Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις από τον καλλιτεχνικό κόσμο για την ελευθερία της έκφρασης, καθώς ο μουσικός συνελήφθη για στίχους και αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου προσέβαλε τη μοναρχία και τα σώματα ασφαλείας, ενώ εμφανιζόταν ως υπερασπιστής τρομοκρατικών πράξεων.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν ύστερα από την επεισοδιακή σύλληψη του ράπερ Πάμπλο Ριβαντούλα Ντούρο ή Πάμπλο Χασέλ (όπως είναι το καλλιτεχνικό του όνομα) , ο οποίος είχε ταμπουρωθεί σε χώρο του Πανεπιστημίου της Λέιδα (καταλανικής πόλης, που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα δυτικά της Βαρκελώνης) επί δύο ημέρες, για να αποφύγει τη φυλάκιση.
Ο Χασέλ καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών για τα σχόλιά του υπέρ της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ και εναντίον της ισπανικής Δικαιοσύνης, ενώ χαρακτήριζε «νονό της μαφίας» τον τέως βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Επίσης, σε σχόλιά του στο τουίτερ, ο Ισπανός ράπερ κατηγορούσε την αστυνομία ότι επιτίθεται και δολοφονεί μετανάστες.
«Δεν θα μας κάνετε να σωπάσουμε… θάνατος στο φασιστικό κράτος», φώναζε με υψωμένες τις γροθιές ο ράπερ, ενώ οι καταλανικές δυνάμεις της τάξης «Μόσος» τον οδηγούσαν με χειροπέδες έξω από το πανεπιστήμιο.
Ο Χασέλ οδηγήθηκε στη φυλακή, αλλά μέσω των κοινωνικών δικτύων συνέχισε να καλεί τους εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς και «φαν» του να εξεγερθούν.
Εκτός από τη Λέιδα και τη Βαρκελώνη, όπου οι διαδηλωτές λεηλάτησαν αρκετά καταστήματα και τράπεζες, ταραχές ξέσπασαν στη Χιρόνα, στη Βαλένθια, όπου πολλοί νεαροί φώναζαν υπέρ της ελευθερίας του ειδώλου τους, καίγοντας κάδους απορριμμάτων και πετώντας αντικείμενα στους αστυνομικούς. Τουλάχιστον 33 άτομα τραυματίστηκαν -ανάμεσά τους 17 αστυνομικοί- κι έγιναν αρκετές συλλήψεις.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Ο Πάμπλο Χασέλ είχε οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και καταδικαστεί το 2014 επειδή εκθείαζε την τρομοκρατία. Ο συνάδελφός του, μουσικός ράπερ με το ψευδώνυμο Valtònyc, διέφυγε στο Βέλγιο το 2018, όταν κατηγορήθηκε για παρόμοια αδικήματα.
Η σύλληψη του ράπερ Χασέλ έχει προκαλέσει τώρα κύμα διαμαρτυρίας από καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες, στην Ισπανία, που υπεραμύνονται της ελευθερίας της έκφρασης.
ΗΠΑ: Ξεκίνησαν κανονικά οι πτήσεις τις American Airlines μετά το τεχνικό πρόβλημα
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι της Τέχνης -ανάμεσά τους ο βραβευμένος ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ και ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ- υπέγραψαν αίτηση απελευθέρωσης του ράπερ, ενώ η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «πολύ άσχημα νέα» τη σύλληψή του.
Η ισπανική κυβέρνηση, που δέχεται επικρίσεις για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, με αφορμή τη σύλληψη του ράπερ, ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη μείωση των ποινών για σχετικά αδικήματα -περιλαμβανομένης της υπεράσπισης της τρομοκρατίας ή των ανάρμοστων σχολίων για τη θρησκεία και το στέμμα- σε περιπτώσεις που αυτά περικλείονται σε καλλιτεχνικές πράξεις ή δημιουργίες.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο είπε στους δημοσιογράφους ότι σε μια δημοκρατία όπως η Ισπανία δεν θα έπρεπε να φυλακίζονται άνθρωποι για θέματα που αφορούν στην ελευθερία του λόγου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις
«Απελπισμένοι» οι Τούρκοι: Προσέλαβαν εταιρεία λόμπι για επιστροφή στο πρόγραμμα για τα F-35
Απίστευτο: Δύο νέες ντύθηκαν γιαγιάδες και πήγαν να εμβολιαστούν
Απίστευτο: 29χρονος «κλέφτηκε» με την πεθερά του, την ώρα που η γυναίκα του γεννούσε!
Γερμανική έρευνα συνδέει το εργαστήριο της Ουχάν με την εμφάνιση του κορωνοϊού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr