας ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα. Διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές που προέρχονται από αραβικές ομάδες ήταν εύκολα μεταδοτικές στους ανθρώπους, ενώ οι παραλλαγές που συλλέχθηκαν στην Αφρική δεν ήταν. Μια πιο προσεκτική ματιά στις δύο ομάδες των δειγμάτων έδειξε ότι οι διαφορές μεταξύ των παραλλαγών εντοπίζονταν στα αμινοξέα της πρωτεΐνης S. Μέσω γενετικής τροποποίησης, δηλαδή χειρισμό των γονιδίων, μιας αφρικανικής παραλλαγής με τα ίδια αμινοξέα επέτρεψε στην παραλλαγή που προέρχεται από την Αφρική να μολύνει πιο εύκολα ανθρώπινα κύτταρα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο λόγος που η παραλλαγή από τα δείγματα που συλλέχθηκαν στη Μέση Ανατολή δεν έχει ακόμη μεταλλαχθεί για να μολύνει τον άνθρωπο οφείλεται στο εμπόριο των δρομάδων, το οποίο είναι στην ουσία μόνο από τη μία πλευρά, με τα ζώα να εμπορεύονται από την Αφρική στη Μέση Ανατολή. Εάν το εμπόριο αντιστραφεί κάποια στιγμή, ή άλλο ζώο γίνει φορέας και εμπορεύεται στην Αφρική, ενδέχεται να προκύψουν μεταλλάξεις που θα προκαλέσουν μια θανατηφόρα πανδημία.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι: «Ελευθερώνεται» η διασκέδαση – Επιστρέφει η μουσική, τι αλλάζει στο ωράριο κυκλοφορίας
- Καιρός: «Αγριεύουν» τα καιρικά φαινόμενα από την Τετάρτη – Βροχές στην Αττική, πού θα «χτυπήσουν» καταιγίδες και χαλάζι [βίντεο]
- Γλυκά Νερά: «Μέχρι μέσα Ιανουαρίου συμβούλευα την Καρολάιν»
- Το μετάνιωσε ο παπάς που χρησιμοποίησε κουταλάκια μιας χρήσης στη Θεία Κοινωνία
- Survivor: Ο Μπόγδανος «λύτρωσε» τους Amigos – «Τα έδειξε» ξανά ο Κόρο [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter