ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Βεντέτα στο Μπάκιγχαμ: Η συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ εξόργισαν τη βασίλισσα Ελισάβετ

Γκάφα του πρίγκιπα Χάρι: Αποκάλεσε «χώρα» τα Παλαιστινιακά εδάφη

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Η διάσημη σειρά «Το Στέμμα», που προβάλλεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα Netflix, καταγράφει -δίκην μυθοπλασίας- μια περίοδο από τα βασιλικά σκάνδαλα στο Μπάκιγχαμ, όμως ωχριά μπροστά σε όσα συμβαίνουν πραγματικά στο παλάτι!

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει ζήσει πολλά οικογενειακά σκάνδαλα και δυσκολίες στον μακρύ βίο της, όμως αυτά που συμβαίνουν τώρα -με τον άτακτο εγγονό της και την απείθαρχη σύζυγό του, που περιφρονούν επιδεικτικά τη μοναρχία, επιλέγοντας έναν άλλο τρόπο ζωής- μάλλον την ξεπερνούν.

Στο Μπάκιγχαμ πολλά έχουν αλλάξει από τότε που η «πριγκίπισσα του λαού», Νταϊάνα, μπήκε στην απηρχαιωμένη βασιλική αυλή, κέρδισε τις καρδιές των Βρετανών και ανέτρεψε τις νόρμες του παλατιού. Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν είχε τη λάμψη της πριγκίπισσας Νταϊάνα μέχρι τώρα.

Πιθανότατα, μια ανάλογη παρουσία στα βασιλικά πράγματα ονειρεύτηκε η Αμερικανίδα σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι, νεότερου γιου του διαδόχου. Η ηθοποιός «μεσαίου βεληνεκούς» Μέγκαν Μαρκλ έγινε δεκτή στο Μπάκιγχαμ με αρκετά καλούς οιωνούς -παρά την καταγωγή της- που έμελλε όμως πολύ γρήγορα να διαψευστούν. Ο Χάρι είχε πάντα την «ασυλία» να κάνει κινήσεις εκτός πρωτοκόλλου, ίσως γιατί έχει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να φθάσει στη διαδοχή του θρόνου. Πήρε την ευχή της γιαγιάς του για τον γάμο με τη «στριφνή» Μέγκαν και κανείς δεν φανταζόταν ότι ενάμιση χρόνο μετά, θα έπειθε τον Χάρι να εγκαταλείψουν το οπισθοδρομικό παλάτι και τις βασιλικές υποχρεώσεις που την καταπίεζαν.

«Megxit»

Στην αυγή του 2019, το ζεύγος Χάρι-Μέγκαν, που είχε λάβει τίτλους του πάλαι ποτέ δουκάτου του Σάσεξ, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει τη Βρετανία και τους ασφυκτικούς βασιλικούς θεσμούς. Ο βρετανικός Τύπος οργίασε για το «Megxit» (κατά το Brexit που βρισκόταν σε εξέλιξη τη ίδια εποχή). Το ζευγάρι μετακόμισε στην αρχή στο Βανκούβερ του Καναδά και αργότερα σε έπαυλη στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια. Εκεί ο Χάρι και η Μέγκαν ζουν με τον γιο τους Αρτσι και φιλοδοξούν να χτίσουν μια νέα καριέρα ως διασημότητες χωρίς αιτία. Εχουν εξασφαλίσει την πρόσβασή τους στα μέσα ενημέρωσης παντός τύπου, αλλά και τα έσοδά τους, καθώς έχουν υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας με τις πλατφόρμες Spotify και Netflix (για πάνω από 130 εκατομμύρια δολάρια).

Το μόνο που μένει είναι η εκδίκηση στο «σκληρό παλάτι». Δύσκολα η 40χρονη Μέγκαν θα συγχωρήσει τη βασίλισσα και την αυλή της για τον ρόλο κομπάρσου που επεφύλαξαν στην ίδια και τον πρίγκιπα της. Ως Αμερικανίδα, που έχει ανατραφεί με την απλότητα του Νέου Κόσμου, δεν πιστεύει ουσιαστικά -όσο κι αν θαμπώνεται- στη δύναμη του στέμματος. Ετσι, δεν συγχωρεί τον αδελφό του Χάρι, τον πρωτότοκο πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ που έχουν ξεχωριστή θέση στο παλάτι.

Λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας ενός έτους που τους είχε δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ «να σκεφθούν την απόφαση για την αποχώρηση από τα βασιλικά τους καθήκοντα» ο Χάρι και η Μέγκαν προέβησαν σε μια «κίνηση ματ», ανακοινώνοντας πως δεν θέλουν να επιστρέψουν στο παλάτι και συγχρόνως ότι θα δώσουν μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Οπρα (Γουίνφρι). Η Μέγκαν, όπως έγινε γνωστό, θα μιλήσει για τη ζωή της ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, τον γάμο, τη μητρότητα, τη φιλανθρωπία και «τη δημόσια πίεση που δέχεται». Η διαφήμιση της συνέντευξης ήταν για τη βασίλισσα μεγάλη προσβολή εκ μέρους του εγγονού της στον θεσμό του στέμματος. Η κίνηση του Χάρι μεγέθυνε οριστικά το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον ίδιο και τον αδελφό του Ουίλιαμ, ο οποίος είναι προσαρμοσμένος στα βασιλικά πρωτόκολλα και εργάζεται για τη μοναρχία, έχοντας αναλάβει πολλά καθήκοντα που του έχει εκχωρήσει η γιαγιά του. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι εξοργισμένος και με τη Μέγκαν, την οποία θεωρεί ως την πέτρα του σκανδάλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παλάτι τα δύο τελευταία χρόνια.

Η βασίλισσα σήκωσε το γάντι που πέταξαν ο Χάρι και η Μέγκαν ανακοινώνοντας ότι η συνέντευξη στην πρώτου μεγέθους παρουσιάστρια της Αμερικής, ανάλογη με τη συνέντευξη της Νταϊάνα το 1995, όταν η λατρεμένη πριγκίπισσα είχε πει το περίφημο «είμαστε πολλοί σε αυτό τον γάμο», εννοώντας φυσικά την παράνομη παντοτινή σχέση Καρόλου-Καμίλα. Πριν καλά καλά τα ΜΜΕ ηρεμήσουν από την ανακοίνωση της συνέντευξης της 7ης Μαρτίου, το Μπάκιγχαμ εξέφρασε με επίσημη ανακοίνωση τη λύπη του για την οριστική αποχώρηση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ από τη βασιλική αυλή. Μαζί με το «Megxit» ήρθε και η στέρηση των βασιλικών τίτλων και προνομίων για τον Χάρι και τη σύζυγό του. Ετσι, η χαριτωμένη Μέγκαν, που ονειρεύτηκε τον πρίγκιπα με το άσπρο άλογο, θα πρέπει να ξεχάσει για πάντα το όνειρό της.

Στην αντεπίθεση

Ο θεσμός της μοναρχίας προέχει και στο όνομά του η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να συγχωρήσει τον εγγονό της, αλλά ετοιμάζει παράλληλα την αντεπίθεσή της. Ο πρίγκιπας Χάρι, που είναι αρχηγός του βασιλικού ναυτικού, διοικητής επί τιμή της RAF Honington και αρχηγός στη μονάδα μικρών σκαφών και καταδύσεων, θα στερηθεί στο εξής αυτούς τους τίτλους. Την ημέρα δε, που έχει οριστεί για τη συνέντευξη του ζεύγους Χάρι-Μέγκαν στην Οπρα, η βασίλισσα Ελισάβετ θα απευθύνει διάγγελμα με πρόσχημα την ετήσια γιορτή της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Η καθιερωμένη εκδήλωση τη δεύτερη Δευτέρα του Μαρτίου δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας, αλλά θα εμφανιστεί η βασίλισσα στο BBC, πλαισιωμένη από τον άλλο εγγονό της, Ουίλιαμ και τη σύζυγο του, δούκισσα Κέιτ, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. 

