Σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ληφθεί αυστηρότατοι υγειονομικοί περιορισμοί, λόγω του επίμονου φονικού νέου κύματος της πανδημίας Covid.
Με σχεδόν άδειες από πιστούς εκκλησίες και χωρίς τη συμμετοχή κόσμου στις τελετές της μεγάλης γιορτής του Πάσχα πέρασαν αυτές οι άγιες μέρες για τους Καθολικούς στην Ιταλία.
Στην Ιταλία
Στο διεθνές μήνυμά του «Urbi et Οrbi» προς όλο το ποίμνιο της Εκκλησίας των Ρωμαιοκαθολικών, ο Πάπας μίλησε επίσης για το δικαίωμα πρόσβασης στα εμβόλια, καλώντας να επικρατήσει το πνεύμα ενός διεθνισμού των εμβολίων, ενώ αναφέρθηκε στα δεινά που προκάλεσε η πανδημία στους φτωχούς ανθρώπους.
Ολη η Μεγάλη Εβδομάδα πέρασε στην Ιταλία υποτονικά, καθώς οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινη ζώνη», με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.
Οι τοπικές αρχές και η κυβέρνηση επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ιδίως στο εσωτερικό της χώρας – καθώς το Πάσχα είναι η θρησκευτική γιορτή που χαρακτηρίζεται από ευρείες οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Η λειτουργία της Ανάστασης έληξε πριν από τις 10 το βράδυ, ώστε οι πιστοί να επιστρέψουν στα σπίτια τους προτού ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω των έκτακτων μέτρων.
Στη Γαλλία
Στη Γαλλία, η γιορτή του Πάσχα έγινε εν μέσω του τρίτου, αυστηρού, εθνικού λοκντάουν, που θα διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου.
Οι Αρχές επέτρεψαν κατ’ εξαίρεση μέχρι σήμερα το βράδυ τις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών. Το μεγάλο ιερό της Παναγίας της Λούρδης ήταν άδειο, και μόνο το Μεγάλο Σάββατο περίπου 500 προσκυνητές έφθασαν στον εξωτερικό χώρο, που οδηγεί στη θαυματουργή σπηλιά όπου, σύμφωνα με την καθολική παράδοση, η Παρθένος Μαρία εμφανίστηκε το 1858.
Η Γερμανία, που αντιμετωπίζει νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, εξετάζει αυστηρότερα μέτρα και αυστηροποίησε για δύο εβδομάδες τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Εν τω μεταξύ, αρκετοί ειδικοί τάσσονται υπέρ της πρότασης του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν για παραχώρηση μεγαλύτερης ελευθερίας σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού.
Στην Ιερουσαλήμ
Σε αντίθετους ρυθμούς από την Ευρώπη γιόρτασαν στην Ιερουσαλήμ οι Χριστιανοί Καθολικοί το μαρτύριο του Θεανθρώπου και την Ανάσταση.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν χαλαρώσει αρκετά τα μέτρα μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού και επέτρεψαν να γίνουν οι τελετές κανονικά. Εκατοντάδες πιστοί γέμισαν τους δρόμους της Παλιάς Πόλης τη Μεγάλη Παρασκευή, και όσοι βρέθηκαν αυτές τις μέρες στους Αγίους Τόπους σχεδόν «ξέχασαν» την πανδημία.
Αντίθετα, στον Λίβανο επιβλήθηκαν νέοι αυστηροί περιορισμοί λόγω της νέας έξαρσης μολύνσεων από κορωνοϊό. Στη χώρα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 6.300 και τα κρούσματα αγγίζουν σχεδόν το μισό εκατομμύριο.
Τρίτο βίαιο κύμα κορωνοϊού
Η Λατινική Αμερική γνωρίζει νέα «εισβολή» στελεχών του κορωνοϊού και τα καταγεγραμμένα κρούσματα της περιοχής ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια, παρά τα αυστηρά μέτρα σε αρκετές χώρες.
Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής κλείνουν τα σύνορά τους με τη Βραζιλία, όπου η κατάσταση της πανδημίας είναι ανεξέλεγκτη. Στη Χιλή το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τέθηκε πάλι σε λοκντάουν, ενώ το Περού έλαβε αυστηρότατα μέτρα στη διάρκεια αυτών των ημερών του Πάσχα.
Εν τω μεταξύ, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, που πρόκειται να λάβει σύντομα άδεια χορήγησης στον πληθυσμό από την Ειδική Επιτροπή Φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δέχθηκε πλήγμα μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Αργεντινής, Αλμπέρντο Φερνάντες, ο οποίος δήλωσε ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό αν και είχε εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Η Αργεντινή μετρά πάνω από 2,3 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 56.000 θανάτους από κορωνοϊό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr