O Δούκας του Εδιμβούργου πέθανε «γαλήνια» στο κάστρο του Ουίνδσορ, την κατοικία του, μετά από νοσηλεία ενός περίπου μήνα λόγω προβλημάτων στην καρδιά.
«Ήταν επιθυμία του Δούκα να πεθάνει ήσυχα στο σπίτι», είπε η πηγή. «Ξέραμε ότι όταν μεταφέρθηκε στο σπίτι ήταν για να πεθάνει με τους δικούς του όρους, όχι σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, αλλά στο δικό του κρεβάτι».
Η ίδια πηγή συμπλήρωσε: «Ο Φίλιππος δεν ήθελε μεγάλη φασαρία. Ήθελε να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο μέχρι το τέλος».
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρίγκιπας Φίλιππος εισήχθη στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά. Πήρε εξιτήριο στις 16 Μαρτίου και ήταν η τελευταία φορά που εθεάθη δημόσια.
Η βασίλισσα θεωρεί το κάστρο του Ουίνδσορ σπίτι της και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ως το γραφείο της, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε το 1921 στην Ελλάδα, πριν η οικογένειά του εξοριστεί από τη χώρα όταν ο ίδιος ήταν βρέφος. Ο αρχικός του τίτλος ήταν «πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας», αλλά μετά τον αρραβώνα του με την Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου χρίστηκε «Δούκας του Εδιμβούργου».
Τον περασμένο Νοέμβριο, η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος γιόρτασαν τα 73 χρόνια γάμου τους.
Ζωή σαν παραμύθι
Στην Ελλάδα έχουν δημοσιοποιηθεί προσφάτως φωτογραφίες του πρίγκιπα Φίλιππου ως τσολιαδάκι σε ηλικία 9 ετών. Αυτή ήταν μια από τις σπάνιες ενδείξεις της ελληνικής «πλευράς» του. Στην πραγματικότητα, ήταν απόγονος Δανών γαλαζοαίματων του δανογερμανικού οίκου των Γκλύξμπουργκ, που έτυχε να γεννηθεί στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας από τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και την πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, σε μια ταραγμένη περίοδο για την Ελλάδα. Βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο παλιό φρούριο της Κέρκυρας. Η οικογένειά του εξορίστηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς ο πατέρας του κατηγορήθηκε για προδοσία, μαζί με τον θείο του, βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄. Ο Φίλιππος μεγάλωσε από μικρή ηλικία σε συγγενείς, στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, καθώς ο πατέρας του προτίμησε να εγκατασταθεί στο Μόντε Κάρλο και η μητέρα του κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική, διαγνωσμένη με σχιζοφρένεια.
Στο Βασιλικό Ναυτικό
Το 1933 τον έστειλαν σε σχολείο στη Γερμανία αλλά μετά την άνοδο του ναζισμού έφυγε για τη Σκοτία και στη συνέχεια κατετάγη στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Οταν αποφοίτησε το 1939, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έζησε για ένα μήνα με τη μητέρα του Αλίκη στην Αθήνα. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Φίλιππος υπηρέτησε στη Μεσόγειο, πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου. Κατά την εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στη Σικελία έσωσε το πλοίο στο οποίο υπηρετούσε από βομβαρδισμό.
Λίγο πριν από τον πόλεμο άρχισε να αλληλογραφεί με τη μακρινή εξαδέλφη του, πριγκίπισσα Ελισάβετ, με την οποία είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά το 1934. Η 13χρονη πριγκίπισσα γοητεύτηκε από την πρώτη στιγμή από τον ψηλό αξιωματικό και παρά την απόσταση, τις τραγωδίες, οι δύο ερωτευμένοι ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, μετά το τέλος του πολέμου. Για να παντρευτεί την Ελισάβετ ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους τίτλους του βασιλικού οίκου της οικογένειάς του, πήρε τη βρετανική υπηκοότητα και υιοθέτησε το επώνυμο Μαουντμπάτεν.
Ο Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ απέκτησαν τέσσερα παιδιά (τον Κάρολο, την Αννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο), 8 εγγόνια και 10 δισέγγονα. «Είμαι ο μόνος άνδρας στη χώρα που δεν θα δώσει στα παιδιά του το επίθετό του», φέρεται να είχε πει κάποτε. Το 1960 η βασίλισσα Ελισάβετ με διάταγμα αποφάσισε ότι η ίδια και οι γιοι της θα έχουν το επίθετο Μαουντμπάτεν-Oυίνδσορ.
Στήριγμα
Η βασίλισσα Ελισάβετ έχασε το στήριγμά της -όπως σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ- που ήταν πάντα εκεί για να τη στηρίζει στις δυσκολίες. Ο πρίγκιπας Φίλιππος την κράτησε όρθια όταν έχασε τη μητέρα και την αδελφή της, όταν ξέσπασε… τυφώνας στο Μπάκιγχαμ μετά το διαζύγιο του Καρόλου με την Νταϊάνα κι όταν η «πριγκίπισσα του λαού» έχασε τη ζωή της, αφήνοντας για καιρό μια βαριά σκιά πάνω από το παλάτι. Ηταν εκείνος που προέτρεψε τον γιο του Κάρολο να ζητήσει από την Νταϊάνα να παντρευτούν. Οταν χώρισαν, ο Φίλιππος έγραψε μια επιστολή στην Νταϊάνα με την οποία της ζητούσε συγγνώμη για τη σχέση του πρίγκιπα Καρόλου με τη σημερινή δούκισσα Καμίλα. Μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, ο Φίλιππος πήρε πρωτοβουλίες για να προστατεύσει τους δυο εγγονούς του, Γουίλιαμ και Χάρι. Ακόμη και στην τελευταία «θύελλα» που χτύπησε το παλάτι κι έχει το όνομα της Μέγκαν Μαρκλ, ο πρίγκιπας Φίλιππος προσπάθησε να διευθετήσει την κρίση, αν και ήδη είχε κλονιστεί η υγεία του.
Βασιλική τελετή
Η σορός του πρίγκιπα δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα -δεν το ήθελε και ο ίδιος- και η τελετή της κηδείας του θα είναι βασιλική, αλλά όχι κρατική, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε εκφράσει την προτίμησή του για μια απλή κηδεία, χωρίς επισημότητες. Καλεσμένοι στη νεκρώσιμη ακολουθία που θα γίνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, θα είναι η οικογένεια, φίλοι και ηγέτες από χώρες της Κοινοπολιτείας. Ο πρίγκιπας Φίλιππος ενδέχεται να ταφεί στους κήπους του Φρόγκμορ, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ βγάζει βόλτα τα σκυλιά της. Είναι εκτός ορίων για το κοινό, κάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο για την οικογένεια. Εκεί έχουν ταφεί η βασίλισσα Βικτώρια, προγιαγιά του πρίγκιπα Φιλίππου, δίπλα στον σύζυγό της, πρίγκιπα Αλμπερτ.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μητσοτάκης: Επέκταση του self test σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, μεταφορές και delivery
- Δολοφονία Καραϊβάζ – Συγκλονιστική μαρτυρία: Είδα τον Γιώργο μέσα στα αίματα – Οι κάμερες αποκάλυψαν τους εκτελεστές
- Self test – Παρασκευής στο Εleftherostypos.gr: Τι υποδηλώνουν για την επιδημιολογική εικόνα
- Συγκλονιστικό βίντεο αφιέρωμα για τον αδικοχαμένο Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο που έπεσε στο…
- «Ο Ωνάσης τη νάρκωσε και τη βασάνισε» – Βιογραφία «φωτιά» για τη Μαρία Κάλλας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr