Παρά τη συνέχιση του πολιτικού αδιεξόδου στο Ερεβάν, το θετικό ήταν ότι ως αργά χθες δεν είχαν σημειωθεί επεισόδια, ούτε υπήρξε ανάμιξη του στρατού και της Αστυνομίας.
Το Κίνημα Σωτηρίας της Πατρίδας, που έχει στήσει σκηνές έξω από το Κοινοβούλιο και οργανώνει καθημερινά διαδηλώσεις, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει αυτή την τακτική ώσπου να παραιτηθεί ο Πασινιάν, ο οποίος δείχνει απομονωμένος στο πολιτικό σκηνικό (χθες υπέγραψε διάταγμα διορισμού δύο δημάρχων, για να δείξει ότι συνεχίζει να ασκεί την εξουσία).
Από την άλλη πλευρά όμως, ο πρόεδρος, Αρμέν Σαρκισιάν, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει «πραξικόπημα» την έκκληση της στρατιωτικής ηγεσίας στον Πασινιάν να παραιτηθεί και είχε χθες αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Ονίκ Γκασπαριάν (τον οποίο ο Πασινιάν έπαυσε από τη θέση του, χωρίς ο τελευταίος να υπακούσει), όπως επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, βάζοντας όλοι τους μπροστά το «εθνικό συμφέρον».
Ο δισταγμός του προέδρου της Αρμενίας να επικυρώσει το πρωθυπουργικό διάταγμα απόλυσης της στρατιωτικής ηγεσίας ήταν κακό σημάδι για τον φιλοδυτικό Πασινιάν (έναν ακτιβιστή δημοσιογράφο που έγινε πρωθυπουργός ύστερα από λαϊκή εξέγερση κατά του πρωθυπουργού, Σερζ Σαρκισιάν, το 2018), ο οποίος κινδυνεύει να χρεωθεί όλη τη ρετσινιά της εθνικής ήττας στο Καραμπάχ.
Η προσπάθειά του να τα φορτώσει στους Ρώσους γύρισε μπούμερανγκ, καθώς το Κρεμλίνο επισήμανε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι Ισκαντάρ δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου στη σύρραξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ, ενώ ο Πασινιάν τους είχε χαρακτηρίσει «άχρηστους».
Ενα πιθανό σημάδι υπαναχώρησης του Πασινιάν ήταν η διάψευση του εκπροσώπου του ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε χθες και την παραίτηση του υπουργού Αμυνας, Βαγκαρσάκ Χαρουτουνιάν.
Την ίδια στιγμή, ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάν Αλίεφ, ευχήθηκε η εσωτερική αναστάτωση στην Αρμενία να μην επηρεάσει την εφαρμογή της τριμερούς συμφωνίας Ρωσίας-Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν της 9ης Νοεμβρίου για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή της και ότι σήμερα θα συναντηθούν κανονικά στη Μόσχα οι αναπληρωτές πρωθυπουργοί των τριών χωρών, με θέμα την απελευθέρωση των τελευταίων Αρμένιων αιχμαλώτων πολέμου, που οι Αζέροι χαρακτηρίζουν «σαμποτέρ και τρομοκράτες».
Πάντως, σε ερώτηση αν ισχύει το τηλεγράφημα του πρακτορείου Armenpress ότι ο Πούτιν πήρε το μέρος του Πασινιάν στην τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Πέσκοφ άδειασε τον Αρμένιο πρωθυπουργό, διευκρινίζοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε απλώς «να επιλυθεί η κρίση στο πλαίσιο του νόμου».
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Εκκληση για ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα απηύθυνε χθες το Συμβούλιο της Ευρώπης στους αντιμαχόμενους του Ερεβάν, ζητώντας την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο πλαίσιο των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Σε ό,τι αφορά τον Ερντογάν (ο οποίος κατατρύχεται από τα σύνδρομα του 2016) μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη χαρακτήρισε «απαράδεκτο το πραξικόπημα των Αρμένιων στρατιωτικών», συμπληρώνοντας ότι αν τίθεται ζήτημα αλλαγής της κυβέρνησης αρμόδιος γι’ αυτό είναι ο αρμενικός λαός.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός: Κυλιόμενα τοπικά lockdown σε Γαλλία και Ιταλία
Ε.Ε.: Στα… αζήτητα τέσσερα στα 5 εμβόλια της AstraZeneca – Η διπλωματική απάντηση της Μέρκελ
Γαλλία: Μαιευτής καταδικάστηκε για βιασμούς 11 γυναικών σε εγκυμοσύνη και λοχεία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr