Βραχογραφίες ανακαλύφθηκαν και σε ακόμη δύο βράχους πλησίον του κύριου, ενώ όλα τα έργα χρονολογούνται στα 11.800 με 12.600 χρόνια πριν.
Ευρισκόμενη στα βάθη του Αμαζονίου, η εντυπωσιακή ανακάλυψη απεικονίζει το πώς συμβίωναν οι άνθρωποι του τότε με τα σύγχρονά τους ζωικά είδη, όπως οι μαστόδοντες, διάφορα καμελοειδή, οι πρόγονοι των σημερινών αλόγων και ορισμένοι τεράστιοι βραδύποδες.
«Πρόκειται για πραγματικά απίστευτες εικόνες, δημιουργημένες από τους πρώτους ανθρώπους που κατοίκησαν στον δυτικό Αμαζόνιο», σχολίασε ο αρχαιολόγος Μαρκ Ρόμπινσον του Πανεπιστημίου του Έξετερ.
«Οι ζωγραφιές μας προσφέρουν μια ζωηρή και συναρπαστική ματιά στη ζωή εκείνων των κοινοτήτων. Είναι απίστευτο για εμάς σήμερα το πώς ζούσαν ανάμεσα, και κυνηγούσαν όλα αυτά τα τεράστια χορτοφάγα πλάσματα, ορισμένα εκ των οποίων είχαν το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου», συμπλήρωσε.
Άλλες ζωγραφιές απεικονίζουν ανθρώπινες φιγούρες, γεωμετρικά σχήματα και σκηνές κυνηγιού, όπως και ελάφια, τάπιρους, νυχτερίδες, αλιγάτορες, σκαντζόχοιρους, μαϊμούδες, χελώνες και ερπετά.
Οι προϊστορικοί καλλιτέχνες φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν κυρίως τη φωτιά, για να λειάνουν την επιφάνεια του βράχου όπου ήθελαν να ζωγραφίσουν, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό κόκκινη βαφή που προερχόταν από πετρώματα της περιοχής.
Μάλιστα, ορισμένες από τις εικόνες βρίσκονται τόσο ψηλά, που οι ειδικοί θεωρούν ότι για την δημιουργία τους θα υπήρξε απαραίτητη η χρήση κάποιας αυτοσχέδιας ανεμόσκαλας.
«Οι εικόνες αυτές είναι πολύτιμες, καθώς μεταξύ άλλων μας δείχνουν πώς οι άνθρωποι της εποχής «ανακατασκεύαζαν» το φυσικό τοπίο κυνηγώντας, καλλιεργώντας και ψαρεύοντας», σχολίασε ο αρχαιολόγος José Iriarte.
Αδιανόητο: Ποια υπουργός φοβάται τις... μπανάνες; - Μέτρα στο υπουργείο για να μην τις βλέπει
«Είναι πιθανό η τέχνη να αποτελούσε σημαντικό μέρος του πολιτισμού τους και μέσο σύσφιξης των κοινωνικών δεσμών», επεσήμανε ο Iriarte.
Όσον αφορά την εξεύρεση των καλλιτεχνημάτων από τους αρχαιολόγους, οι ειδικοί έλαβαν σημαντική βοήθεια από τις τοπικές κοινότητες, οι οποίες γνώριζαν προ πολλού για την ύπαρξή τους.
Οι αρχαιολογικές εργασίες στις περιοχές αυτές του Αμαζονίου ξεκίνησαν το 2016, ύστερα από την σύναψη εκεχειρίας μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και της ένοπλης οργάνωσης ανταρτών FARC.
ΠΗΓΗ: José Iriarte, CNN
Κορωνοϊός – «Επιχείρηση Πανάκεια» στη Βρετανία: 50 νοσοκομεία έτοιμα να υποδεχτούν το εμβόλιο
Παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου – Τι θα ανοίξει τη Δευτέρα
Ο κορωνοϊός δεν κόβει ταχύτητα παρά το lockdown – Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη για τα σχολεία
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr