Όπως, πάντως, ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά τη συνάντησή τους, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο.
«Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.
«Ακριβώς γι’ αυτό, σ’ αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση μ’ αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε ενώ καθόταν δίπλα στον Ερντογάν. «Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας», τόνισε η Μέρκελ.
«Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Ερντογάν και η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο, υπογράμμισε ακόμη η καγκελάριος.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Ο Ερντογάν δήλωσε πως συζήτησε με την Μέρκελ για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία.
Ένταση μπροστά στις κάμερες
Ένταση επικράτησε ωστόσο σε κάποια φάση της συνάντησης.
Συγκεκριμένα, υπήρξε αντίδραση από τον Τούρκο Πρόεδρο, όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος χρησιμοποίησε τη φράση «ισλαμιστική τρομοκρατία».
«Παρακαλώ μην τη χρησιμοποιείτε αυτή τη φράση. Ως μουσουλμάνος Πρόεδρος, δεν μπορώ να το δεχθώ», είπε ο Ερντογάν στην Μέρκελ που δεν έχει συνηθίσει να της μιλάνε έτσι.
Η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε μάλλον αμήχανα, εξηγώντας ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ «ισλαμικού» και «ισλαμιστικού» και πρόσθεσε ότι η ίδια δίνει μεγάλη σημασία στη θρησκευτική ελευθερία στη Γερμανία, θέλοντας να του υπενθυμίσει ότι δεν είναι «ισλαμοφοβική», όπως ένιωσε ότι πήγε να την παρουσιάσει.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklama sırasında Merkel’in kullandığı ‘İslamist terör’ ifadesine tepki gösterdi. pic.twitter.com/kwyF9YpJ6m
— Yeni Şafak (@yenisafak) 2 Φεβρουαρίου 2017