Με την έλευση του 2021 ολοκληρώνεται μία από τις πιο καταστροφικές περιόδους στην αμερικανική διπλωματία.
Οι προκλήσεις που ανοίγονται για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είναι μεγάλες και τόσο απαιτητικές, ώστε πολλοί εύχονται να καταφέρει να τις διαχειριστεί.
Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο εμφανή τρόπο τις κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες στις ΗΠΑ, τις αδυναμίες του συστήματος της δημόσιας Υγείας και τα προβλήματα της κεντρικής διοίκησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει εν μέσω του ισχυρού δεύτερου κύματος της φονικής πανδημίας, που έχει προκαλέσει περισσότερους από 340.000 θανάτους, και εν μέσω μεγάλης ύφεσης και αυξημένης ανεργίας.
Το νομοσχέδιο στήριξης της οικονομίας με 900 δισεκατομμύρια δολάρια (που υπέγραψε έπειτα από πολλές αντιρρήσεις ο Τραμπ) δεν θα σώσει για μεγάλο διάστημα τα χειμαζόμενα πιο φτωχά στρώματα του αμερικανικού λαού και τη διοίκηση.
Το 2021, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να σηκώσει τα μανίκια για να ασχοληθεί με τα τεράστια κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, αλλά έχει εξίσου πολλή δουλειά και στη μεγάλη… σκηνή. Σε διεθνές επίπεδο, αναμένεται να είναι η χρονιά που θα αποκατασταθεί η διπλωματική επιρροή της Αμερικής, ύστερα από τέσσερα χρόνια μεγάλης εσωστρέφειας.
Ο πολυπολικός κόσμος με την ανάδειξη της Κίνας και της Ρωσίας, ως δυνάμεων που αντιτάσσονται στη μοναδικότητα των ΗΠΑ και αλλάζουν την ισορροπία σε παγκόσμιο επίπεδο, θα ενισχυθεί, με εντεινόμενους ανταγωνισμούς στις «σφαίρες» επιρροής, σε στρατιωτικό επίπεδο και στην τεχνολογία.
Η Ουάσιγκτον αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική που ξεκίνησε ο Ομπάμα για «λιγότερους πολέμους», με έμφαση στην εξοικονόμηση κονδυλίων και στρατιωτικού προσωπικού, όμως θα ενδιαφερθεί περισσότερο για τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή επιρροής της Ρωσίας.
Η Ευρώπη θα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ (και αυτό θα αναδειχθεί), αλλά ταυτόχρονα η Ουάσιγκτον θα εστιάσει την προσοχή της στην Ασία. Είναι δε πιθανό η διοίκηση του Μπάιντεν να απαιτήσει μεγαλύτερη στήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων έναντι της Κίνας.
Η «επιστροφή» στις παλιές καλές ευρωατλαντικές συμμαχίες ενδέχεται να επισφραγιστεί με το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του Μπάιντεν στο Βερολίνο ή στο Παρίσι και όχι στο Λονδίνο όπως ήταν καθιερωμένο επί δεκαετίες. Ο Μπάιντεν, επίσης, θα επιστρέψει σε πολυμερείς συμφωνίες, τις οποίες είχε εγκαταλείψει ο Τραμπ: Συμφωνία για το Κλίμα, για τα πυρηνικά του Ιράν, παραμονή στον ΠΟΥ.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Ο ισόβιος Πούτιν σε ρόλο… μπαμπούλα για τη Δύση
Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν πλασαρίστηκε ως η «νέα Δύναμη του Σκότους». Χάκαρε τις αμερικανικές εκλογές του 2016, έκανε με την προπαγάνδα της εκατομμύρια Αμερικανούς και Ευρωπαίους να πιστέψουν εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας, χειριζόταν κυβερνήσεις και ένοπλα κινήματα στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη.
Η νέα χρονιά είτε θα ενισχύσει αυτόν τον μύθο είτε θα τον αποδυναμώσει, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το σύστημα εξουσίας του στο εσωτερικό.
Η λογική λέει πως ένας πανίσχυρος ηγέτης δεν έχει ανάγκη να γίνεται διεθνώς δακτυλοδεικτούμενος δηλητηριάζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι, ούτε κάνοντας τα χατίρια των Τούρκων στα εδάφη της παλιάς σοβιετικής αυτοκρατορίας (βλέπε Ναγκόρνο Καραμπάχ) «προδίδοντας» το χριστιανικό αρμενικό έθνος.
Ωστόσο, ο Πούτιν ξέρει πως η λαϊκή δυσαρέσκεια στις ρωσικές περιφέρειες, λόγω των αντιδημοφιλών αλλαγών στο συνταξιοδοτικό και της περικοπής των κοινωνικών παροχών, δεν είναι -προς το παρόν τουλάχιστον- ικανή να αμφισβητήσει την εξουσία του.
Παρά την ανακάλυψη του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, ο κορονοϊός εξακολουθεί να καλπάζει στη Ρωσία. Στη χώρα του Πούτιν τα πράγματα κυλούν πολύ πιο αργά από ό,τι στη Δύση και ο ίδιος φρόντισε να παραμείνει στην προεδρία έως το 2036 -όταν θα είναι 84 ετών- απολαμβάνοντας στο υπόλοιπο της ζωής του καθεστώς ισόβιου γερουσιαστή.
Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν θέτει τη Ρωσία προ του διλήμματος να αποδεχθεί την πρόκληση της νατοϊκής κλιμάκωσης και περίσφιγξής της ή να προσπαθήσει να βρει ένα modus vivendi με τη νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου.
Μέχρι στιγμής ο Πούτιν δείχνει να κερδίζει την παρτίδα στη Λευκορωσία, την οποία ακόμη και ο Σαρλ Μισέλ αναγνώρισε έμμεσα ως «ρωσική πίσω αυλή».
Ομως, ας μη γελιόμαστε, οι ψυχροπολεμικοί τόνοι Δύσης-Ρωσίας θα ανέβουν, η γερμανική κυβέρνηση θα πιεστεί να ματαιώσει τον αγωγό Nordstream 2 και το Κρεμλίνο θα συνεχίσει να εργαλειοποιεί τις sui generis σχέσεις με την Τουρκία για να πλήξει το ΝΑΤΟ.
Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη μπήκε στην Ελλάδα, κρίσιμες μέρες για κρούσματα, σχολεία
Ανασχηματισμός: «Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα» με δομικό ανασχηματισμό – Ολες οι τελευταίες πληροφορίες
Ξεκινούν σήμερα οι μαζικοί εμβολιασμοί των υγειονομικών – Το χρονοδιάγραμμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr