Για τον Ο’ Κίφι οι αγοραπωλησίες εκτάσεων άνω των 4.000 στρεμμάτων θεωρούνται είδηση και επιπλέον η Ανατολική Ουάσιγκτον διαθέτει από τα καλύτερα και ακριβότερα χώματα. Οταν ανακάλυψε ότι αγοραστής ήταν μια μικρή, μυστηριώδης εταιρία από τη Λουιζιάνα, του ξύπνησε η περιέργεια. Ανέθεσε, λοιπόν, σε συνεργάτες του να ψάξουν το ζήτημα κι εκείνοι δεν άργησαν να βρουν την απάντηση. Η εταιρία της Λουιζιάνα ενεργούσε για λογαριασμό της Cascade Investment LLC, δηλαδή της ελάχιστα προβεβλημένης επενδυτικής εταιρίας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Μπιλ Γκέιτς! Η άκρη του νήματος είχε βρεθεί.
Είναι παντού
Ο έμπειρος Ο’ Κίφι, πάντως, δεν έπεσε από τα σύννεφα. Γνώριζε ότι εδώ και χρόνια ο ιδρυτής της Microsoft αγοράζει καλλιεργήσιμες εκτάσεις μέσω θυγατρικών της Cascade. Πλέον ο πληθωρικός Γκέιτς -ο άνθρωπος που μεγάλο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού… αγαπά να μισεί καθώς χώνει την ουρά του παντού, από τη διανομή των εμβολίων έως την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και από την αειφόρο γεωργία με τον οργανισμό Leading Harvest έως τα μεταλλαγμένα και το σχέδιο να τρέφεται κάποια στιγμή ο κόσμος με 100% συνθετικό κρέας- είναι πλέον ο μεγαλύτερος κάτοχος αγροτικών εκτάσεων στις ΗΠΑ, έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό του περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα (242.000 acres) σε 18 Πολιτείες!
Τα «τσιφλίκια» του Γκέιτς εκτείνονται από τον Ειρηνικό (Ουάσιγκτον) έως τον Ατλαντικό Ωκεανό (Φλόριντα), με ενδιάμεσους σταθμούς αγροτικές Πολιτείες, όπως το Ιλινόι, η Αϊόβα, η Λουιζιάνα και η Καλιφόρνια.
Η αποκάλυψη του «The Land Report» έγινε πάραυτα θέμα στα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ (Forbes, Bloomberg κ.λπ.). Αρκετοί συνέδεσαν τις αγορές γης με το ενδιαφέρον του για την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο γεωργία, με το Newsweek να τον χαρακτηρίζει «πρωταθλητή» του κλάδου.
Κάποιοι άλλοι συνέδεσαν τις αγορές του Γκέιτς με το φιλόδοξο σχέδιο της δημιουργίας μιας φουτουριστικής πόλης της έρευνας και της τεχνολογίας στο Φίνιξ της Αριζόνα, κατά το πρότυπο της «ρομποτικής πόλης», που εγκαινίασε πρόσφατα η Toyota στους πρόποδες του όρους Φούτζι.
Ο Ο’ Κίφι υποστηρίζει ότι είναι λάθος να προσωποποιούμε όλες αυτές τις ενέργειες, μυθοποιώντας ή δαιμονοποιώντας τον Γκέιτς. Δεδομένου ότι εδώ και δεκαετίες είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία που υπολογίζεται αυτήν τη στιγμή σε 132 δισ. δολάρια, χρειάζεται μια σειρά από επενδυτικούς μάνατζερ – και αυτοί είναι στην πραγματικότητα που κινούν τα νήματα! Μόνο λαμβάνοντας υπόψη αυτήν τη λεπτομέρεια μπορούμε να λύσουμε την εύλογη απορία: «Τι τα θέλει ο Γκέιτς τόσα στρέμματα;».
Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο Μάικλ Λάρσον, επενδυτικός γκουρού του Γκέιτς από το 1994 (άρα, άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του), που λαμβάνει τις μεγάλες αποφάσεις για τις τοποθετήσεις της Cascade και έχει τον πρώτο λόγο στο κληροδότημα 50 δισ. δολαρίων του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.
«Η συμφωνία είναι απλή», έγραφε η «Wall Street Journal» από το 2014. «Ο Μάικλ Λάρσον αβγαταίνει τα λεφτά και ο Μπιλ Γκέιτς τα ξοδεύει, π.χ. με την πλουσιοπάροχη και φαινομενικά άνευ ανταλλαγμάτων χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα προγράμματα στήριξης Υγείας, γεωργίας και κατάρτισης στον Τρίτο Κόσμο, που του επιτρέπουν να εμφανίζεται ως ο “μέγας φιλάνθρωπος”».
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Μυστικοπάθεια
Το μυστικό είναι ότι ο Λάρσον και οι συνεργάτες του δεν δίνουν συνεντεύξεις, αποφεύγουν τους λογαριασμούς στο facebook και κρατούν επιμελώς στη σκιά τις μεγάλες επενδύσεις της Cascade, π.χ. στην Berkshire του Ουόρεν Μπάφετ, στην Coca-Cola και στη βιομηχανία τρακτέρ Deere & Co, αλλά και στη γνωστή Monsanto, των γενετικά τροποποιημένων και πατενταρισμένων σπόρων.
Eξάλλου, εκτός από εργαλείο για την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων του Γκέιτς σχετικά με τη διατροφή, τις καλλιέργειες και το κλίμα, η αγορά γης συνιστά αυτή καθ’ εαυτήν μια σίγουρη επένδυση σε καιρούς κρίσης – ιδού μια πεζότερη οικονομική πτυχή, που δεν σχετίζεται με τη… σωτηρία του πλανήτη και του ανθρώπινου πολιτισμού.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι το 2008 ο Μπιλ Γκέιτς ίδρυσε την πρωτοβουλία «Συμμαχία για μια Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική» (AGRA), που συγχρηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από το Ιδρυμα Ροκφέλερ και την αμερικανική κυβέρνηση. Στόχος της ήταν, υποτίθεται, ο διπλασιασμός της παραγωγής και του εισοδήματος των φτωχών αγροτών. Αυτό όμως όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε στον βαθμό που διαφημιζόταν, αλλά οδήγησε στον εξοβελισμό των ντόπιων ποικιλιών και σε αύξηση του κόστους καλλιέργειας, προς όφελος των αγρο-πολυεθνικών.
Πρόσφατα, άλλωστε, ο Γκέιτς λάνσαρε την καμπάνια «Gates Ag One», που εκτείνεται από τη Νότια Ασία έως την Υποσαχάρια Αφρική, με στόχο «να εισάγει τις επιστημονικές ανακαλύψεις στους μικρούς γεωργούς που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, ενισχύοντάς τους με τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεφύγουν από την ανέχεια». Μία συνέπεια αυτής της πολιτικής είδαμε στον ξεσηκωμό των Ινδών αγροτών κατά της νομοθεσίας Μόντι υπέρ των πολυεθνικών.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός – Παγώνη: Στο peak τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα – Τι είπε για σχολεία και καταστήματα
Σεισμός στην Ελασσόνα: Μη κατοικήσιμα 898 σπίτια – Στήνονται υποδομές για τη φιλοξενία σεισμοπλήκτων