 Οι μέρες του ζευγαριού στην Αμερική

Ο Χάρι και η Μέγκαν έχουν «αμερικανοποιηθεί», κατά το σχόλιο κάποιων αρθρογράφων, που απηχούν την απέχθεια των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου για την απώλεια της «βρετανικότητας». Με το «λούστρο» ενός εφήμερου σταρ του Χόλιγουντ, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, που κατέχει την τέχνη της υποκριτικής, εμφανίστηκαν σε διαφημιστικό σποτ για την προώθηση του Spotify, όπου θα εμφανιστούν. Παρουσίασαν και τη νέα επιχείρησή τους ακουστικών μέσων Archewell Inc. με έδρα το Μπέβερλι Χιλς και εξήγησαν ότι θα συμμετάσχουν στη δημιουργία Podcast, «για να μεταφέρουμε ιστορίες ανθρώπων που εμπνέουν, προκαλούν και εκπαιδεύουν», όπως ανέφεραν.

Για τον 36χρονο Βρετανό πρίγκιπα Χάρι αυτά είναι τα πρώτα βήματα μιας νέας καριέρας στο αμερικανικό στερέωμα των σελέμπριτις, που ίσως πάντα ήθελε. Για τη Μέγκαν Μαρκλ ήταν η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση πως είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί τους. Το ζευγάρι φωτογραφήθηκε στο σπίτι τους, μια έπαυλη 14 εκατομμυρίων δολαρίων σε πλούσια περιοχή των χολιγουντιανών σταρ. Η Μέγκαν μάλλον προετοιμάζεται για ολική επαναφορά στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ύστερα από διακοπή τριών ετών, που άσκησε προσωρινά καθήκοντα στο Μπάκιγχαμ.

Η επόμενη μάχη μεταξύ Μπάκιγχαμ και Μέγκαν θα δοθεί μετά την 7η Μαρτίου, όπως φαίνεται, και αναμένεται με μεγαλύτερη ανυπομονησία, ακόμη και από τον επόμενο κύκλο του «The Crown» στο Netflix. Η διαμάχη του Χάρι και της Μέγκαν με το παλάτι έχει πιο σκληρά χαρακτηριστικά σε σχέση με όσα συνέβαιναν επί Νταϊάνα: προδοσία, διαζύγιο, ο άτυχος δεσμός της με τον γοητευτικό ταγματάρχη Τζέιμς Χιούιτ, η «αιώνια αγαπημένη» Καμίλα Πάρκερ… Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση με το σκάνδαλο αυτό, δεδομένου ότι μέχρι τότε το διαζύγιο στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας αντιμετωπιζόταν ως η έσχατη λύση. Το γεγονός πάντως, ότι ο Χάρι άνοιξε πόλεμο με τη βασιλική αυλή σε μια χρονική στιγμή που ο 99χρονος πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας, νοσηλεύεται με σοβαρή λοίμωξη, θεωρείται επίσης ασυγχώρητο.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πρίγκιπας Φίλιππος: Πώς τον αποχαιρέτησαν Γουίλιαμ και Χάρι

Μιχάλης Μάρδας

Η βασίλισσα Ελισάβετ βιώνει ένα «τεράστιο κενό» μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου, σύμφωνα με τον γιο του ζεύγους, πρίγκιπα Άντριου

Μαρίνα Μπενέκου

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ αποχαιρέτισαν λακωνικά τον Πρίγκιπα Φίλιππο

Ανδρέας Ντίνης

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η γέννηση στην Κέρκυρα, η διαφυγή από την Ελλάδα και ο γάμος με την Ελισάβετ

Ανδρέας Ντίνης

Συλλυπητήρια της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη βασίλισσα Ελισάβετ – Με φωτογραφία του Φιλίππου ντυμένου τσολιά

Evanthia Karra

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η στιγμή που παρουσιάστρια του BBC ανακοινώνει το θάνατο και συγκινείται

Evanthia Karra

Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ λένε «αντίο» στον πρίγκιπα Φίλιππο

Evanthia Karra

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ποιος ήταν ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ – Η σχέση του με την Ελλάδα

Evanthia Karra

Πρίγκιπας Φίλιππος: Αυτό το νησί του Ειρηνικού έχασε τον Θεό του!

Μιχάλης Μάρδας