Η οικονομική δραστηριότητα του κλάδου σημείωσε μικρή άνοδο κατά το τελευταίο τρίµηνο του 2016, καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιαίτερα στο Παρίσι, προσέφεραν χαμηλότερες τιμές για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ η άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου οδήγησε σε αύξηση τον αριθμό των τουριστών με προέλευση τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Εμπορικές εκθέσεις, όπως η αεροπορική έκθεση στο Λε Μπουρζέ, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, με την επόμενη διοργάνωση να αναμένεται τον Ιούνιο, υπολογίζεται ότι θα δώσουν ώθηση στην ζήτηση κλινών ξενοδοχείων αυτό το χρόνο, παρόλο που μια στάση αναμονής έως τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην χώρα την Άνοιξη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Το 2017 δεν μπορεί παρά να είναι καλύτερο από το 2016, μολονότι είναι απίθανο να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2014», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρόιτερς ο γαλλοέλληνας Γιώργος Παναγιώτου, επικεφαλής του MKG.
Τουλάχιστον 230 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια, ανάμεσα τους 86 άνθρωποι στις εκδηλώσεις για τη γαλλική εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου στην Νίκαια.
Τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR–ο βασικός δείκτης της απόδοσης για τα ξενοδοχεία) υποχώρησαν κατά 14,6% σε ξενοδοχειακές μονάδες στο Παρίσι το 2016 συγκριτικά με το 2015 και 2,8% στην γαλλική Ριβιέρα, αλλά σημείωσε άνοδο 4,4% σε άλλες περιοχές της χώρας, κατά στοιχεία της MKG.
Το συνολικά έσοδα RevPAR υπέστησαν πτώση 5,1% κατά μέσο όρο στην Γαλλία τον περασμένο χρόνο, σε 56,3 ευρώ, ενώ οι συντελεστές πληρότητας κλινών παρουσίασαν πτώση 1,2 εκατοστιαίων μονάδων σε 64,2% και οι μέσες τιμές μειώθηκαν κατά 3,3%.
Τι είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS - Πώς θα τους χρησιμοποιήσει η Ουκρανία;
Συγκριτικά, το μέσο RevPAR ήταν 59 ευρώ το 2014 στην Γαλλία. Κατά την διάρκεια της περιόδου μεταξύ 29 και 31 Δεκεμβρίου, τα ξενοδοχεία μόνο στο Παρίσι μείωσαν τις τιμές τους κατά μέσο όρο κατά 7-8% και έως και 15% σε κάποια πολυτελή ξενοδοχεία.
Η οικονομία της Γαλλίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, η συμβολή του οποίου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) ανέρχεται στο 7 με 8%.
Η Γαλλία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στις αφίξεις τουριστών, με τον περασμένο χρόνο να καταγράφει περίπου 85 εκατομμύρια αφίξεις.