Η συμφωνία ακολούθησε σχεδόν έναν χρόνο σιωπηλής ανθρωπιστικής συνεργασίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, με το Ισραήλ να επιτρέπει περιορισμένες δόσεις εμβολίων Sputnik V να εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ανθρωπιστικός διάδρομος του Ισραήλ στη Γάζα βοήθησε στη δημιουργία ενός ήσυχου νότιου μετώπου για το Ισραήλ, καθώς η Χαμάς περιόρισε τις επιθέσεις πυραύλων και εμπρησμών.
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ της επιχείρησης βοήθειας στη Συρία θα μπορούσε να ωθήσει το Ισραήλ να διερευνήσει ή και να διευρύνει τις ευκαιρίες για ανθρωπιστική βοήθεια αναφορικά με τη νόσο Covid-19, δημιουργώντας περιφερειακούς δεσμούς που θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν περαιτέρω τα σύνορά του, καθώς η οικονομία του ανακάμπτει από την πανδημία.
Η ταχεία πρόοδος του Ισραήλ ως προς τον εμβολιασμό και τα πολλά υποσχόμενα υγειονομικά δεδομένα αναφορικά με τον κορονοϊό προμηνύουν ότι και η οικονομία της χώρας θα επιστρέψει σε υψηλές στροφές κάποια στιγμή την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού.
Σχετική ησυχία της Χαμάς
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ από την πανδημία, το Ισραήλ χρησιμοποιούσε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω πληρεξουσίων, κυρίως από το Κατάρ, ως μοχλό για τη σχετική ησυχία της Χαμάς στα νότια σύνορα. Παρά τις περιστασιακές εκρήξεις που περιελάμβαναν ανταλλαγές πυραύλων και αεροπορικών επιθέσεων, αυτή η δυναμική βοήθησε στην αποτροπή μιας άλλης μεγάλης σύγκρουσης ανάλογης με τον πόλεμο του 2014 με βοήθεια που είχε ως μοχλό το Ισραήλ.
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ έχει κάνει περιορισμένες συμφωνίες με τη Δαμασκό ακόμη και κατά τη διάρκεια του μυστικού πολέμου του εναντίον του Ιράν, προσπαθώντας να σταθεροποιήσει τα σύνορά του κατά μήκος των υψιπέδων του Γκολάν και εμποδίζοντας τις ιρανικές δυνάμεις να εδραιωθούν στα σύνορα.
Ωστόσο, αυτές οι συμφωνίες δεν απέτρεψαν όλες τις συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης ανταλλαγής ιρανικών πυραύλων και ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στα υψίπεδα του Γκολάν το 2018.
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ της ανθρωπιστικής στρατηγική στη Συρία μπορεί να ενθαρρύνει το Ισραήλ να προσπαθήσει να επαναλάβει την ίδια πολιτική με τον Λίβανο σε μια νέα προσπάθεια για τη βελτίωση των δεσμών, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης για την επανεκκίνηση των συνομιλιών που έχουν σταματήσει και να δώσει κίνητρα στη Χεζμπολάχ να επαναλάβει πτυχές της πολιτικής του κατευνασμού με τη Χαμάς.
Με τον Λίβανο να εξαρτάται από την εξωτερική βοήθεια για την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης, μια ισραηλινή προσφορά στήριξης θα μπορούσε να προσφέρει ένα άνοιγμα για μια πιο μακροπρόθεσμη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τις πολιτικές ομάδες του Λιβάνου.
Θα μπορούσε, επίσης, να βελτιώσει το αίσθημα ορισμένων Λιβανέζων πολιτών έναντι του Ισραήλ, αυξάνοντας τις πιθανότητες επανεκκίνησης των συνομιλιών για τα θαλάσσια σύνορα. Ακόμη και με τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Λίβανος δεν έχει εξασφαλίσει, προς το παρόν, αρκετές δόσεις εμβολίων για τον πληθυσμό του.
Ο ΛΙΒΑΝΟΣ έχει επιδείξει προθυμία να διαπραγματευτεί απευθείας με το Ισραήλ για θαλάσσια σύνορα, υποδηλώνοντας μια περιορισμένη ρεαλιστική αναθέρμανση των σχέσεων στην κατά τα άλλα συγκρουσιακή του στάση με το Ισραήλ.
Ο Λίβανος και το Ισραήλ, κυριολεκτικά σε πόλεμο από το 1948, ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα το φθινόπωρο του 2020 για την επίλυση των αμφισβητούμενων, πλούσιων σε ενεργειακά αποθέματα, υδάτων. Στον Λίβανο, οι συνομιλίες αποτελούν σημείο αντιπαράθεσης, λόγω του υπάρχοντος αντι-ισραηλινού συναισθήματος, αντιμετωπίζοντας με σκεπτικισμό ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια δίκαιη συμφωνία για τα χωρικά ύδατα.
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ απειλεί να κρατήσει 58 εκατ. δολάρια σε βοήθεια που σχετίζεται με τα εμβόλια στον Λίβανο, δίνοντας προτεραιότητα στη σταθεροποίηση της ανθρωπιστικής κατάστασης της χώρας, αφότου αποκαλύφθηκε ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου του Λιβάνου έλαβαν το εμβόλιο χωρίς προηγούμενη έγκριση.
Ο Λίβανος δεν έχει αγοράσει ακόμη αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό του, μόνο 6,3 εκατομμύρια δόσεις, αρκετά για να καλύψει λιγότερο από το 50% του πληθυσμού των 6,8 εκατομμυρίων. Το ποσοστό που έχει τεθεί ως στόχος για εμβολισμούς στον Λίβανο είναι 80%. Ο πληθυσμός της χώρας περιλαμβάνει και πάνω από ένα εκατομμύριο, κυρίως, φτωχούς Σύρους πρόσφυγες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Βρετανία-Κορωνοϊός: Μέσα στο μήνα θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί όσων έχουν ηλικία άνω των 40 ετών
Γερμανία: 60 θάνατοι και πάνω από 4.700 κρούσματα του νέου κορωνοϊού
Χάος στη Μιανμάρ: Βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων – Δύο νεκροί από πυρά αστυνομικών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr