Η διαβεβαίωση του Τζο Μπάιντεν ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας, το καθεστώς της οποίας αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης εδώ και 70 χρόνια, ανέβασε απότομα τη θερμοκρασία στην περιοχή. Χθες οι Financial Times αποκάλυψαν ότι τρεις μέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, στις 23 Ιανουαρίου, κινεζικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν εικονική επίθεση με πυραύλους κατά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Τheodore Roosevelt, που πλέει ανοιχτά της Ταϊβάν. Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, στις 23 και 24 του μηνός δύο σμήνη αποτελούμενα από 11 και 15 κινεζικά αεροσκάφη Su-30 και H-6, διεξήγαγαν ασκήσεις εικονικής προσβολής του αμερικανικού αεροπλανοφόρου και συνοδευτικών πλοίων στο νοτιοδυτικό τμήμα της ταϊβανέζικης ζώνης εναέριας ευθύνης, κοντά στα Στενά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, με τους πιλότους των κινεζικών μαχητικών να αναφέρονται ανοιχτά σε αυτό το σενάριο στις συνομιλίες τους από το κόκπιτ.
Χθες εξάλλου το κινεζικό υπουργείο Αμυνας προειδοποίησε «σοβαρά» τις πολιτικές δυνάμεις της Ταϊβάν, που προωθούν την ανεξαρτησία της «να μην παίζουν με τη φωτιά γιατί θα καούν», απειλώντας με κάτι παραπάνω από casus belli: «Για εμάς η ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν σημαίνει πόλεμο». Ηχησε σαν μια τελευταία προειδοποίηση προς τη νέα πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκγουέν, η οποία εδώ κι ένα χρόνο προκαλεί την Κίνα, καλώντας τη να «σεβαστεί τη βούληση του ταϊβανέζικου λαού» (σ.σ. για ανεξαρτησία).
Οσον αφορά τις επιθετικές ενέργειες των προηγούμενων ημερών, το Πεκίνο τις χαρακτήρισε «απαραίτητες δραστηριότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας στα Στενά της Ταϊβάν και τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας».
Μέσω του εκπροσώπου του Πενταγώνου, Τζιμ Κίρμπι, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «ατυχείς» τις κινεζικές ανακοινώσεις, εκφράζοντας την ελπίδα αυτές οι εντάσεις να μην οδηγήσουν σε ένοπλη αντιπαράθεση.
Ωστόσο αναλυτές του BBC θεωρούν πως η κινεζική απειλή πολέμου είναι η σοβαρότερη και η ειλικρινέστερη που έχει διατυπωθεί ως τώρα. Ειδικά επί προεδρίας Σι Τζινπίνγκ το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει πως θεωρεί την Ταϊβάν κινεζικό έδαφος, όπως το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, και έχει θέσει κόκκινη γραμμή κάθε απόπειρα ανεξαρτητοποίησής της.
Μολονότι το νησί της Ταϊβάν δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως ανεξάρτητο κράτος παρά μόνο από ελάχιστες χώρες, μετά την επικράτηση των κομμουνιστών στην ηπειρωτική Κίνα το 1949 και δεν είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ, οι τελευταίες κυβερνήσεις του έχουν εντείνει την διπλωματική μάχη για ανεξαρτησία, με τη στήριξη των ΗΠΑ.
Τυπικά η Ουάσιγκτον δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, χωρίς αυτό να την εμποδίζει να της παρέχει ισχυρή στρατιωτική βοήθεια. Να σημειωθεί ότι το μοντέλο της Ταϊβάν επιδιώκει και η Αγκυρα για την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, ως μεταβατική φάση για τη διχοτόμηση του νησιού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Στα κόκκινα το click away – Πώς θα ψωνίζουμε από σήμερα σε όλη την Ελλάδα
Μειωμένα ενοίκια: Οδηγός για ιδιοκτήτες και μισθωτές – Ποιοι δικαιούνται να μην πληρώσουν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr