Αν και τα τεστ ανίχνευσης του ιού λειτουργούν περισσότερο ως εργαλείο για τους επιστήμονες και τις κυβερνήσεις, οι κάτοικοι της Γερμανίας και της Αυστρίας θα μπορούν να κάνουν διάγνωση από την άνεση του σπιτιού τους.
Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε πως από την 1η Μαρτίου οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν γρήγορα τεστ (rapid tests). Η κίνηση εντάσσεται στην εθνική στρατηγική διεύρυνσης των ελέγχων για κορονοϊό, λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδες. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα ειδικά εξεταστικά κέντρα, αλλά και στα ιδιωτικά ιατρεία, στα οδοντιατρεία, στα μικροβιολογικά εργαστήρια και στα φαρμακεία. Στην ίδια κατεύθυνση και η Αυστρία, όπου από την αρχή του επόμενου μήνα θα διατίθενται στα φαρμακεία «τεστ καθιστικού», τα οποία πρόκειται για εργαλεία αυτοεξέτασης στο σπίτι για τη νόσο Covid-19. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθευτεί πέντε τεστ το μήνα.
Τα διαγνωστικά τεστ εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε περιορισμό τοπικών «εστιών εξάπλωσης του ιού» και θα διευκολύνουν την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία δεν αναμένεται πριν από το Πάσχα των Καθολικών (4 Απριλίου).
Στο επιστημονικό πεδίο, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε χθες η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε άδεια για ιατρική δοκιμή κατά την οποία οι εθελοντές θα εκτεθούν σκόπιμα στον κορονοϊό. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της έρευνας (θα συμμετάσχουν ερευνητικοί φορείς, πανεπιστήμια και ιατρικοί οργανισμοί) θα εξεταστούν 90 υγιείς άνθρωποι, ηλικίας 18-30 ετών, που θα προσβληθούν από τον Covid-19 σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, με στόχο να γίνει περισσότερο κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο ο ιός επηρεάζει τους ανθρώπους. Προκειμένου η δοκιμή να γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, θα χρησιμοποιηθεί η εκδοχή του ιού που έχει εντοπιστεί στην Αγγλία από τον περασμένο Μάρτιο και έχει αποδειχθεί ότι είναι χαμηλού κινδύνου σε νεαρούς υγιείς ενήλικες, κι όχι μία από τις μεταλλάξεις.
Ακόμη και κατά 60% μειώνει τη θνησιμότητα η προληπτική χορήγηση υψηλής δοσολογίας βιταμίνης D σε ασθενείς με κορονοϊό κατά τις πρώτες ημέρες νοσηλείας τους, σύμφωνα με νεότερη μελέτη. Από έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης φάνηκε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε καλσιφεδιόλη, δηλαδή φαρμακευτική ουσία υψηλής δόσης βιταμίνης D που χορηγείται σε άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, παρουσίασαν σημαντικά καλύτερη κλινική εικόνα, οι περισσότεροι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και, τελικά, καταγράφηκαν μειωμένα ποσοστά θανάτων.
Τα δύσκολα μέτωπα του Τραμπ και με την Ευρώπη - Προανήγγειλε δασμούς σε Ε.Ε. και Κίνα
Παράλληλα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η επαρκής ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19. Η βιταμίνη D παράγεται κατά τη διάρκεια της έκθεσής μας στον ήλιο και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών οστών, ισχυρού μυϊκού συστήματος, καθώς και καλού ανοσοποιητικού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός: Καμπανάκι για 13 περιοχές, οι δύο περνούν στο «κόκκινο»
Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στην Θήβα αισθητός και στην Αθήνα
Κακοκαιρία «Μήδεια»: 250.000 σπίτια πέρασαν μαύρες ώρες… τις λευκές μέρες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr