Και μπορεί στην Γερμανία να θέλουν να ξορκίσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος, ωστόσο η επανέκδοση του Mein Kampf αποτέλεσε εκδοτική επιτυχία καθώς έχουν πωληθεί έως τώρα 85.000 αντίτυπα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκδότης του βιβλίου.
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας (IfZ) του Μονάχου, το οποίο είχε αρχικά τυπώσει 4.000 αντίτυπα, βρίσκεται στη έκτη έκδοση μέσα σε έναν χρόνο.
Το αρχικό κείμενο του Χίτλερ συνδυάζεται στην εν λόγω έκδοση με 3.500 επεξηγηματικές ιστορικές σημειώσεις ώστε να αποφευχθεί η χρήση του για λόγους ναζιστικής προπαγάνδας, αλλά επικριτές είχαν εντούτοις εκφράσει την ανησυχία τους για την κυκλοφορία αυτού του βιβλίου σε δύο τόμους που φθάνουν συνολικά τις περίπου 2.000 σελίδες.
«Αποδεικνύεται πως ο φόβος ότι η έκδοση αυτή θα επέτρεπε την προώθηση της ιδεολογίας του Χίτλερ ήταν αβάσιμος», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του IfZ Αντρέας Βίρσινγκ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Ινστιτούτο, οι αγοραστές της επανέκδοσης αυτής είναι κυρίως «καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την ιστορία και την πολιτική καθώς και επαγγελματίες της εκπαίδευσης».
Η Ευρώπη καλείται να ζήσει με τον Τραμπ
«Η συζήτηση περί του οράματος του Χίτλερ για τον κόσμο και περί του πώς προσέγγιζε την προπαγάνδα επέτρεψε να αντιμετωπισθούν οι αιτίες και οι συνέπειες των ολοκληρωτικών ιδολογιών σε μια εποχή που ο αυταρχισμός και οι ιδέες της ακροδεξιάς κερδίζουν έδαφος», πρόσθεσε.
Στη Γερμανία, εξαιτίας της συρροής περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο μεταναστών από το 2015 και των ισλαμιστικών επιθέσεων, αυξάνεται για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η δύναμη ενός δεξιού λαϊκιστικού κόμματος, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Τα δικαιώματα του μοναδικού βιβλίου που συνέγραψε ο ναζί δικτάτορας, το 1924 και το 1925 ενώ βρισκόταν στη φυλακή έπειτα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, περιήλθαν την 1η Ιανουαρίου 2016 στον δημόσιο τομέα, αφού τα κατείχε από το 1945 το περιφερειακό κρατίδιο της Βαυαρίας.
Η σχολιασμένη έκδοση πραγματοποιήθηκε ενόψει ακριβώς αυτής της εκπνοής των δικαιωμάτων.
Από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η Βαυαρία ήταν αντίθετη στην επανέκδοση του «Mein Kampf», παρόλο που το βιβλίο δεν είναι απαγορευμένο ως έχει. Πρώτες εκδόσεις του μπορεί να βρει κάποιος σε ορισμένους παλαιοπώλες ή στο Ίντερνετ.
Οι γερμανικές αρχές εξακολουθούν πάντως να προτίθενται να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όποιους επιδιώξουν να εκδώσουν χωρίς σχόλια το βιβλίο του Χίτλερ.