Αφορμή στάθηκε μια φωτογραφία του την οποία κοινοποίησε ο ίδιος, στην οποία εικονίζεται μόνος του στο δρόμο, φορώντας μάσκα και κρατώντας ένα «πλακάτ» από χαρτόνι, το οποίο απεικόνιζε μια, απλοϊκά ζωγραφισμένη…χαμογελαστή φάτσα.
Στο άκουσμα της είδησης της σύλληψής του, δεκάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την Σιγκαπούρη και αλλού ανέβασαν φωτογραφίες τους στο ίντερνετ, στις οποίες κρατούσαν παρόμοια πλακάτ, εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη τους στον συλληφθέντα.
“Hi Jolovan, sending my photo here for #smileinsolidarity. Would like to remain anonymous pls. Thank you for your immense bravery and unimaginable personal sacrifice, for standing up on behalf of all of us for democracy in this country. Hang in there.” pic.twitter.com/4MbzyN2Jmq
— Jolovan Wham (@jolovanwham) November 24, 2020
Γιατί, λοιπόν, οι αρχές ενός από τα πλέον εκσυγχρονισμένα και ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου προχώρησαν στην σύλληψη ατόμου για κάτι, φαινομενικά, τόσο αθώο;
Η σύλληψη φαίνεται πως έχει να κάνει περισσότερο με το ιστορικό του ατόμου, παρά με την τελευταία του πράξη.
Ο Wham είναι ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και βρίσκεται στο ραντάρ των αρχών της Σιγκαπούρης εδώ και χρόνια, καθώς έχει πραγματοποιήσει ποικίλες δράσεις διαμαρτυρόμενος για ελευθερία του λόγου- ή μάλλον, για την απουσία της- στη χώρα του.
Την περασμένη χρονιά, ο Wham είχε, μάλιστα, κοινοποιήσει στο ίντερνετ συζήτηση που είχε ο ίδιος, μέσω Skype, με τον δημοκράτη ακτιβιστή από το Χονγκ Κονγκ, Joshua Wong.
ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να διατηρήσουν την πίστη και την ελπίδα
Μια ακόμη χαρακτηριστική δράση του Wham υπήρξε η δημόσια αγρυπνία με κεριά που είχε πραγματοποιήσει στους δρόμους της Σιγκαπούρης, στην μνήμη ενός εκτελεσθέντα από την Μαλαισία, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για την διακίνηση ναρκωτικών.
Αυτή τη φορά, ο Wham βγήκε στους δρόμους με το πλακάτ του για να εκφράσει την συμπαράστασή του σε δύο νεαρούς περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.
Οι 18χρονοι μαθητές συνελήφθησαν από την αστυνομία της Σιγκαπούρης ενώ πραγματοποιούσαν ειρηνική διαμαρτυρία κατά της εξόρυξης πετρελαίου, στο στυλ της γνωστής 16χρονης ακτιβίστριας, Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην Σιγκαπούρη χρειάζεται κανείς τη γραπτή συγκατάθεση της αστυνομίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε δημόσια διαμαρτυρία.
Ο Wham, ωστόσο, ισχυρίζεται πως η παρουσία του στους δρόμους με το αθώο πλακάτ του στα χέρια δεν συνιστούσε κάποιου είδους διαμαρτυρία.
Ο Wham δεν είναι βετεράνος στις συλλήψεις από την αστυνομία, αφού φέτος έχει βρεθεί ήδη δύο φορές στη φυλακή με αφορμή τις δράσεις του, σχολιάζοντας ωστόσο ότι «άξιζε τον κόπο».
Μιλώντας στο BBC, ο Wham δήλωσε:
«Η Σιγκαπούρη δεν είναι η ανοιχτή και κοσμοπολίτικη πόλη που θέλει να πιστεύεται ότι είναι. Είναι μοντέρνα μόνο όσον αφορά την εμφάνισή της, αλλά δείχνει εξαιρετικά μεγάλη έλλειψη ανοχής όσον αφορά την προσωπική έκφραση των κατοίκων της».
ΠΗΓΗ: BBC
Ο μυθικός Ντιέγκο Μαραντόνα πέρασε στην «αιωνιότητα» – Συγκλονιστικές στιγμές στο τελευταίο αντίο